Suna Dumankaya

Çatlaklar psikolojimi bozuyor

25 Eylül 2006
Merhaba Suna Hanım, ben 27 yaşında, iki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Derdim çatlaklar... Kollarımda ve karın bölgemde doğum sonrası çok derin, neredeyse 1 santim genişliğinde çatlaklar oluştu. Bu durum artık psikolojimi de bozmaya başladı. Bu görüntüden kurtulmak için bir ilaç ya da ameliyat tekniği var mıdır? á S. Özdil

İlk olarak yeni çatlaklar oluşmasını engelleyip, derinin toparlanmasını sağlayalım. İşe kese yaparak başlayın, çünkü temiz cilt uyguladığınız karışımları daha çabuk ve iyi şekilde emer. Keseden sonra 20’şer gram kakaoyağı, bademyağı, kayısı yağı ve gliserin, 10’ar gram ketenyağı, saf zeytinyağı, çörekotuyağı ve kantaronyağını karıştırıp bununla sorunlu bölgelere masaj yapın. Uygulamayı her gün tekrarlayın.

Doğal güzellik yolları

Merhaba, ben Gazi Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu öğrencisiyim. Size birkaç sorum olacak, yanıtlarsanız çok sevinirim.

1- Basenlerimdeki selülitlerden nasıl kurtulabilirim?

2- Bembeyaz ve yumuşacık ellerim olması için ne yapmalıyım?

3- Karma cilde sahibim ve göz çevremde birkaç kırışıklık oluştu. Bunları nasıl geçirebilirim?

4- Cildimde ben ile çil arası lekeler var, bunlardan kurtulmam mümkün mü? á Teslime


1- Bol bol yürüyüş yapıp günde en az 8 bardak su için. Haftada bir gün kese yapın. 50 gram susamyağı, 20 gram naneyağı, 10 gram okaliptus, 5 limon suyu ve 10 adet dövülmüş Aspirin’i karıştırıp her gün cildinize bununla masaj yapın.

2- Bir kahve fincanı limon suyu ile iki kahve fincanı gliserini karıştırıp iyice çalkalayın ve karışımı ellerinize sürün. Arada bir de salatalık kabukları ile ellerinizi ovun.

3- Bir yumurta sarısı, çeyrek limon suyu, bir yemek kaşığı iyi zeytin yağını karıştırıp 30 dakika dinlendirin ve bunu temiz cilde sürüp bir saat bekletin. Ardından ılık suyla temizleyin.

4- Çiller için bir litre suda kuru fasulyeyi yarım saat kaynatıp süzün. Çilli bölgeleri bu su ile yıkayın. Aynı işlemi pirinçle de yapabilirsiniz. Ayrıca bir tatlı kaşığı yoğurt ve bir çay kaşığı karbonatı karıştırıp cildinize sürün ve bir saat beklettikten sonra ovarak çıkarın. Bunu da haftada bir gün uygulayın. Güneşe çıkarken koruyucu krem kullanmayı da ihmal etmeyin.
Yazının Devamını Oku

Saçlarım çok seyrek

22 Eylül 2006
Ben 13 yaşındayım ve saçlarım hem çok ince telli hem de seyrek... Daha şimdiden tepem açılmış durumda. Ben de bu durumu gerçekten çok büyük bir kompleks haline getirdim. Lütfen bana saçlarımı gürleştirecek ve güçlendirecek bir formül önerin... l Arzu O.

Saç dökülmeleri her zaman insanı üzer, endişelendirir. Dengesiz beslenme de bu soruna yol açabilir. Bolca meyve, sebze, ceviz ve fındık yemelisiniz. Haftada bir de bir çay kaşığı mayayı süte karıştırıp için; B vitamini takviyesi olur. 20’şer gram susamyağı ve zeytinyağı ile 10 damla defneyağını bir çay kaşığı mayayla karıştırıp, saç diplerine sürün. Streç filmle sarıp iki saat bekletin. Bu arada tereotunu yarım litre suda 5 dakika kaynatın ve saçlarınızı yıkadıktan sonra bununla durulayın.

