Hastanede mantar alarmı

Güncelleme Tarihi:

Hastanede mantar alarmı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2015 01:46

Zehirli karakterdeki mantarların öldürücü olabildiğini belirten Çubuk Halil Şıvgın Devlet Hastanesi Pratisyen Hekimi Dr. Babacan, “Son bir ay içerisinde hastanemize 100’e yakın mantar zehirlenmesi vakası geldi” dedi.

Haberin Devamı

Çubuk Halil Şıvgın Devlet Hastanesi Pratisyen Hekimi Dr. Nurullah Babacan, mantarların zehirli karakter taşıması halinde öldürücü olabildiğini belirterek, “ yaz aylarının başlarında doğada bol miktarda mantar bulunduğunu, buna paralel olarak da zehirlenme vakalarının artığını söyledi. Doğadan toplanan mantarların yenilmemesini öneren Babacan, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesini tavsiye etti. Son bir ay içerisinde hastanelerine 100’e yakın mantar zehirlenmesi vakası geldiğini kaydeden Babacan, “Doğada bazı mantarlar zaman içerisinde zehirli olabilir, yani karakter değiştirebilir. Buna son derece dikkat etmek lazım. Bu mantarlar eğer zehirli karakter taşıyorsa öldürücü olabiliyor ve maalesef bu mantar zehirlenmeleri nedeniyle çok sayıda ölümler oluyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

VAKİT KAYBETMEDEN 114’Ü ARAYIN

Mantar zehirlenmelerinin görülmesi halinde ilk olarak kişiye uygun pozisyonu verip hemen 114 Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini anlatan Babacan, “Mantar zehirlediğinde 2 ile 6 saat arasında bulgu verir. Mantar zehirlenmelerinin ilk belirtileri kişi de sersemlik, uyku hali, bulantı, kusma, bulanık görme, tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, ishal bulguları gibi bulgular şeklinde olur. Alo 114’e haber verdik, ekipler gelinceye kadar yapılabilecek iş yok mu? Aslında var, hasta kusturulabiliyorsa mutlaka yediğinin çıkartılması lazım. Bu yapılabilirse zehirlenme ciddi anlamda önlenmiş olur” dedi.

BİLMEYENLER TOPLAMASIN

Çubuk ilçesinde vatandaşlar da yağışların ardından bölgede yoğun olarak bulunan mantarları toplamak için kırlara çıktı. Kimi yemek yapmak, kimi de pazarda satmak için mantar toplayan vatandaşlar, mantar seçiminde dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlardan Halil Basri Uluğ, bölgede mantar çeşitlerinin çok fazla olduğunu belirterek, birbirine çok benzeyen mantar çeşitleri olduğunu ve bunların zehirli olup olmadığının ancak iyi bilen kişiler tarafından ayırt edilebileceğini söyledi.

BEYAZ TEHLİKE

Ormanlık alanlara son günlerde hem ilçeden hem de Ankara merkezden mantar toplamak için insanların geldiğini kaydeden Uluğ, “İnsanlar her yerde mantar topluyor. Bazıları zehirli mantarları da topluyor bu da zehirlenmelere sebep oluyor. Onun için bilmeyen kişilerin dağda mantar toplamaya çıkmamalarını tavsiye ederiz. Burada en çok yanılgıya düşülen mantar türü, üstü beyaz olup alt kısmı da beyaz olan mantarlar. Bunlar yenmeyen tür mantarlardır. Bu mantarlar en çok aldatan türlerdir. O kadar çok mantar türü var ki bunları çok iyi bilmek gerekir ya da iyi ayırt edebilen biriyle mantar toplamak gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!