Prof. Dr. Emre Akkuş

Penil protezler (Mutluluk Çubuğu)

27 Haziran 2005
Sertleşme sorunu yaşayan hastaların gerekli tanısal değerlendirilmesi yapıldıktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Günümüzde sertleşme sorununun birinci basamak tedavisi ağızdan alınan ilaçlar, ikinci seçenek penise yapılan enjeksiyonlar ve üçüncüsü Vakum cihazları ve ve son tedavi de Penis protezleridir.

Penis protezleri penisin içinde bulunan ve sertleşmeyi sağlayan asıl dokuların bulunduğu kavernöz yapıların içine ameliyatla yerleştirilen, silikon alaşımlı implantlardır.

Üç tip penil protez vardır:

1) Bükülebilir protezler

2) İki parçalı ve şişirilebilir protezler

3) Üç parçalı ve şişirilebilir protezler. Bu protezlerin işlev olarak birbirlerinden pek üstünlüğü yoktur ancak günlük hayattaki konfor açısından, şişirilebilir protezler daha rahattır.

Ayrıca ileride gerekebilecek olası bir prostat ameliyatı veya idrar yollarına yapılacak endoskopik girişimlerde kolaylık sağlar. Bu özellikleri, şişirilebilir protezlerin maliyet açısından bükülebilir protezlerden 3-5 kat daha pahalı olmasının nedenidir.

Penil protezler, diğer tedavilerden yeterli yanıt alınamayan veya hastanın beklentilerinin karşılanamadığı durumlarda ve büyük oranda da organik kökenli sertleşme sorunu tanısı konan hastalarda uygulanır. Özellikle Diabet(Şeker) hastalığının damar ve sinir uçlarında yaptığı geriye dönüşümsüz olumsuzluklar nedeniyle veya uzun süreli hipertansiyonun damarlarda bozulmalara yol açması, ilaç veya enjeksiyon tedavilerinin de yetersiz olmasına neden olabilir. Bazı nörolojik hastalıkların veya radikal ameliyatlar sonucunda sinir yaralanmaları ve tahribatı nedeniyle penise yeterli uyaranlar gidemeyebilir.

Organik kökenli sertleşme sorunuyla sonuçlanan bu ve benzeri hastalığı olanlarda, radikal tedavi seçeneği penil protezlerdir. Bu tedavi ile hastalar gençlik dönemindekine benzer kalitede sertleşmelere sahip olacaklar ve cinsel ilişkilerini kolaylıkla sağlayacaklardır. Kalıcı olması nedeniyle istenen her zaman, cinsel ilişkiyi, sertleşme olup olmayacağı kaygısından uzak, başarıyla gerçekleştirebileceklerdir.

Penil protez takıldıktan sonraki cinsel hayatlarında hiçbir şekilde sertleşme sorunu yaşamayacaklar ve yaşlılık döneminde de performansları aynı şekilde sürecektir.

Buradaki önemli nokta, penil protez takıldıktan sonra bu durumun geriye dönemeyeceğidir. Yani hasta ‘’Ben vazgeçtim eski halime geri dönmek istiyorum, protezi çıkarın’’ derse, eski haline dahi dönemeyecektir. Yani protez çıkarıldıktan sonra eskiden olan yarı sertlikler dahi olmayacaktır. Bir kez karar verilecek ve ömür boyu protezle mutlu bir cinsel hayat sürdürülecektir.

Sağlıkla...

Protez taktıran erkek için geri dönüş yok

PENİS PROTEZİ İLE DE ZEVK ALMAK MÜMKÜN

Soru: 12 yıllık şeker hastasıyım. Dört yıldır hiç cinsel ilşki kuramıyorum. Kursam bile yarım yamalak oluyor, ne ben, ne de eşim bir şey anlamıyoruz. Yüksek doz ilaç (Viagra)da kullandım, biraz yararı olmuştu ama şimdi tesir etmez oldu. Gittiğim doktor penis protezi takılacak dedi. Protez takılırsa zevk alacak mıyım, boşalma olacak mı? Başka bir tedavi şansı var mı?