Topuk çatlakları

Suna Hanım, ben de köşenizi ilgiyle takip ediyor ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Benim problemim topuklarımın çok sert olması ve çatlaklar oluşması... Bu sorunumu çözmemde yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler. l Dilek

Bir leğene sıcak su koyun, içine bir çorba kaşığı gliserin ve bir çorba kaşığı deniz tuzu karıştırın. Ayaklarınızı bu suda 20 dakika bekletin. Ardından sertleşen deriyi ponza yardımıyla temizleyin. Sonra ezilip toz haline getirilmiş 10 Aspirin’le vazelini karıştırıp ayaklarınıza sürün. Nemli gazlı bez ve üzerine de strech film sararak en az iki saat bekletin. Açınca biraz da ayaklarınıza masaj yapın. Bu kürü haftada iki kez uygulamanız iyi olur.
Yazının Devamını Oku

Cildi pul pul dökülüyor

19 Eylül 2006
Merhaba Suna Hanım, annem 41 yaşında ve inanılmaz kuru bir cilde sahip. Günde beş kere soğuk suyla aptes alıyor. Cildi pul pul soyulup, dökülüyor ve çatlıyor. Bugüne kadar bir çok yağ bazlı ve normal nemlendirici kullandık. Fakat kullandığımız kremlerin hiçbir yararını görmedim. Kitabınızda yazan tavsiyeleri de uyguladık ancak kalıcı bir etkisi olmuyor. Öyle ki zeytin yağını pamukla sürmemize rağmen cilt bu yağı anında emiyor. Doktora da gittik ancak sonuç olumsuz. Vereceğiniz bilgilere ihtiyacımız var. Sevgilerimle...

Merhaba canım, annenizin cildini soğuk suyla yıkaması daha fazla kurumasına neden oluyor. Bir yemek kaşığı kaymak, bir kaşık zeytinyağı ve bir kaşık balı karıştırın. Elde edeceğiniz karışımı, anneniz temiz cildinde 30 dakika bekletsin. Bu formülü haftada iki gün tekrarlasın. Faydasını mutlaka görecektir.

Dişlerimi nasıl beyazlatırım

Suna Hanım, dişleri beyazlatmada bitkisel formülünüz var mı? Doğum çatlakları ve karın şişliği için formüllerinizi ve önerilerinizi de bekliyorum. Sağlıklı günler dilerim.

Merhaba... Eşit miktarda kabartma tozu, toz halinde adaçayı çeyrek tatlı kaşı deniz tuzunu karıştırın. Dişlerinizi önce bildiğimiz diş macunuyla sonra da tarifini verdiğim karışımla fırçalayın. Bu karışımı öyle fazla uygulamanıza gerek yok. Haftada üç gün yapmanız yeterli. Arada dişlerinizi limon suyuyla da temizleyebilirsiniz.

Gelelim doğum çatlaklarına. Çatlayan derinin çözümü zordur. Hekimlere başvurmanızda fayda var. Ama benim size önerim çatlayan yerlere badem yağıyla masaj yapmanız. Karın şişliği için de doktora görünmelisiniz. Eğer bir sağlık sorunu yoksa, özel diyetler ve spor yaparak doğum sonrası oluşan bu şişkinliği ortadan kaldırabilirsiniz.
Yazının Devamını Oku

Siyah noktalara karşı mısır unu

12 Eylül 2006
Suna Abla, ben 17 yaşında bir genç kızım ve cildim sorunlu... Acaba yüzdeki siyah noktaları doğal yöntemlerle nasıl yok ederim? Bir de piyasadaki tüy dökücü kremlerin tüyü arttırdığı söyleniyor; siz bana tüy dökücü ama tüyleri arttırmayan bir krem önerebilir misiniz? á Arzu T.

