Diş kaplamaları hangi durumlarda yaptırılır?
Günümüzde, ağız sağlığı ve estetik görünüm problemleri yaşayan birçok kişinin tercihi diş kaplamaları oluyor.
Dişlerde ortaya çıkan; çatlak, çürük, kırık, sararma ve çarpma sonucunda oluşan tahribat gibi nedenlerle dişlere kaplama yapılması ihtiyacı doğabilmektedir.
Hekim seçimi çok önemli!
Problemin yaşandığı bölge ön dişler ise, yapılacak olan kaplamanın doğal bir görüntü vermesi çok çok önemlidir. Deneyimli ve uzman olmayan kişilerce uygulanan kaplamalarda; renk farklılıkları, diş formlarının doğal dişler ile uyumlu olmaması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Doğal görünmeyen ve uyumsuz bir görünüm sergileyen dişler kişiyi memnuniyetsizliğe sürüklediği gibi çevresindeki kişiler üzerinde de olumsuz bir etki yaratır. Bu nedenle hastalar kaplama yaptıracakları hekimi iyi araştırmalı ve gerekirse o hekimin daha önceden uygulama yaptığı hastalarla iletişime geçmelidir.
Kaplama çeşitleri nelerdir?
1) Metal destekli porselenler
En ekonomik, en fazla bilinen ve geleneksel olan porselen çeşididir. Metal destekli kaplamalar, isminden de anlaşılabileceği gibi, porselenin altına metal alaşım konularak yapılır. İçerisinde bulunan metal nedeniyle estetik olarak dezavantajlı olsa da, bu kaplama fiyatının ucuz olması ve dayanıklılık sorununun olmaması tercih edilme sebeplerinin başında gelir.
Anne karnındayken diş rengi bellidir
Diş beyazlatma, kişilerin dişlerindeki koyu renklerin açılması işlemidir. Diş rengi de tıpkı ten rengi veya göz rengi gibi her bireyde farklılık göstermektedir. Daha anne karnındayken diş rengimiz aslında bellidir. Diş beyazlatma ise dişimizin bu ana rengini açma işlemidir. Bazen de sonradan oluşan bazı renkleşmeleri gidermek ve dişlerin rengini açmak için diş beyazlatma uygulanmaktadır.
Sonuç gözenek sayısına bağlı
Diş beyazlatma işlemi sırasında, her bireyde hemen hemen aynı prosedür uygulanır. Fakat beyazlama miktarı her bireyde farklılık gösterir. Yapılan diş beyazlatma işlemi ile maksimum beyazlama hedeflenirken, alınacak sonuç önceden öngörülemez. Bazı kişilerde 3-4 ton birden beyazlama sağlanırken, bazılarında ise sadece 1-2 ton beyazlama sağlanabilir. Bu tamamen kişinin dişinin gözenek yapısı ile ilgili bir durumdur. Gözenek sayısı fazla olan bireylerde genellikle daha iyi netice alınır. Diş renklerine göre de durum değişmektedir. Örneğin çok sarı dişlerde genellikle çok iyi beyazlama sağlanırken gri-mavi dişlerde çok iyi netice alınamamaktadır.
Ofis tipi ve ev tipi beyazlatma nedir?
2 tip diş beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan birincisi diş kliniklerinde diş hekimi kontrolünde uygulanan ofis tipi beyazlatma (ofice bleaching), ikincisi ise hastaların evde kendi kendilerine uygulayabilecekleri ev tipi beyazlatma (home bleaching) dır.
Ofis tipi beyazlatmada hastanın dudakları,dili, yanakları ve bütün yumuşak dokuları ekarte edildikten sonra dişlerin yüzeyine %40 hidrojen peroksit içeren beyazlatma ajanı sürülür. Sonrasında dişteki renkleşmenin tipine, diş yapısına göre lazer, led veya halojen ışık kaynağı kullanılarak beyazlatma jelinin aktivasyonu sağlanır. Genellikle 15’er dakikalık 3 seans art arda uygulanır ve toplamda 45 dakika gibi bir sürede işlem tamamlanır.
Ev tipi beyazlatmada ise önce hastanın ağzından bir ölçü alınır ve laboratuvarda bir plak hazırlatılır. Sonra dişlerin yapısına göre uygun ev tipi beyazlatma ajanı seçilir ve bu plakla birlikte hastaya verilir.
Gülüşünden Memnun Olmayanlara Müjde
Çoğu insan güldüğü zaman ağız bölgesinde oluşan görüntüden memnuniyetsizlik duyar ve bu nedenle rahat rahat gülemez.
İşte ‘Gülüş Tasarımı’ : dişlerinin şeklinden, renginden, diziliminden, kısacası gülüşünden memnun olmayan kişilerin şikayetlerini gidermek ve kendilerine yepyeni bir gülüş kazandırmak için uygulanan işlemler bütünüdür.
İlk Seansta Detaylı Planlama Yapılıyor
İlk seansta gülüş tasarımı yapılacak hastanın, geleneksel materyalleri ile ya da daha teknolojik olan dijital tarama sistemleri ile bir ölçüsü alınır. Hastanın fotoğrafları çekilir. Sonra en önemli safha olarak hastanın dişleri veya gülüşü ile ilgili rahatsız olduğu noktaları ve beklentilerini tespit edilir. İşlemin hangi estetik koşullarda yapılacağına karar verilir.
Hasta Dişlerinin Son Halini, Baştan Görebiliyor
Yine ilk seansta diş teknisyeni ile ortak bir çalışma yaparak hastaya yeni bir ağız modeli tasarlanır. Bunu yaparken dijital sistemler kullanılır ve bir takım estetik kurallar göz önünde bulundurulur.
Daha sonra diş teknisyeni bu çalışmaları wax up yöntemi ile modele aktarır ve bu modele uygun bir silikon anahtar hazırlanır.