Belirttiğiniz durum bence de penil protez takılması gerekliliğini düşündürüyor. Kesin kararı doktorunuz ve eşinizle birlikte vermelisiniz.

Penis protezi takılınca cinsel ilişkiden alınan zevkle ilgili hiçbir değişiklik olmaz. Eğer şu anda boşalma ilgili sorununuz yoksa, protez bu duruma da olumsuz etki yapmaz. Tek olmayacak olan, önceleri kendiliğinden olan sertleşme hissidir. Siz protezi aktive ederek sertleşme sağlanacaktır.

CİNSEL İSTEKSİZLİĞİNİZE AMELİYAT ÖNERMİYORUM

Soru: Sayın Hocam yaklaşık üç yıldır cinsel isteğim hiç kalmadı. Bazı psikolojik rahatsızlıklar yaşadım ve halen de ilaçlarla tedavi oluyorum. Bir dergide okuduğum mutluluk çubuğu takılırsa düzelebileceğimi umuyorum. Sizce de bu doğru mu? Penis proteziyle bu sorunum giderilir mi?

Hayır doğru değil. Anlattığınız durumun uzun süre aldığınız depresyon ilaçlarından olduğunu düşünüyorum. Bu tip ilaçlar özellikle prolaktin hormonunuzda artışa neden olabilir ve bu da cinsel isteksizliğinize yol açar.

Penis protezleri sizin durumunuzda cinsel isteğinizi size geri kazandırmaz. Bu nedenle de bu ameliyatı bu aşamada önermiyorum. Psikiyatristinizin kontrolünde tedaviye devam edin, bir süre sonra ilaçlarınızın azaltılması veya değiştirilmesine doktorunuz karar verirse düzelebilirsiniz.

OĞLUNUZUN PENİSİ ERGENLİKTE GELİŞİR

Soru: 12 yaşındaki oğlum yaşıtlarına göre iri yapılı. Boyu 1.67, kilosu 52. Vücudunda kıllanmalar başladı. Özellikle testis çevresinde kıllanma yoğun. Bizi tedirgin eden konu ise penisinin normalde çok küçük olması. İri bir fındık boyutlarında... Özellikle oturduğu zamanlar iyice küçülüyor. Büyüdüğü zamanlarda ise çevresi geniş ama boyu yaklaşık 4 cm. kadar oluyor. Doktora bu sorunla gitmenin onu olumsuz etkileyeceği endişesi taşıyorum. İleride sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için yapabileceğimiz bir şey var mı? Size ve Hürriyet Gazetesine bu çalışmanızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Penis boyutları ergenlik çağında büyür. Oğlunuz henüz 12 yaşında ve sanırım ergenlik gelişimine başlamış bile olsa henüz bu süreçtedir. Bir süre sonra normal boyutlarına geleceğini düşünüyorum. Ancak bu durumun değerlendirmesinin, bizzat doktoru tarafından yapılması, gerekirse bir endokrinoloji uzmanının da görüşünün alınmasını öneririm.

KRONİK PROSTATİT İÇİN ANTİBİOTİK TEDAVİSİ

Soru: Sayın doktorum, 38 yaşındayım. Bende yıllardır prostat iltihabı var, gittiğim doktorlar bir sürü antibiotikler verdiler ama tam olarak iyileşemedim. İki yıldır da cinsel isteksizlik ve yetersiz sertleşme yaşıyorum. Tedavisi mümkün mü? Prostat iltihabı isteksizlik yapar mı?

Siz tipik Kronik(Müzmin)Prostatit tanımlıyorsunuz. Müzminleşen prostat iltihaplarının tedavisi gerçekten çok zordur. Ürologların tedavide en çok zorlandığı hastalıktır.