Öncelikle yağlı cipsler ve asitli içeceklerden uzak durun, bol bol su için. Siyah noktaları bir uzmana temizletmeniz mümkün... Evde ise şunu yapabilirsiniz; bir yemek kaşığı yoğurda rendelenmiş bir limon kabuğu ve bir kaşık mısır unu ekleyin. Bunu karıştırıp yüzünüze sürün ve 15 dakika bekletin. Ardından ovarak yüzünüzden temizleyin... Tüyler konusuna gelince; piyasadaki tüy dökücü kremleri sizin için araştıracağım. Tüylerin azalması için de tavsiyem ağda yaptırmanız ya da lazer gibi teknolojik yollara başvurmanız...

Ciltteki iri gözenekleri sıkılaştırın

Merhaba Suna Hanım, ben size ağabeyim için yazıyorum. Burnunun üzerinde çok fazla gözenek var. Bir de kılcal damarları çok yüzeyde olduğu için burnu hep kırmızı görünüyor. Kendisi bu durumdan çok rahatsız. Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler. á A. Öztürk

5 tane atkestanesini soyup küçük küçük doğrayın ve bir cam kavanoza koyun. Üzerine çıkacak kadar susam yağı ekleyip, güneş gören bir yerde iki hafta bekletin. Sürenin sonunda süzüp, elde ettiğiniz sıvıya iki çorba kaşığı elma sirkesi katın. Cildini bununla silsin. Kılcal damarlar aşırı sıcak ve soğuk havaya gelmez. Güneşe çıkarken de 20 koruma faktörlü krem kullanmalı...

Tırnak mantarı canımı sıkıyor

Suna Hanım, benim ayak tırnağımda mantar var. Doktorun verdiği ilaçlardan bir fayda göremedim. Hem görünüşü hem de bir yere dokunduğunda verdiği acı beni çok rahatsız ediyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevineceğim. á Hande

Cerrahpaşa Hastanesi’nde Prof.Dr. Server Serdaroğlu’nu görmenizi tavsiye ederim, işin uzmanıdır. Benim tavsiyem ise şu; rendelenmiş bir havucu bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı badem yağı ile karıştırın. Gece bu karışımı sorunlu parmağınıza sürüp gazlı bezle sarın. Sabaha kadar kalsın. Arada da adaçayı ve ebegümeci çayı ile kompres yapın. Doktorun verdiği ilaçları da aksatmayın.
Yazının Devamını Oku

Karma cilde özel bir tonik

9 Eylül 2006
Merhaba, ben 19 yaşındayım. Zaman zaman cildimde aşırı kuruluk oluyor; özellikle de banyodan sonra... Bundan dolayı yanak bölgemde kızarıklıklar da meydana geliyor. Gerçi son dönemde alın bölgem ve yanaklarım biraz nemlendi ama bu dengesizlik canımı sıkıyor. Bana ne önerebilirsiniz? l Açelya K.

Belli ki karma cilde sahipsiniz. Öncelikle cildinizi çok soğuk ve sıcaktan korumanız lazım... 20 koruma faktörlü bir krem edinmeniz iyi olur. Ayrıca yarım litre kaynamış suya birer tutam ebegümeci, nane ve birkaç gül yaprağı atın. Bunlar çay gibi demlensin. Süzdükten sonra her gün bunlarla cildinizi silin...

Saçlarım dökülüyor

Suna Hanım, benim son zamanlarda çok saçım dökülmeye başladı. Bundan rahatsızlık duyuyorum, ne yapabilirim? l Berna P.

Saç dökülmesine bakımsızlık, sık seçilen fön, koyu rengi açma gibi kimyasal işlemler, sürekli sıkı sıkıya toplamak gibi etkenler yol açabilir. Yarım litre kaynar suya birer tutam ısırgan otu, lavanta ve yarım limon suyu katıp demleyin. Sonra süzüp saç diplerine bu suyla her gün masaj yapın.

