Emek Külür

Bruksizm (diş sıkma) nedir? Bruksizm nasıl tedavi edilir?

9 Aralık 2019
Bruksizm, uyurken ya da kaygılı / gergin olunan durumlarda ortaya çıkan dişleri birbirine sürtme, gıcırdatma ve çeneyi sıkma hareketleridir. Bu hareketler dişlerde aşınma ve kırılma, çene ekleminde ağrı, baş ve kas ağrısına sebep olabilir. Ayrıca diş sıkma sürekli yaşanan baş ağrısının da sebebi olabilir. Hatta bazı durumlarda sürekli yaşanan baş ağrısının nedeni de diş sıkma olabilir. Çene ekleminin hasar görmesi nedeniyle yüz asimetrisi, ağız hareketlerinde zorlanma, çene kilitlenmesi ve yüzün alt kısmında genişleme sorunları ortaya çıkabilir.

Araştırmalara göre her 10 kişiden 5’inde bruksizm sorununa rastlanabilmektedir. Üstelik çocuklarda da yaygın olarak bu sorunla karşılaşılmaktadır.

Bruksizm genellikle uyku ya da stres altındayken ortaya çıkar. Sebebi de genellikle psikolojik sorunlar ve kaygılardır.

Özellikle çocuklarda bruksizmin birçok nedeni olabilir. Bazı durumlarda, çocuklar yemek yerken dişlerini gıcırdatırlar çünkü üst ve alt dişler doğru şekilde hizalanmamıştır. Bazı durumlarda kulak ağrısı veya diş çıkarma gibi yaşadıkları acıya bir cevap olarak yaparlar. Çocuklar, ağrılarını hafifletmenin bir yolu olarak dişlerini gıcırdatabilirler. Ancak sebebi ne olursa olsun, bu durum çocuklarda ağız, diş ve çene gelişimi bozukluklarına yol açabilir. Dişlerde erken yaşlarda sorunlara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka kontrol altına alınarak tedavi edilmesi gerekir.

Stres, kaygı, öfke gibi psikolojik problemlerin ise birçok sebebi olabilir. Örneğin, okula gidiyorsa sınav, gitmiyorsa rutin hayatındaki bir değişiklik bile duygu durumu bozukluklarına neden olabilir. Bu durumda çocuklara psikolojik uzman desteği alınması tavsiye edilir. Fiziksel olarak diş tedavisinin yapılmasının yanı sıra sorunun tekrarlanmaması için psikolojik tedavi çok önemlidir.

Ayrıca hiperaktif olan bazı çocuklarda da bruksizm görülebilir. Bazen başka tıbbi koşullara sahip (serebral palsi gibi) veya kullanılan bazı ilaçlar da çocuklarda bruksizm geliştirebilir.

Diş hekimi genel diş sağlığı, kullanılan ilaçlar, günlük rutinler ve uyku alışkanlıkları hakkında sorular sorarak nedenini belirlemeye çalışır. Çene kaslarındaki hassasiyet kontrol edilir. Kırık veya eksik dişler gibi belirgin diş anormalliklerine bakılır. Dişlere, altta yatan kemiğe ve yanakların iç kısmındaki diğer hasarlara bakılır. Diş muayenesi ile temporomandibular eklem (TMJ) bozuklukları, diğer diş problemleri veya sağlık koşulları gibi benzer çene veya kulak ağrısına neden olabilecek diğer bozukluklar tespit edebilir.

Eğer problem şiddetliyse, daha fazla diş hasarını önlemek ve çene ağrısını veya rahatsızlığı gidermek için erken müdahale ve tedavi gerekebilir. Diş hekimi hastanın ihtiyacına göre kişiye özel tedavi planı hazırlar.

Şeffaf plaklarla tedavi: Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde kullanılan güvenilir aparatlardır. Kişinin ihtiyacına göre yumuşak veya daha sert malzemelerden yapılabilir. Üst veya alt dişlere pratik bir şekilde yerleştirilebilir.