Tam tedavi edilemediği hastalarda yılda birkaç kez nüksler olur ve her seferinde yeniden antibiotik tedavisi kullanmayı gerektirebilir. Evet, kronik prostatit cinsel isteksizlik de yapabilir.
Yazının Devamını Oku

Penis eğrilikleri

20 Haziran 2005
Penis eğrilikleri ikiye ayrılır: Doğuştan(konjenital) ve Edinsel olanlar. 1) Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel aktif sürece girdiği ve penis boyutlarının geliştiği ergenlik çağında belirginleşir.

Tanıyı genelde bu çağdaki erkekler kendi gözleriyle eğriliği fark ederek kendileri koyar. Ancak birçok penis eğriliği hastasının utanma duygusu nedeniyle böyle bir sorunları olduğu halde doktora gitmediğini biliyoruz.

Hastaların özel ortamlarında penislerinin sertleşmesi ve bunu kendi çektikleri fotoğraflarla doktorlarına göstermeleri, tanıdaki önemli basamaklardan biridir. Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve ameliyattır. Bu durum aslında biraz da penis estetik ameliyatı gibi de değerlendirilebilir.

2) Edinsel penis eğriliklerinin en yaygın olanı Peyronie hastalığıdır. Penisteki ereksiyonu sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kollajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır.

Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bazı genetik etkenler, zorlamalı cinsel ilişki sonrası küçük damarlarda meydana gelen kanama odaklarının iyileşme sürecindeki hücre ve doku yenilenmesi veya E vitamini yetersizliğinin, bazen de şeker hastalığının neden olduğu gibi hipotezler vardır.

Hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir.

Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur.

12-18 ayı kapsayan birinci dönem tamamlandıktan sonra Peyronie hastalığının kronik dönemi başlar. Bu dönemde eğrilik iyice artar. Eğriliğin derecesi bazen 150 derecenin bile üstüne çıkabilir. Bu dönemde sertleşme sırasındaki ağrılar azalır veya kaybolur.

Hastalar eğriliğin şiddetine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında neredeyse akrobasi yapmak zorunda kalırlar.

Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için gene bazı cerrahi teknikler uygulanır ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.

Bazı cerrahi tekniklerin uygulanmasından sonra bazen peniste 1-2 cm lik kısalmalar olabilir. Bu yüzden penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır.

Peyronie’nin ileri dönemlerinde ciddi anlamda ereksiyon sorunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavi, penil protezlerdir (Mutluluk çubuğu) ve kesin tedavi çözümüdür.

Sağlıkla...

Eğriliklerin çözümü estetik penis ameliyatı

YUKARI DOĞRU EĞRİ PENİS DÜZELEBİLİR Mİ

Soru: Sayın Hocam, 52 yaşında, hafif Behçet Hastalığı bulguları dışında hiçbir sorunu olmayan, madalyası olan bir kan bağışçısıyım. Peyroni sorunum var, yukarıya doğru eğri, tedavi olabilir miyim? Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Yandaki sütunda da ayrıntılı belirttiğim gibi öncelikle hastalığınızın hangi dönemde olduğunu belirlemek gerekir. Eğer birinci dönemdeyse ilaç tedavileri denenebilir.

Ancak ikinci döneme girilmişse yani 1.5 yılı aşan bir hastalığınız söz konusuysa, tedavi cerrahi olacaktır. Özellikle de bu konuyla ilgilenen üroloji uzmanlarına başvurursanız kesinlikle başarılı bir tedavi şansınız olacaktır.

.

PENİS EĞRİLİĞİM FARK EDİLİR DİYE UTANIYORUM

Soru: 22 yaşındayım. Kendimi bileli beri penisim aşağı doğru eğridir. Bu nedenle yaşadığım sıkıntıyı anlatamam. Bu sorun nedeniyle henüz hiç cinsel ilişki kurmadım. Kurmaya cesaretim yok.

Eğrilik nedeniyle ilişki kurmamın mümkün olmayacağını düşünüyorum, ayrıca bu durumun karşımdaki kadın tarafından fark edileceği endişesiyle de utanıyorum. Bu sorunumun tedavisi var mı?

Doğumsal penis eğriliği tanımlıyorsunuz.