Çizgilerinizden kurtulun

Merhaba Suna Hanım, ben 32 yaşındayım. Cildim çok kuru ve hassas... Herhalde bundan dolayı şimdiden yüzümde derin çizgiler oluştu. Aynı zamanda lekeler ve kılcal damarlar da mevcut... Benim bu şikayetlerim için neler önerirsiniz? l Emine DEMİR

Bir kahve fincanı süte birer tatlı kaşığı tatlı badem yağı ve zeytinyağı karıştırın, cildinizi her gün bununla silin. Haftada bir gün de bir patatesi soyup rendeleyerek suyunu çıkarın ve o suyla cildinize kompres yapın. Bir başka formül de şöyle: Birer çay kaşığı tuzsuz tereyağı ile balı karıştırın, cildinizde maske şeklinde sürün. 20 dakika sonra temizleyin.
Yazının Devamını Oku

Bu çatlaklar geçmez mi?

4 Eylül 2006
Merhaba Suna Hanım, ben daha 21 yaşındayım ama kalçamda belirgin çatlaklar oluştu. Piyasada bulunan çatlak kremleri gerçekten etkili midir ya da sizin buna bunlardan kurtulmam için bir öneriniz olabilir mi? l A. A.

Aslında çatlaklar oluşmadan önce tebdir almak en iyisi... Oluştuktan sonra düzelmeleri hayli zor. Size önerim, haftada bir gün kese yapmanız. Ayrıca her gün temiz cilde eşit miktarda karıştırdığınız servi yağı, zeytinyağı ve tatlı badem yağı ile masaj yapın.

Domuz yağı ile saçkıran tedavisi

Suna Hanım, kardeşimde beş aydır saçkıran var. Başında irili ufaklı tam sekiz yerde dökülme oldu. İki farklı doktora gittik, çok önemsemediler. "Stres yapmasın, yediklerine dikkat etsin" dediler. Verilen ilaçları kullandı, stres yapmadı, ama pek işe yaramadı. Bademyağları denedik. Sonuçta dökülmesi durdu, ama saç çıkmadı. Kardeşim 22 yaşında çok üzülüyor. l Pelin

Öncelikle size bir dermatolog önereceğim; Cerrahpaşa’da Prof. Dr. Oya Oğuz’a gidin. Benim size önerim ise şu: 300 gram domuz yağını eritip süzün. Çıkan yağ kadar sarmısak karıştırın. Bunu başına sürüp streç filmle sardıktan sonra iki saat bekletin. Bunu haftada bir kez uygulayın. Kullandığı şampuana da bir çay kaşığı çam terebentin katın.

Cılız kirpikler

Merhaba Suna Hanım, benim sorunum kısa ve cılız kirpikler... Kirpikleri uzatan bir formülünüz var mı? l Alev S.

Eğer kaş veya kirpikleriniz dökülüyorsa, zayıflarsa, gürleşmeleri için tere suyu ile kompres yapabilirsiniz. Ayrıca fındık içini kavurup ılıkken kaş ve kirpik diplerine sürmenin de faydasını görürsünüz.
Yazının Devamını Oku

Patates suyu ile güzel göğüsler

2 Eylül 2006
Merhaba Suna Hanım, ben 23 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Sorunum göğüslerimin küçük olması; kıyafetlerim üzerimde güzel durmuyor. Göğsümü büyütmek için hazırlayabileceğim bitkisel krem tarzında bir karışım var mıdır? l Hande G.

Güzel göğüsler için duruş şekli çok önemli. Dik durmak şart; öncelikle bunu söyleyeyim. Ayrıca sutyensiz dolaşmayın. Her gün banyodan önce çiğ patates suyu ile göğüslerinize masaj yapmanızı önerimim. Masajı 8 çizer gibi yapın. Tonik olarak da demlenmiş ısırgan ve meşe kabukları ile kompres yapabilirsiniz. Göğüslerinizin doğal yolla büyümesi de sanırım ancak anne olmanızla gerçekleşir.

Sivilcelerim geçmek bilmiyor

Suna Hanım, ben 22 yaşındayım ve son birkaç aya kadar hiçbir şekilde yanaklarımda sivilce sorunu yaşamamıştım. Olsa bile bir tane çıkar, birkaç gün içinde de geçerdi. Ancak son zamanlarda sivilce sorunum çoğaldı; çıkan geçmiyor, o geçmeden bir yenisi çıkıyor. Bir de koltuk altımda sir ağda kullanmaktan dolayı kararma oluştu. Bu iki sorun psikolojimi çok bozuyor, yardımcı olursanız sevinirim. l C. Y.

