Dengeli beslen, bağışıklığını koru

Güncelleme Tarihi:

Dengeli beslen, bağışıklığını koru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2021 12:36

Uzmanlar, koronavirüs salgınının başladığı ilk günden bu yana hastalığa karşı bağışıklığın önemine dikkat çekerken, yeni yapılan araştırmalar da bağışıklığın COVID-19’la mücadelede önemini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en önemli koşullarından birinin de düzenli ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Sude Er, bilimsel çalışmaların her 10 kişiden 4’ünde vitamin ve mineral eksikliği görüldüğünü ortaya çıkardığını belirterek, şu uyarılarda bulundu:
“Hastalıklardan korunabilmek için bağırsaklarımızdaki dost bakterileri beslemeliyiz, bu nedenle soğan, sarımsak, elma, armut, muz, avokado, kuru baklagiller, tam tahıllar ve badem, ceviz, keten tohumu gibi yağlı tohumların sofranızda bulunmasında fayda var.
SU ÇOK ÖNEMLİ
Az su tüketiminin vücut direncini azalttığı bilimsel çalışmalarda ortaya konmakta. Yeterli miktarda su içimi önem taşıyor. Süt ve süt ürünleri sadece protein kaynağı değil, aynı zamanda vücudun su dengesini sağlayan kalsiyum miktarında etkili olması nedeniyle bağışıklığımızı güçlendirmemize yardımcı oluyor. Bu sınıftaki probiyotik özelliği en güçlü besin ise kefirdir. Ayrıca ev yapımı turşu ve yoğurdun probiyotik özelliği önem arz ediyor.
Bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden birisi olan protein hem gerekli vitamin-mineral-enerji desteği hem de kas gücü gelişmesi ve korunmasında etkin rol oynuyor. Protein kaynakları süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalardan oluşuyor. Bir kişi için günlük protein ihtiyacı yapılan bilimsel çalışmalarda bazı özel durumlar dışında kg başına 1 gr olarak belirtiliyor.
MEYVELERİN ROLÜ
Özellikle portakal, greyfurt, limon, mandalina, kivi, çilek, nar ve kuşburnu gibi gıdalar yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Bu besinlerin antioksidan kapasitesi yüksek olmakla birlikte özellikle narın antioksidan kapasitesi fazlaca yüksek olduğu biliniyor. Bu besinleri tüketirken içerdikleri şeker miktarı dikkate alınıp porsiyon kontrolü buna göre yapılmalı. Lif alımının bağışıklık sistemine olan etkisi göz önüne alındığında ıspanak, enginar, lahana, şalgam, kereviz, turp, pancar, brokoli gibi besinlere de sofralarınızda yer vermek bu dönemde ayrıca önemli. Omega 3 içeren besinleri tüketin. Omega 3 anti inflamatuardır yani vücutta enfeksiyonla savaşır. Omega 3’ün başlıca kaynağı olarak balık, ceviz, fındık, badem sayılabilir.
YEŞİL ÇAY ÖNEMLİ
Yeşil çay, soğuk algınlığı riskini azaltan “flavonoidler” içerir. İçeriğindeki “epigallokateşin” maddesi çok kuvvetli antioksidandır, ve vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Tansiyon problemi olanlar ve gebeler özellikle dikkatli tüketmeli.
Beslenmenizde bunlara dikkat etmek bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için destek olur. Tüm bunların yanında düzenli egzersiz yapmak, ideal kilonuzu korumak, stresten uzak durmak, yeterli uyumaya özen göstermek, gereksiz ilaç kullanımından uzak durmak, sigara, alkol ya da başkaca toksik maddelerden uzak durmak da bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!