Tedavi gerekip gerekmediğini belirlemek için eğriliğin derecesini bilmek çok önemli. Bu sorununuz kesinlikle tedavi edilebilir, hiç kuşkunuz olmasın.


EREKSİYON SORUNUM ZAMANLA GEÇER Mİ

Soru: Merhaba doktor bey, ben 1985 doğumluyum. Ereksiyonun devamını sağlayamıyorum. Birkaç ilişkimde sorunlarım oldu ve bu beni çok endişelendiriyor. Çünkü daha yaşım çok genç. Bu bir hastalık mıdır, geçer mi?

20 yaşında olan böyle bir durumun daha çok psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceğini söyleyebilirim.

Hele de başarısız ilişki yaşanmışsa, erkekler daha sonraki ilişki denemelerinde bu başarısızlığı hatırlarlar ve o zamanda gene başarısızlık endişesi yaşarlar ve böyle olunca da gene başarısız olurlar. Yani tam bir kısır döngüye girebilirler.

Ancak bazen de karmaşık bir damar sistemi veya sertleşmeyi sağlayan dokuların yetersizliği organik bir problem olarak da kendisini gösterebilir. Bazı tanı yöntemleriyle böyle bir durum araştırıldığında, venöz kaçak denilen durumla karşılaşılabilir.

Bu durumun derecesine bağlı olarak da değişik tedavi seçenekleri ugulanabilir. Ağızdan alınan ilaçlar, penise yapılan enjeksiyonlar bazen işe yarayabilir. Eğer sonuç alınamazsa ameliyatla tedavi gerekebilir.

MASTÜRBASYON YAPARKEN YARIŞMAYIN

Soru: 14 yaşında bir erkeğim. Her gün mastürbasyon yapmanın zararlı mı zararsız mı olduğunu merak ediyorum. Yan etkileri var mı?

Türkçe’de bir söz vardır, ‘’Her şeyin aşırısı zarardır’’ diye... Mastürbasyon özellikle ergenlik çağından başlayarak birçok erkeğin uyguladığı bir cinsel tatmin yöntemidir.

Normalde yan etkisi veya zararı yoktur, ancak mastürbasyonu aşırı yapmak hem kişinin genel performansını etkiler, hem de psikolojik bazı sorunların oluşmasına neden olur. Bu yüzden ihtiyaç hisedildiğinde yapılması daha akılcıdır.

Hele de bu yaşlarda mastürbasyon sayısıyla arkadaşların birbirleriyle yarıştığını sanmaları, tamamen gereksiz ve anlamsız bir yaklaşımdır. Her şeyi kararında uygulamak en doğrusudur.

Doktora gitmekten utanmayın çözüme kavuşun

Penis estetikleri ya doğuştandır ya da edinseldir. Ama her ikisinde de çözüm mümkündür. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, penis eğriliğini düzeltmek için bazı cerrahi teknikler uygulanabilir ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.