Sakın sivilcelerinize dokunmayın, çünkü ellediğiniz zaman yanında yenileri çıkar. Beslenmenize de dikkat edin; hayvansal yağlar, sigara ve alkolden uzak durun. Bir de her gün civan perçemi çayı için, bir haşlanmış patates yiyin. Formül olarak ise şunu önerebilirim; bir çay kaşığı pişik pudrası, bir antibiyotik tozu ve bir çay kaşığı limon suyunu karıştırın. İyileşene kadar her gün sivilceli bölgelere sürüp 20 dakika bekletin. Ağdadan dolayı koltuk altınızda oluşan lekelere gelince; sıcak ağdadan uzak durun ve koltuk altınızı her gün limonla ovup kuruyunca pudra sürün.

Topuk çatlakları

Suna Hanım merhabalar, ayak topuklarımdaki çatlakları bir türlü geçiremiyorum. Haftada bir kez ponza taşıyla iyice ovalayıp, daha sonra da ayak kremiyle nemlendiriyorum. Ama bir süre sonra tekrar kötüleşiyorlar. Ayak bakımıma çok dikkat ettiğim halde çatlakların iyileşmemesi moralimi bozuyor. Eşim de sürekli bu çatlakları neden geçiremediğimi soruyor. Sizden doğal bir çözüm alabilir miyim? l Esra A.

100 gram tereyağını eritip içine 25 gram aynısefa çiçeği katın, bu karışımı sabaha kadar bekletin. Sabah tekrar ısıtıp süzün ve 10 gram erimiş lanolinle karıştırın. Karışımı cam kavanoza koyun. Sıcak suya bir çorba kaşığı karbonat, bir çorba kaşığı deniz tuzu karıştırın ve bu suda ayaklarınızı 30 dakika bekletin. Ponza taşıyla ovduktan sonra da hazırlayıp cam kavanozda koruduğunuz kremden sürün. Nemli tülbent üzerine streç film sarın ve en az iki saat bekletin. Bunu iyileşene kadar haftada üç gün uygulayın. İyileştikten sonra da haftada bir uygulamaya devam edin.
Yazının Devamını Oku

Göz çizgilerine yaş maya ve bal

28 Ağustos 2006
Merhaba Suna Abla, 26 yaşındayım ve benim sorunum göz çizgilerim. Aşırı gülmekten nefret ediyorum. Güldüğüm zaman bu çizgiler beni çok çirkin gösteriyor. Ne olur bana yardım edin, kullanmadığım ilaç kalmadı. İlginiz için teşekkürler.

Merhaba bir çay kaşığı yaş maya, bir çay kaşığı süt, bir çay kaşığı balı karıştırın. Bu karışımı haftada 3 gün tüm yüze ve göz çevresine maske olarak 20 dakika boyunca uygulayın. Ayrıca her gün eşit miktarda buğday özü yağı, avakado ve jojoba yağını karıştırarak cildinize masaj yaparak yedirin...

Kırışıklık reçetesi

Merhaba, benim sorum birkaç hafta önce bir kanalın haberlerinde yayınlanan ve kırışıklıklara iyi geldiği söylenen reçetenizle ilgili. Ben içinde üzüm çekirdeği, gliserin ve başka bir madde olan kırışıklık reçetenizin kullanımı ve içindeki maddeleri yeniden yazmanızı rica ediyorum, üçüncü maddeyi hatırlayamadım.

Cildinizin nemli ve çizgilerinizin daha düzelmiş olmasını istiyorsanız haftada bir gün, yarım domates rendesi, bir tatlı kaşığı üzüm çekirdeği ve öğütülmüş bir tatlı kaşığı gliserini karıştırın. Cildinize sürerek 20 dakika bekletin.
Yazının Devamını Oku