Göksu’ya acil müdahale şart

Güncelleme Tarihi:

Göksu’ya acil müdahale şart
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2022 16:31

Göksu Parkı göletinde bulanık ve yeşil renkli su manzarası değişmiyor. ABB’nin daha önce biyolojik arıtım ve rehabilitasyon yapılacağını açıkladığı sudaki kararma tepki çekiyor. Bölge sakinleri, “Göksu’nun göleti her geçen gün ölüyor, acil müdahale şart” diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Ankara’nın en büyük rekreasyon alanlarından biri olan Göksu Parkı, özellikle hafta sonu binlerce kişiyi ağırlıyor. Parkın içerisindeki 123 bin 590 metrekarelik gölette ise kirlilik sorunu devam ediyor. Suyu bulanık hale gelerek yer yer kararan göletin kirli hali, hem ziyaretçilerin hem de bölge sakinlerinin tepkisini çekiyor. Bölge sakinleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) acil çözüm beklediklerini söylüyor. Parka yakın bir sitede oturan Şahin Karakaş, Göksu göletine acilen müdahale edilmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Göksu’ya acil müdahale şart


ZAMAN ZAMAN KOKU DA OLUYOR

“Göksu Parkı bölge için önemli bir değer. İnsanlar gelip nefes alıyorlar. Ancak Göksu’nun göleti her geçen gün ölüyor, acil müdahale şart. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne sorunu ilettik, ‘kanalizasyonların kontrol edildiği ve sıkıntı olmadığı’ şeklinde rutin bir yanıt geldi. Oysa bugün göl suyundaki kirlilik bariz şekilde dikkat çekiyor. Zaman zaman lağım kokusu da oluyor.

Göksu’ya acil müdahale şart



GİDERLER KONTROL EDİLMELİ

Göl suyunun sirkülasyonunda bir sorun var. Daha önce ada şeklinde olan bölge bağımsızdı, havadan bir köprü vardı o köprü kaldırıldı ve yerine göl doldurularak oraya bir beton geçiş köprüsü yapıldı. Köprünün altından sirkülasyonu sağlayacak künk bırakılmadığı için suyun doğal akışı kesildi. Çevresindeki tesis ve kafelerin atık giderleri de sıkı bir şekilde kontrol edilmeli.

BELEDİYEDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları da aşırı derecede ürüyorlar bu halleriyle göle ciddi zararlar veriyorlar. Bunların istilacı tür olduğu bilimsel olarak ispat edilmişti. Kaplumbağalar da kontrol edilerek üremeleri engellenmelidir. Beş senedir temizlenmeyen ve aşırı uzayan sazlıkların da temizlenmesi gerekiyor. Gölün bu hali üzücü belediyeden çözüm bekliyoruz.”

HÜRRİYET ANKARA GÜNDEMDE TUTTU

Haberin Devamı

13 TEMMUZ 2021

Haberin Devamı

10 AĞUSTOS 2021

12 AĞUSTOS 2021

14 OCAK 2022

Hürriyet Ankara, Göksu göletindeki renk değişimi ve kirlilik sorununu 13 Temmuz 2021’de ‘GÖKSU PARKI’NIN GÖLETİNDE RENK ALARMI’ manşetiyle gündeme getirdi. Ardından ABB tarafından yapılan teknik incelemede göletteki suyun teknik vasıflarını kaybettiği ortaya çıktı. “Göksu Parkı göletinde hali hazırda yapılan ölçüm ve analizler neticesinde suyun teknik vasıflarını kaybettiği, fiziksel ve fizikokimyasal parametrelerinin su kalitesi kriterlerini geçtiği analizler ve gözlemlerle görülmüştür” açıklaması yapan ABB, biyolojik arıtım ve rehabilitasyon yapılarak suyun korunacağını duyurdu. Hürriyet Ankara ABB’nin bu açıklamasını da 10 Ağustos 2021’de ‘SU VASFINI KAYBETMİŞ’ manşetiyle gündeme taşıdı. Geçen yıl ağustos ayında ABB Meclisi’nde de gündeme gelen kirlilik konusuyla ilgili MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Buralarla ilgili erkenden tedbir alınması gereken bir durum varsa belediyemiz almalı” uyarısı yaptı. ABB ayrıca bu yılın ocak ayında Göksu Göleti de dahil göl ve göletlerdeki temizliğin BELPLAS Şirketi tarafından ‘üretilen Mikroorganizma Konsorsiyum’u olan özel karışım kültürüyle yapıldığını belirtti. Belediye, su kalitesinde yaklaşık yüzde 95 oranında iyileşme sağlandığını da kaydetti. Ancak gelinen süreçte Göksu Göleti’ndeki suyun rengi ve kirliliğin de değişiklik olmadı.

Toplam 508 bin metrekarelik bir alana sahip olan Göksu Parkı’nın 123 bin 590 metrekaresi göletten oluşuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!