Viyana'nın büyüleyici Noel pazarları

Yılın renkli, eğlenceli ve hareketli zamanı yaklaşıyor. Yılbaşı geliyor. Avrupa’da yılbaşının yaklaşması demek aynı zamanda Noel heyecanı demek. Kasım’ın ortalarından itibaren sokaklar, caddeler ışıl ışıl süsleniyor. Noel şarkıları her yerden kulaklarınıza çalınıyor. Mis gibi kokusuyla sizi yolunuzdan çeviren yılbaşı kurabiyeleri, buz gibi havaya olan direncinizi artıracak sıcak şarap büfeleriyle Noel pazarları şehirlere masalsı gibi bir atmosfer katıyor. Bunların başında ise Viyana geliyor. İşte Viyana'nın Noel rehberi...

Haberin Devamı

Noel denilince akla ilk gelen şehirlerden bir tanesi Viyana... Vals, opera ve sarayların şehri Viyana’nın meydanlarında irili ufaklı onlarca Noel Pazarı kuruluyor. Bir ay boyunca bu pazarlar şehri festival alanına dönüşüyor.  Aralık ayı Viyana için turizmin zirve yaptığı ay. Otellerin bir çoğunda yer bulunamıyor ya da bulunanların ise gecelik fiyatları çok pahallı oluyor. Avusturya’da Noel Pazarlarına Christmas Market veya Christmas Kindle Markt deniliyor. Pazarlarda en çok Glühwein adı verilen şarapla yapılan sıcak 'punch' içiliyor. Dilerseniz bu punchların bardaklarını hatıra olarak satın alabiliyorsunuz.

Viyananın büyüleyici Noel pazarları

Viyana’nın en büyük Noel pazarı Belediye Sarayı’nın meydanı olan Rathausplatz’da kuruluyor. Giriş ücreti olmadan gezilebilen parkta kurulan küçük kulübelerde yılbaşına özgü hediyelik eşyalar, dev pamuk şekerler, ekmek içinde servis edilen çorbalar, zencefilli kurabiyeler, kurutulmuş meyveler, kocaman pretzels, renkli şekerler, şekerli kuruyemişler, sıcak şaraplar, meyveli punchlar, sobada pişirilmiş patatesler ve sosisli sandviçler satılıyor. Belediye Sarayı’nın önünde kurulan kocaman yılbaşı ağacının önünde korolar Noel şarkıları söylüyor ve hafifçe yağan karla birlikte büyülü bir ortam oluşuyor. Eğer pazarı gezerken çok üşürseniz hemen karşısında yer alan Viyana’nın en ünlü kafelerinden Landtman’a gidip sıcak bir 'Melange kahvesi' içebilir yanında da kestaneli pasta yiyebilirsiniz.

Viyananın büyüleyici Noel pazarları

Bir başka güzel pazar ise Christmas Village yani 'Noel Köyü' adıyla Maria Theresien Platz’da kurulanı... Sanat tarihiyle tarih müzeleri arasında Maria Teresa’nın heykelinin olduğu meydanda kurulan Pazar Viyana’nın en büyüklerinden. Noel sonrası yılbaşına kadar da yılbaşı pazarı olarak açık kalan pazarı gezdikten sonra Viyana’nın en önemli iki müzesini de gezebilirsiniz. Ya da Demel’e gidip birbirinden güzel pastalardan deneyebilirsiniz.

Viyananın büyüleyici Noel pazarları

Am Hof Pazarı şehrin nispeten daha küçük olan ama oteller bölgesine çok yakın bir noktada olması açısından önemli bir pazar. Am Hof Christmasmarkt’da mutlaka bir 'Ischler kurabiyesi' yiyin. Hemen 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Cafe Central, Viyana’nın en eskilerinden ve apple strudel’i çok başarılı.

Viyananın büyüleyici Noel pazarları

Viyana’nın simgelerinden biri olan Stephansdom’un (Aziz Stefan Katedrali) etrafında kurulan Stephansplatz pazarı ise kilisenin heybetli görünüşüyle farklı bir atmosfere sahip. Ekmek içinde satılan balkabağı çorbasından deneyin ya da hemen karşısında bulunan Do&Co’nun kafesinde kilise manzarasına karşı Maria Theresia kahvesi yudumlayın. Viyana’nın dillere destan saraylarından biri olan Schönbrunn’un bahçesinde kurulan Noel pazarı da en çok sevilenlerden. 

Viyananın büyüleyici Noel pazarları

Çok geniş bir alana yayılı. Sarayın bahçesini de gezerken soğuk olabileceği için burada öncesinde bir bardak punch içmenizde fayda var. Şehrin sokakları da inanılmaz güzel ışık ve lambalarla dekore ediliyor. Görmeden dönmemeniz gereken göz kamaştırıcı sokak ve caddeler ise Graben, Karntner Strasse, Rathauspark ve Roter Turm Strasse...

www.tadindaseyahat.com

Yazarın Tüm Yazıları