Ankara keçisinde sayı yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Ankara keçisinde sayı yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2022 16:27

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ankara keçisinin sayısı, devlet destekli projelerle yeniden artmaya başladı. 2019’da 100 binin altında olan keçi sayısı geçen sene 300 bine yaklaştı.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 1980'li yıllarda sayısı 1 milyonu bulan Ankara keçisinin geçen sürede nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine başlattığı destek projeleri sonuç verdi. 2019'da sayısı 100 binin altında olan Ankara keçisi sayısı, desteklerle 2021 sonunda 289 bin 557'ye ulaştı. 2020’de uygulamaya konulan ‘Ankara Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ ile yetiştiricilerin elindeki Ankara keçisi sürülerine, yüksek vasıflı genç tekelerin katılımıyla kan değişimi sağlandı. 2020 ve 2021 yılları için toplam 2 milyon TL olan proje kapsamında 2020’de 145 yetiştiriciye 673 baş, 2021’de 118 yetiştiriciye 325 baş damızlık teke dağıtımı yapıldı. Ayrıca elektrikli kırkım makinası dağıtılarak zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlandı. Kırkım makinası ile yapağı deriye yakın yerden kesilerek, yapağı verimi artırıldı. 

BU SENE DE DEVAM EDECEK

2021 yılında ise ‘anaç koyun keçi desteği’, ‘tiftik keçisi ilave desteği’, ‘sözleşmeli tiftik üretim desteği’, ‘halk elinde hayvan aslığa projesi desteği’ ve ‘tiftik üretim desteği’ başlıkları altında üreticilere destek ödemesi yapıldı. Bu 5 ayrı destek ile yetiştiricilere toplam 18 milyon 425 bin 500 TL ödeme gerçekleştirildi. Bakanlık tarafından sağlanan destekler ve uygulanan projeler ile 2021 yılı sonunda TÜİK verilerine göre tiftik keçisi hayvan sayısı 289 bin 557 başa, tiftik üretimi de 468 tona ulaştı. Desteklerin 2022 yılında da devam edeceği kaydedildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile uygulanan ıslah projeleri sayesinde Ankara keçisi sayısında toparlanma olduğunu belirten Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, “Destekler daha da arttırılmalı” dedi. Oğlak desteği talebinde bulunan Kılınç, şunları aktardı:

Ankara keçisinde sayı yükseldi


YENİ PROJELER YAPILMALI

“Yetkililerden isteğimiz Ankara tiftik keçisini bir seviyeye getirdik, bu seviyede tutalım. Destekleri biraz arttırmamız gerekiyor. Ankara tiftik keçisinde bire bir yavru almak çok zor, narin bir yapısı var. Doğum sırasında iyi bakılması gerekiyor, yoksa ölümler fazla oluyor. Türkiye’nin sembolü olarak ve emek verenlerin korunması için desteklerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 2000’li yıllardan sonra ıslah projeleri ve destekler ile tiftik keçeciliği ciddi anlamda toparlandı. Bu Türkiye’nin bir değeridir. Doğan yavrular ile ilgili yeni projeler yapılmalı. Oğlaklar üzerinden yapılacak projeler ile sayı artabilir. Lifi ana alıcı Çin, İngiltere, İtalya. Lif direkt ihraç ürünü, bu yüzden kıymetli bir ürün. 1500 tiftik keçim var, aldığım yavru şu an 500.” 

ÖNEMLİ BİR KÜLTÜREL MİRAS

Ankara keçisi, ekonomik değerinin yanı sıra Türkiye ve Ankara için önemli bir kültürel miras niteliğinde. Ankara keçisinin tiftiği; dayanıklı, parlak, elastik, zararlı güneş ışınlarını geçirmeyen, nem çekebilme, ısıya dayanıklı, yüksek yalıtım özelliğine sahip, kolay boyanabilen, düzgün ve kaygan yapısı, kolay kirlenmeyen özelliğiyle tekstil ham maddesi olarak kullanılıyor. Türkiye'den dünyaya yayılan tiftik keçisinde Türkiye ihracatta gerilerken, Güney Afrika, Arjantin, Amerika, Yeni Zelanda gibi ülkeler öne çıktı.

BAKMADAN GEÇME!