Hoş geldin Paşam

Güncelleme Tarihi:

Hoş geldin Paşam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2021 23:08

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 102’nci yıl dönümü, dün kentte düzenlenen coşku dolu etkinliklerle kutlandı.

Haberin Devamı

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve beraberindeki heyet, Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i ziyaret etti. Heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Şahin’in mozoleye çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Vali Şahin, Anıtkabir Şeref Defteri’ne özetle şunları yazdı:

Hoş geldin Paşam


ANKARALILAR İÇİN BAYRAM GÜNÜDÜR

“Her 27 Aralık günü, biz Ankaralılar için bir bayram günüdür. Hürriyet ve istiklal sevdalısı aziz milletimizin, bundan 102 yıl önce Dikmen sırtlarında yaktığı özgürlük ve bağımsızlık meşalesi, yurdumuzun semasını ilelebet aydınlatacaktır. Modern Türkiye’nin ve modern Türk kentinin timsali olarak çağdaşlaşmada öncü rolü üstlenen Ankara, aradan geçen 102 yılda ülkemizin ve milletimizin büyüklüğüne yaraşır muazzam bir gelişme kaydederek tüm dünyaya örnek bir başkent olmuştur” yazdı.

Hoş geldin Paşam


KEKLİKPINARI’NDA SEYMEN GÖSTERİSİ

Atatürk’ün 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelişinde ilk karşılanma noktası olan Dikmen Keklikpınarı’ndaki kutlama töreninde Seymenler gösteri sundu. Ankara Garı’ndan Ulus Atatürk Heykeli’ne doğru 27 Aralık kortej yürüyüşü düzenlenirken, Ulus’ta da Seymen gösterileri yapıldı. 102 yıl önce Seymen Alayı’nda yer alan Seymenler ve Bacı Erenler de geleneksel kıyafetleriyle törenlerde temsil edildi. Seymenler ve Bacı Erenler, Türklerin yeniden diriliş törenini sembolize etti. 

Hoş geldin Paşam


O GÜNÜN ANLAMI

Haberin Devamı

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık mücadelesi başlatmak amacıyla Samsun’a çıkmasından 229 gün sonra Ankara’ya geldi. Bundan önce Erzurum ve Sivas kongrelerinde oluşturulan Temsil Heyeti’nin Reisi de Atatürk olmuştu. Atatürk önderliğindeki Temsil Heyeti, 20 yumurta, 1 okka peynir, 10 ekmeklik istihkakla iki araç kullanarak 18 Aralık’ta Sivas’tan yola çıktı. Çetin kış şartlarında Kayseri ve Kırşehir’de ağırlandılar. Sivas’tan Atatürk’le birlikte hareket eden Temsil Heyeti’nin güvenliğini sağlamakla sorumlu olan Ali Fuat Paşa’nın anılarına göre o gün 25 bin nüfuslu Ankara’da 40 bine yakın kişi toplanarak kurtuluşa and içmişti. Ankara’ya yaklaşıldığında araçlarının kara saplanması üzerine 26 Aralık gecesini Beynam’da Muhtar Veli Çavuş’un, bugün müze olan evinde geçirdiler.

14 YIL SONRA KIZILCA GÜN

Birkaç gün öncesinden Samanpazarı’ndaki Sarı Ahmet’in Efeler Kahvesi önüne sancak dikilerek “Seymen Alayı” çağrısı yapıldı. Ankara bölgesinde geçmişi yüzyıllar öncesine uzanan Seymen Alayı’nın, ulusal felaketleri tanımlayan Kızılca Günlerde kurulduğu biliniyor. 27 Aralık 1919’daki alaya Ahilerin kadın erenleri de katıldı. Bundan önceki Seymen Alayı 1908’de Meşrutiyetin ilanında kurulmuştu. Günler öncesinden yapılan çağrılara karşılık vererek çevre iller ve köylerden gelenlerle 25 bin nüfuslu Ankara’da toplananların sayısı 40 bine yaklaştı.

‘YAŞA, VAR OL’ NİDALARI

102 yıl önce Kızılyokuş adı verilen Dikmen’den Kara Harp Okulu’na inen tepede Atatürk’ü 700 yaya 3 bin atlı Seymen karşıladı. Atatürk’ün “Merhaba Efeler. Niçin geldiniz?” sorusuna karşılık Seymen Efeler, “Millet yolunda kanımızı akıtmak için geldik. Ant olsun” diyerek bağlılıklarını mühürlediler. Ankara şehri adına karşılamaya gelen heyette Müftü, Belediye Reisi, askeri erkan ve eşrafın önde gelenleri vardı. Boz kalpaklı kıyafetiyle Temsil Heyeti’ne öncülük eden Atatürk, karşılama heyetindekilerin ve Seymenlerin elini sıktı. Mustafa Kemal Paşa, buradan itibaren halkı selamlayarak yürüdü. Ata’nın selamını alanlar, silahlı Seymenlerin peşinden topluluğa katıldı. Halkın o günkü deyimiyle “Kongre Paşası” Atatürk, “Yaşa, var ol” nidaları ve alkışlarla yürüdü.

AKIN AKIN VİLAYETE

Yenişehir tarlaları, Namazgâh sırtı (Etnoğrafya Müzesi’nin kurulduğu yer) ve istasyon semtinden akın akın gelen topluluk, büyüyen bir halk yumağı halinde Ulus’ta Hükümet Meydanı’ndaki Vilayet binasına ulaştı. Sancaklarıyla yürüyen Seymenler ayrıca bayrak açıp havaya ateş ederek, “Ölürüz de dönmeyiz yolundan” diye seslendiler. Ankara Sultanisi öğrencisi olarak Mustafa Kemal’i karşılayıcılardan olan yazar Hıfzı Veldet Velidedeoğlu ve tarihçilerin anlatımıyla Türk halkı o gün kurtuluşa inandı.

Hoş geldin Paşam


MEHMETÇİK’İN SESİ ANKARA SOKAKLARINDA

Haberin Devamı

Kara Harp Okulu Komutanlığı’nca ‘Atatürk Garnizon Koşusu’ düzenlendi. Subay ve astsubaylar ile Kara Harp Okulu öğrencilerinin katıldığı koşuda ellerinde dev Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan askerler, ‘Her şey vatan için’ ve ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sloganları attı. Evlerinden koşuyu izleyen vatandaşlar ise askerleri alkışlayarak cep telefonları ile görüntüledi. Kara Kuvvetleri Kavşağı, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi ve Gençlik Caddesi güzergâhında gerçekleşen koşu, Anıtkabir önünde son buldu.

Hoş geldin Paşam


81 İLİ TEMSİLEN 81 BAYRAKLI ÖĞRENCİ

Anıtkabir’deki resmi törende Ulus Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 81 öğrenci, Türk bayraklarıyla 81 ili temsil etti.

Hoş geldin Paşam


SİNSİN ATEŞİ YAKILDI

Haberin Devamı

Gölbaşı Belediyesi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişini kortej yürüyüşü ile kutladı. Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’in de yer aldığı kortej, kaymakamlık önünden başlayarak Atatürk Sahil Park’ında son buldu. Etkinlikte katılımcılar birlikte sinsin ateşini tutuşturdu.

ÜNİVERSİTELERDEN KUTLAMA ZİNCİRİ

Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ve Polis Akademisi de Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 102. yıl dönümünde sosyal medya üzerinden birbirini etiketleyerek, Atatürk’ün sözlerinin yer aldığı paylaşımlar yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!