Aylık bin 150 TL kira yardımı

Güncelleme Tarihi:

Aylık bin 150 TL kira yardımı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2021 00:19

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Açelya Apartmanı sakinlerine ilk etapta 30 bin lira eşya yardımı, binaları yıkılacak vatandaşlara da bin 150 lira aylık kira yardımı yapılacağı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çankaya İleri Mahallesi Mektep Sokağı’nda bulunan ve önündeki inşaat çalışmaları nedeniyle temelinde oluşan boşluktan kaynaklı çökme riski gerekçesiyle yıkımına başlanan bina sakinlerine nakdi yardım yapılacağını söyledi. Yıkımına başlanan binadan eşyasını alamayanlara ilk etapta 30 bin lira eşya yardımı yapılacağını belirten Bakan Kurum, “Bin 150 lira aylık kira yardımı yapacağız, inşaat süresince de o kira yardımlarını alacaklar. Eşyasını alan vatandaşlarımız sadece kira ve taşınma yardımı alacaklar. Kiracılara da taşınma yardımı vereceğiz. Eşyasını alamayan ev sahibi de olsa kiracı da olsa eşya yardımı yapacağız” dedi. Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi de kiracı veya ev sahibi olarak Açelya Apartmanı ve çevresinde ikâmet eden mağdurlara aile başına 15 bin TL nakdi destek yapılmasını oy birliğiyle kararlaştırdı. Bakan Kurum da yapılacak çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

Aylık bin 150 TL kira yardımı


PROJE MALİYETİNDEN YÜZDE 40 İNDİRİM

Kurum, “Biz bir imar çalışması yapacağız. İnşaat maliyetlerinden düşürebilmek adına her türlü katılımı sağlayacağız. Oradaki belediyenin arsasını projenin içine dahil edeceğiz ki proje maliyeti düşsün. Bakanlık olarak biz de Sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla maliyetten yüzde 30, yüzde 40’a varan indirim yapacağız, kalan kısmını da uzun vadede size ödeme imkânı vereceğiz” diye konuştu. Vatandaşların evlerinin maliyetini söyleyerek zararlarını dile getirmesi üzerine Bakan Kurum, “Şu anda 550 eden daireleriniz, projelerimiz bittiği zaman 1 milyon civarında eder. Çünkü bütüncül bir proje yapacağız. Sizin zararınız olmaz. Şu anda bence zararı düşünmeyin, kimsenin canına bir zarar gelmedi. Biz gerekli fedakârlığı yapacağız” ifadelerini kullandı. Çalışmalara Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi’nin de destek vereceğini belirten Kurum, “Hep birlikte üstesinden geleceğiz, inşallah sizleri yalnız bırakmayacağız” şeklinde konuştu. 

EVSİZ KALAN AİLELERDEN ‘KİRA ARTIŞI’ TEPKİSİ

Evlerinden tahliye edilen aileler de bölgeye yakın yerlerdeki dairelerin kiralarının bir anda 400-500 TL arttığını söyleyerek duruma tepki gösterdi. Evsiz kalan aileler, mahallelerinde kiralık daire aradıklarını, bölgede bin 100 TL olan ev kiralarının bin 500-bin 600 TL’ye çıktığını söyledi. Yıkılmasına karar verilen Bahar Apartmanı sakini Zülfükar Taş, “Ben evimi krediyle aldım, kredisi bitmedi. Her ay bin 780 lira kredi ödüyorum, 6 yıldır ödüyorum, 4 yılım kaldı. Bir müteahhidin yüzünden bu hallere düştük. Kiralık ev aramaya başladık ama ev sahipleri de kiraları arttırdılar. Bir de onlar vurmaya çalışıyor” diye konuştu. Eşyaları, yıkılan Açelya Apartmanı’nın enkazında kalan Malik Karahan, “Binamız yıkıldı, eşyamızı almaya fırsat bile vermediler. Şimdilik kızımda kalıyoruz, ev arıyoruz ama daha bulamadık” diye konuştu. Sevim Pala ise müteahhidi uyardıklarını ama kendilerinin dinlemediğini belirterek, “Şimdi sonucunu görüyorsunuz. 900 kişiyi mağdur ettiler” sözleriyle tepki gösterdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!