Yazının Devamını Oku

Penis eğrilikleri

20 Haziran 2005
Penis eğrilikleri ikiye ayrılır: Doğuştan(konjenital) ve Edinsel olanlar. 1) Doğuştan olan penis eğrilikleri genellikle erkeğin cinsel aktif sürece girdiği ve penis boyutlarının geliştiği ergenlik çağında belirginleşir. Tanıyı genelde bu çağdaki erkekler kendi gözleriyle eğriliği fark ederek kendileri koyar. Ancak birçok penis eğriliği hastasının utanma duygusu nedeniyle böyle bir sorunları olduğu halde doktora gitmediğini biliyoruz. Hastaların özel ortamlarında penislerinin sertleşmesi ve bunu kendi çektikleri fotoğraflarla doktorlarına göstermeleri, tanıdaki önemli basamaklardan biridir. Doğumsal penis eğriliklerinin tedavisi mümkündür ve ameliyattır. Bu durum aslında biraz da penis estetik ameliyatı gibi de değerlendirilebilir. 2) Edinsel penis eğriliklerinin en yaygın olanı Peyronie hastalığıdır. Penisteki ereksiyonu sağlayan yapıları çevreleyen kılıfsı dokuda kollajen denilen bir maddenin birikimi ile bu dokuda plak tarzında sert alanlar oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır. Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Bazı genetik etkenler, zorlamalı cinsel ilişki sonrası küçük damarlarda meydana gelen kanama odaklarının iyileşme sürecindeki hücre ve doku yenilenmesi veya E vitamini yetersizliğinin, bazen de şeker hastalığının neden olduğu gibi hipotezler vardır. Hastalığın ilk döneminde sertleşme sırasında ağrılar ve peniste eğrilik meydana gelir. Bu dönemde uygulanan ilaç tedavileri genelde %30-40 arası başarılı olur. 12-18 ayı kapsayan birinci dönem tamamlandıktan sonra Peyronie hastalığının kronik dönemi başlar. Bu dönemde eğrilik iyice artar. Eğriliğin derecesi bazen 150 derecenin bile üstüne çıkabilir. Bu dönemde sertleşme sırasındaki ağrılar azalır veya kaybolur. Hastalar eğriliğin şiddetine bağlı olarak cinsel ilişki sırasında neredeyse akrobasi yapmak zorunda kalırlar. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, eğriliği düzeltmek için gene bazı cerrahi teknikler uygulanır ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir. Bazı cerrahi tekniklerin uygulanmasından sonra bazen peniste 1-2 cm lik kısalmalar olabilir. Bu yüzden penisin boyutlarına göre cerrahi tekniğin seçilmesi uygun olacaktır. Peyronie’nin ileri dönemlerinde ciddi anlamda ereksiyon sorunu da ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda uygulanacak tedavi, penil protezlerdir (Mutluluk çubuğu) ve kesin tedavi çözümüdür. Sağlıkla... Eğriliklerin çözümü estetik penis ameliyatıYUKARI DOĞRU EĞRİ PENİS DÜZELEBİLİR Mİ Soru: Sayın Hocam, 52 yaşında, hafif Behçet Hastalığı bulguları dışında hiçbir sorunu olmayan, madalyası olan bir kan bağışçısıyım. Peyroni sorunum var, yukarıya doğru eğri, tedavi olabilir miyim? Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? Yandaki sütunda da ayrıntılı belirttiğim gibi öncelikle hastalığınızın hangi dönemde olduğunu belirlemek gerekir. Eğer birinci dönemdeyse ilaç tedavileri denenebilir. Ancak ikinci döneme girilmişse yani 1.5 yılı aşan bir hastalığınız söz konusuysa, tedavi cerrahi olacaktır. Özellikle de bu konuyla ilgilenen üroloji uzmanlarına başvurursanız kesinlikle başarılı bir tedavi şansınız olacaktır. .PENİS EĞRİLİĞİM FARK EDİLİR DİYE UTANIYORUM Soru: 22 yaşındayım. Kendimi bileli beri penisim aşağı doğru eğridir. Bu nedenle yaşadığım sıkıntıyı anlatamam. Bu sorun nedeniyle henüz hiç cinsel ilişki kurmadım. Kurmaya cesaretim yok. Eğrilik nedeniyle ilişki kurmamın mümkün olmayacağını düşünüyorum, ayrıca bu durumun karşımdaki kadın tarafından fark edileceği endişesiyle de utanıyorum. Bu sorunumun tedavisi var mı? Doğumsal penis eğriliği tanımlıyorsunuz. Tedavi gerekip gerekmediğini belirlemek için eğriliğin derecesini bilmek çok önemli. Bu sorununuz kesinlikle tedavi edilebilir, hiç kuşkunuz olmasın. EREKSİYON SORUNUM ZAMANLA GEÇER Mİ Soru: Merhaba doktor bey, ben 1985 doğumluyum. Ereksiyonun devamını sağlayamıyorum. Birkaç ilişkimde sorunlarım oldu ve bu beni çok endişelendiriyor. Çünkü daha yaşım çok genç. Bu bir hastalık mıdır, geçer mi? 20 yaşında olan böyle bir durumun daha çok psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceğini söyleyebilirim. Hele de başarısız ilişki yaşanmışsa, erkekler daha sonraki ilişki denemelerinde bu başarısızlığı hatırlarlar ve o zamanda gene başarısızlık endişesi yaşarlar ve böyle olunca da gene başarısız olurlar. Yani tam bir kısır döngüye girebilirler. Ancak bazen de karmaşık bir damar sistemi veya sertleşmeyi sağlayan dokuların yetersizliği organik bir problem olarak da kendisini gösterebilir. Bazı tanı yöntemleriyle böyle bir durum araştırıldığında, venöz kaçak denilen durumla karşılaşılabilir. Bu durumun derecesine bağlı olarak da değişik tedavi seçenekleri ugulanabilir. Ağızdan alınan ilaçlar, penise yapılan enjeksiyonlar bazen işe yarayabilir. Eğer sonuç alınamazsa ameliyatla tedavi gerekebilir. MASTÜRBASYON YAPARKEN YARIŞMAYIN Soru: 14 yaşında bir erkeğim. Her gün mastürbasyon yapmanın zararlı mı zararsız mı olduğunu merak ediyorum. Yan etkileri var mı?Türkçe’de bir söz vardır, ‘’Her şeyin aşırısı zarardır’’ diye... Mastürbasyon özellikle ergenlik çağından başlayarak birçok erkeğin uyguladığı bir cinsel tatmin yöntemidir. Normalde yan etkisi veya zararı yoktur, ancak mastürbasyonu aşırı yapmak hem kişinin genel performansını etkiler, hem de psikolojik bazı sorunların oluşmasına neden olur. Bu yüzden ihtiyaç hisedildiğinde yapılması daha akılcıdır. Hele de bu yaşlarda mastürbasyon sayısıyla arkadaşların birbirleriyle yarıştığını sanmaları, tamamen gereksiz ve anlamsız bir yaklaşımdır. Her şeyi kararında uygulamak en doğrusudur.Doktora gitmekten utanmayın çözüme kavuşun Penis estetikleri ya doğuştandır ya da edinseldir. Ama her ikisinde de çözüm mümkündür. Hastanın ereksiyon sorunu yoksa, penis eğriliğini düzeltmek için bazı cerrahi teknikler uygulanabilir ve genelde de bu ameliyatlar başarılı sonuç verir.
Yazının Devamını Oku

