Çerkes soykırımını protesto ettiler

Güncelleme Tarihi:

Çerkes soykırımını protesto ettiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 15:39

Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Ankara Çerkes Derneği, 'Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 152'nci yılı nedeniyle anma ve protesto gösterisi düzenledi.

Haberin Devamı

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan 500'e yakın Çerkes, ellerindeki Türkçe, Rusça ve İngilizce yazılı çeşitli döviz ve pankartlar ve sloganlarla Çerkes soykırımı ve sürgününü protesto etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde basın açıklaması yapan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, "21 Mayıs; halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya'nın Çerkessiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür" dedi.

SÜRGÜN ANITI

152 yıllık ‘Çerkes Sürgünü’nün simgesi olarak, Gölbaşı Belediyesi'nin katkılarıyla çoğunluğunu Çerkeslerin oluşturduğu Gölbaşı Hacı Muratlı Mahallesi'nde “Çerkes Sürgün Anıtı” açıldı. Anıtın açılışı öncesinde konuşma yapan Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Aslankaya şunları söyledi: ”21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı denilince sadece Çerkeslerin yaşadığı bir olumsuzluk olarak algılanmamalı. İnsanlığın yok edildiği, eşi benzeri olmayan, 101 yıl aralıksız devam eden savaşı 1.5 milyon insanı sürgüne tabi tuttular. O günkü ilkel koşullarla kapasitesi dışında insanları yükleyerek, Osmanlı topraklarına sürgün ettiler. Yolda açlıktan, sefaletten, kapasitesi fazla yüklü gemilerin üzerinden atılarak 500 bin insanımızı kaybettik.” Açılışa Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Gölbaşı Kaymakamı Şahin Aslan da katıldı. Başkan Duruay'a açılışta katkılarından dolayı kalpak ve Çerkes kaması hediye edildi.

BAKMADAN GEÇME!