İftarı uzun tutun

Güncelleme Tarihi:

İftarı uzun tutun
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2016 14:33

Uzmanlar, ramazan ayında iftar süresinin uzun tutulması gerektiğine dikkat çekerek, sahur için de şu uyarılarda bulunuyor: “Protein, kepekli ve lifli gıdalar tüketin. Bol su ve bitki çayları için.”

Haberin Devamı

Güven Hastanesi Çayyolu Kampüsü’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı özellikle kalp, hipertansiyon ve diabet hastalarının doktor kontrollerini ramazan ayı öncesi ve içerisinde daha sık yaptırmaları gerektiğini söyledi. Maşrabacı, ramazan ayıyla ilgili Ankara Hürriyet’e konuştu:
“Oruç tutmak bedenimizde bazı fizyolojik ve biokimyasal değişimlere yol açıyor. Baş ağrısı, yorgunluk, çarpıntı, bitkinlik, sinirlilik, hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğüne bağlı olabileceği gibi çok fazla çay, kahve, sigara tüketenlerde kafein ve nikotin yoksunluğu da etken olabilir. 

BOL BOL SU İÇİLMELİ

Genellikle ramazanın başlamasından sonra 2-3 gün içinde vücut bu duruma adapte olur. Oruç tutanlar sahurda mutlaka sağlıklı protein, kepekli ve lifli gıdalar tüketmeli. Glisemik indeksi ve tuz oranı yüksek gıdalardan kaçınmalı. Bol su ve bitki çayları içmelidirler.

SERİN ORTAMDA ÇALIŞIN

Yazın sıcakta sıvı alımının kesilmesine bağlı dehidratasyon olabilir. Bu nedenle serin gölgeli ve klimalı ortamlarda çalışılmalı. Şapka, şemsiye, açık renk pamuklu giysiler tercih edilmeli. Uyku yetersizliği ve düzensizliği, kafein eksikliği, elektolit ve sıvı açığına bağlı olarak düşünme ve karar verme fonksiyonlarda azalma, irritabilite (sinirlilik), dikkat eksikliği gelişebilir.

ARAÇ KULLANANLAR DİKKAT

Trafikte özellikle araç kullanırken önlemler artırılmalı. Hipotansiyon ve hipoglisemiye bağlı senkop (bayılma) yaşanabileceği unutulmamalı. Uzun açlık sürecinden sonra ani, fazla miktarda yemek yemenin sindirim sistemi ve kalp-dolaşım sistemine olumsuz etkileri unutulmamalı, iftara hafif ve az miktarda yemekle başlangıç yapılmalı, iftar süresi uzatılmalı ve bölerek yenilmeli. Ağır egzersiz programlarından kaçınılmalı.” Meltem ÖZGENÇ

Haberin Devamı

HANGİ HASTALAR ORUÇ TUTMAMALI

Diabetik hastalar (özellikle insülin bağımlı olanlar), böbrek fonksiyon bozukluğu, böbrek yetmezliği olan dialize giren, kalp yetersizliği ve kalp ritm bozukluğu olan hastalar, (ilaç tedavisi yanında sıvı–elektrolit dengesinin korunması çok önemli, uzun açlıkla artan sempatik aktivite artışı kalbi olumsuz yönde etkiler) hipertansiyon hastaları (özellikle birden fazla ilaç kullanan kontrolsüz ve ileri düzey hipertansiyonu olanlar), solunum, karaciğer yetmezliği gibi çoklu organ yetmezliği olan hastalar, Alzheimer, bellek bozukluğu olan ve antipsikotik ilaç kullanan hastalar oruç tutmamalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!