Yalnız değilsiniz

6 Haziran 2005
Merhaba değerli okuyucularımız, cinsel sağlığımız ile ilgili bilgiler ne yazık ki hem çok yetersiz, hem de kulaktan duyma veya bazı kişilerin kendi tecrübelerinden aktardıkları yanlışlar nedeniyle sağlıksız. Aslında, dünyanın hemen her tarafında benzer davranışlar, çekingenlikler, tedirginlikler yaşanıyor. Bu nedenle de konuyla ilgili benim de aktif üyesi olduğum uluslararası platformlarda oluşturulan dernekler ve kurumlar aracılığıyla, dünyada gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere cinsel sağlık konusu ile ilgili bilgilendirme çalışmaları sürekli olarak irdelenmektedir.

Biz de Kelebek ekinin bu köşesinden sizlerin cinsel sağlık konusunda bilmek istediklerinize, sorularınıza, sorunlarınıza, kimseyle paylaşamadığınız cinsel problemlerinize, her pazartesi ve cuma günleri sağlıklı ve bilimsel cevaplar vermeye gayret edeceğiz.

Cinsel sağlığınızı ilgilendiren peniste sertleşme (ereksiyon) sorunları, erken boşalma yakınmaları, penis eğrilikleri, penis ve testise ait gelişme problemleri, travmaları ve yaralanmaları, kadın cinselliği ile ilgili uyarılma, isteksizlik, orgazm sorunları; erkek veya kadında damarsal, nörojenik, hormonal kökenli cinsel sorunlar, cinsel ilişkiye girememe veya sağlıklı bir cinsel hayat sürdürememe gibi konular ve soruna neden olan hastalıklar ile durumlar bu köşenin kapsamı içinde olacaktır.