Yazının Devamını Oku

Gülüş estetiğiyle gülümsemenizi güzelleştirin

27 Kasım 2019
İyi bir iletişim güzel bir gülümsemeyle başlar. Güzel bir gülümseme ise doğal ve sağlıklı görünen dişler ve diş eti, yüzle uyumlu ideal kalınlığa sahip dudaklar, estetik ağız çevresi ve yanaklarla mümkündür.

Gülüş tasarımı kişinin yaşına, dişlerin ve diş etlerinin ihtiyacına, yüzün geneline ve hastanın beklentilerine göre özel olarak planlanır. Eğer ağızda eksik diş varsa implant teknikleri ile tamamlanabilir. Bunun için öncellikle hastanın ağız ve diş muayenesi yapılır. Yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekilir. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunlar varsa öncellikle bunların tedavisi sağlanır. Bu tedavilerin arasında kişinin ihtiyacına göre eksik diş giderme, diş eti hastalıklarının tedavisi yer alabilir.

Ardından gülüş tasarımına başlanır. Dişler; estetik laminalar, beyazlatma ve bonding tedavileri ile sağlıklı ve güzel bir görünüme kavuşturulur. Estetik porselen lamina ve venerler ile ışıl ışıl bir gülümseme oluşturulabiliyor. Yüzün ihtiyacına ve hastanın tercihine göre yüz bütün olarak ele alınarak dudaklardaki hacim kayıpları ile dudak çevresi mimik kırışıklıkları da dermal dolgu enjeksiyonu teknikleri ile doğal görünüm korunarak düzeltilebiliyor. Bu işlem esnasında mimik hareketlerinin korunmasına ve dudaklarda ya da yüzde belirgin bir değişiklik olmamasına dikkat ediliyor. Gülerken diş etlerinin görünmesi yani “gummy smile” tedavisi de aynı şekilde ameliyata gerek olmaksızın tedavi edilebiliyor.

Gülüş estetiğinde en çok tercih edilenlerden biri porselen laminate veneerlerdir. Porselen laminate venerler, dişin rengini, boyutlarını ve şeklini değiştirmek için uygulanabilecek en etkili ve en konservatif yöntemdir. Dişteki kötü renkleşmeleri maskelemek ya da dişin şeklini değiştirmek için, dişlerin ön yüzeyine yapıştırılırlar ve dişte tekrarlanabilecek renklenmelere karşı dirençlidirler. Kalınlıkları bir lensin kalınlığından daha fazla değildir, diş yüzeyinden çok az aşındırma yapıldığı için konservatiftir ve zararsız bir işlemdir. Üstelik, görüntüyü mükemmel derecede değiştirirler. Gülüş estetiğinde rutin olarak uygulanan, acı vermeyen bir yöntemdir ve tedavi bittiğinde hastalar ideal gülümsemelerine kavuşurlar.

Tetrasiklin renkleşmeleri, minenin mikro harabiyeti, dişin boyun bölgesindeki aşınmalar, dişeti şekillendirilmesi sonrasında diş boyutlarının estetik amaçlı artırılması ihtiyacında, porselen laminate veneer uygulaması oldukça başarılı sonuçlar sağlar. Önemli olan bu tedavinin, tecrübeli ve doğru ellerde yapılmasıdır. İki seanslık acısız bir tedaviyle, 10 gün içinde sağlıklı ve etkileyici bir gülümseyişe kavuşulabilir.

Öğle arası diş estetiği ile diş yüzeyleri beyazlatılabilir. Özellikle tütün, kahve, çay ya da renk veren gıda tüketimi nedeniyle lekelenen dişler ortalama 1 saat içinde beyazlatılabilir. Bunun dışında dişlerinin doğal olarak daha beyaz olmasını tercih edenler için diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Diş beyazlatma işlemi işe dişlerin rengi doğal olarak 5 ile 10 ton açılabilir. Bu tedavide dişlerin üzerinde herhangi bir boyama işlemi yapılmaz, dişin yapısına hiçbir şekilde zarar verilmez.

Gülüş estetiği iş ve özel hayatının her alanında sağlığına ve görünümüne özen gösteren herkes için tavsiye ettiğimiz basit bir uygulamadır. Unutmayın ki en mutlu anlar güzel ve sıcak bir gülümsemeyle başlar.

Yazının Devamını Oku