Erkek ve kadınlarda yaşlanma sürecinin, bu dönemde karşılaşılan çeşitli hastalıkların, ameliyatların ve bunların cinsel hayata yansımaları konusundaki sorularınıza açık olacağız.

Ayrıca özellikle erkeklerde üreme fonksiyonu ve infertilite (çocuk sahibi olamama) ile ilgili yakınmalar, hastalıklar da köşemizin kapsamı içinde yer alacaktır. Zaman zaman üroloji ve cinsel sorunlar konusunda da sorunlarınıza ışık tutmaya, bilgilendirmeye çalışacağız.

Mail aracılığıyla sorularınızı bekliyoruz.

Sağlıkla...

40 yaş üstü her üç erkekten biri sertleşme sorunu yaşıyor

- Erkeklerde sertleşme sorunu nedir ve görülme sıklığı nasıldır?

Erkeklerde sertleşme sorunu (Erektil Disfonksiyon) (ED) penisin cinsel ilişki için yeterli olacak derecede sertleşememesi veya cinsel ilişkiyi sürdürecek düzeyde sertliğin devamlılığının olmaması olarak tanımlanır. Bu durumun en az 3-6 aydır devam etmesi de bir başka önemli kriterdir. ABD’de yapılan bir araştırmada 40 yaş üzeri erkeklerin %52’sinin bir şekilde bu sorunla karşı karşıya geldiğini ortaya koymuştur. Türkiye’de yapılan benzer bir araştırmada ise bu durum hafif, orta ve şiddetli olarak üçe ayrıldığında %69.2’lik bir oran tesbit edildi.

Orta ve şiddetli derecede sertleşme sorunu ise %36 oranındadır. Görüldüğü gibi ülkemizde 40 yaşın üstündeki üç erkekten birinde bu sorunla karşılaşıldığını biliyoruz. Önemli, çarpıcı ve düşündürücü olan ise bunların ancak % 10’unun doktora başvurduğudur. Yani bu sorunu olan hastaların büyük bir kısmı bu sorun nedeniyle doktora başvurmuyor ve tedavi olamıyor.

Şeker hastalığı en sık görülen sebep

- Hastalar sertleşme sorunları olduğu halde neden doktora başvurmuyorlar?

Sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde cinsel konular tabudur ve kolay dile getirilmez. Hele bizim gibi kültürel ve sosyal yapıları kendine özgü ülkelerde insanlar bu konuda daha da duyarlıdırlar. Erkek egemen toplumlarda erkeğin cinsel gücünün az görünmesi ve bilinmesi erkeklerde özellikle özgüven bunalımı yaratabilir.

Bir başka neden ise hastaların büyük çoğunluğu bu durumun özellikle de yaşlılığın doğal sonucu olduğunu düşünmesi ve tedaviye gereksinim duymaması. Yaşlanma ile birlikte eğer kadın partner de cinsellikten uzak durma eğiliminde ise o zaman erkek de bu durumu bazen kabullenir ve cinselliği önemsemezmiş gibi davranmaya, varsa cinsel sorunlarını da içine atıp unutmaya çalışır.

Hastalar aslında doğru kişiye başvurma konusunda da duyarlıdır. Bazı hastalar da başka bir hastalığı nedeniyle doktora gider ve ister ve bekler ki doktor ona bu konuyla ilgili soru sorsun, yani konuyu doktor açsın!

Maalesef hele de ülkemiz koşullarında doktorlar kendi branşları dışındaki bu konuyu biraz zamansızlıktan, biraz da belki gereksiz bulduklarından sormazlar. Sormak isteyenler de hastanın böyle bir soruyla karşı karşıya geldiğinde rahatsız veya tedirgin olabileceği kaygısıyla konuyu geçiştirirler.

Oysa konuyu doktorlarıyla paylaşan hastaların rahatsızlıklarının teşhisi yapılabilecek, tedavi olabilecek ve bu sorundan kurtulabileceklerdir. Bu da onların hem karşı cinsle olan beraberliklerini, evliliklerini kurtaracak hem günlük hayatlarında cinsel açıdan doyumlu rahat insanlar olarak iş ve sosyal başarılarını artıracaktır.

- Ereksiyon sorunlarının nedenleri nelerdir?

Konuyu organik, psikolojik nedenler olarak ikiye ayırmak mümkün. Üçüncü bir durum da hem organik, hem psikolojik faktörlerin birlikte bulunmasıdır. Özellikle damar hastalıkları en sık görülen organik nedendir. Diabet (Şeker) hastalığı en sık görülen ereksiyon sorunları sebebidir. Hipertansiyon, Kalp hastalıkları, Kolesterol ve lipid yükseklikleri, şişmanlık, bazı radikal ameliyatlar sonrası oluşan damar yaralanmaları damarsal nedenlerdir.

Nörolojik bazı hastalıklar örneğin Multipl Skleroz, Behçet hastalığı, Omurilik yaralanmaları ve gene şeker hastalığı ile bazı radikal ameliyatlar, kronik alkolikler ve kronik uyuşturucu bağımlıları da sinir ileti sistemlerinde tahribatlara yol açarak ereksiyon problemine neden olabilir.

Hormonal yetersizlikler özellikle erkeklik hormonu olan testosteronun yetersizliği hem ereksiyon sorununa hem de cinsel isteksizliğe yol açabilir.

Uzun süre kullanılan bazı ilaçlar; antidepresanlar, hipertansiyon, kalp ve mide ilaçları ereksiyon sorununu oluşturabilirler. Psikolojik sorunlar, stres, ailevi sorunlar, ciddi iş problemleri ve kaygılar da psikolojik olarak sertleşme sorunlarına sebep olabilir.

- ED tedavisi mümkün olan bir sorun mudur?

Kesinlikle EVET. Tedavi seçenekleri sırasıyla ağız yoluyla alınan ilaçlarla başlar, yeterli sonuç alınamazsa penise yapılan enjeksiyon tedavileri denenir. Eğer sorun çok ciddi ve geriye dönüşümü olmayacak şekilde ise ve diğer tedavilerden sonuç alınamıyorsa ameliyatla Penis Protezi (Mutluluk Çubuğu) takılarak hastalar tamamen eski cinsel sağlıklı ve mutlu günlerine dönebilirler. Biz, doğru teşhisi koyup tedavi seçeneklerini hastaya ve partnerine sunduktan sonra onların da beklentilerine yönelik olarak tedaviye birlikte karar veriyor ve ondan sonra uyguluyoruz.

Prof. Dr. Emre Akkuş kimdir?

1976 Tarsus Amerikan Koleji, 1982 İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. 1992’de aynı fakültenin Üroloji Anabilim Dalı’nda uzman oldu.1993-1994 ABD Kalifornia Üniversitesi San Fransisko Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde çalıştı, özellikle Androloji alanında araştımalarda bulundu. 2003’te Profesör oldu. Halen İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi’dir.

Avrupa Cinsel Sağlık Derneği(ESSM) kurucu üyelerinden ve halen Yönetim Kurulu üyesi, 2003 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Cinsel Sağlık Konferansı Komite Üyesi, ESSM 2000 Barselona Kongresi Genel Sekreteri, 2003 ESSM Istanbul Kongresi Başkanı, Uluslararası Dünya Cinsel Sağlık Derneği (ISSM) üyesi, Amerikan Üroloji Derneği, Avrupa Üroloji Derneği, Uluslararası Kadın Cinsel Sağlık Derneği, Türk Üroloji, Türk Androloji dernekleri üyesi.

Journal of Sexual Medicine(JSM) ve Türk Üroloji Dergileri Yayın kurulu üyesi, Avrupa Üroloji (European Urology), Urology(Gold), JSM dergileri yayın hakemliğini yapmıştır.
Yazının Devamını Oku