HABER

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasının ardından sert sözler sarf eden ve yarın acil olarak toplanma kararı aldığını açıklayan NATO, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in ağzından önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg "Şu anda Avrupa'da savaş var" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg canlı yayında yaşanan son gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Stoltenberg açık bir ifadeyle "Şu anda Avrupa'da savaş var" ifadesini kullandı.

Stoltenberg'in açıklamalarından önemli satı başları şöyle:

"Bulgaristan, Çekya, Estonya bizi acil istişarelere davet etti. Avrupa'nın güvenliği için tarihi anlar yaşıyoruz. Rusya'nın saldırıları Ukrayna'da pek çok masumun hayatına mal oluyor.

Şu an soğuk kanlı ve uzun vadeli planlanmış bir işgalle karşı karşıyayız. Bizin dizi yalan iddiaların ardında aslında Kremlin'in yapmaya çalıştığı şey bellidir.

Öldürdükleri insanları için Kremlin hesap vermelidir. NATO saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor.

Rusya'nın askeri eylemelerini derhal durdurup diplomasiyi seçmesi çağrısında bulunuyoruz. Ukrayna'nın kendini savunma hakkını destekliyoruz. Rusya Ukrayna'nın egemenliğini elinden almaya çalışıyor. Burada hiç bir yanlış hesaba yer verilmemeli. Birimize gerçekleştirilen saldırı hepimize yapılmış sayılacak bu bizim ortak ilkemizdir."

100'den fazla jetin hazır bekletildiğini açıklayan Stoltenberg sözlerine şöyle devam etti:

"NATO görev güçleri ihtiyacı olan yerlerde konuşlanacak ve bu sayede gerekli önlemler alınacak. Kara, deniz ve havada zaten birliklerimizi güçlendirmiştik.

Üst düzey alarm halinde hava sahamızı koruyoruz. Kuzey'in üst noktalarından Akdeniz'e kadar gemilerimiz de konuşlandı. 5 maddeye sıkı bir şekilde bağlıyız. Müttefiklerimizi koruyamaya hazırız. Yarınki zirvede gelecekteki adımlarımızı görüşeceğiz

Barışı cepte sayamayız. Barış tehdit altındadır. Yeni bir kararlılıkla daya büyük cevap vermeliyiz. Hepimiz demokrasilerimiz ile bir araya gelerek halklarımız ve değerlerimizi koruyacağız. Özgürlük her zaman baskının üzerinde olacaktır."

NATO PUTİN KARŞISI KOALİSYON OLUŞTURACAK MI?

"NATO Ukrayna ile dayanışma içerisinde. NATO hem AB hem de dünyadaki tüm ortakları ile beraber adımlar atmakta. Tüm ortaklarımız büyük yaptırımları devreye sokuyor. Bunlar aslında söz verdiğimiz şeyleri yaptığımızı gösteriyor.

Rusya büyük bedeller ödeyecek. Askeri desteğimizi artıracağız. Rusya'nın işgalinin karşısındayız. Uluslararası hukukun bu şekilde ezilmesini kabul edemeyiz."

NATO MÜTTEFİKLERİ DOĞRUDAN TEHDİT ALTINDA MI?

"Biz bütün müttefiklerimizi her saldırıya karşı her karış NATO toprağında koruyacağız. Doğu kanadında binlerce askerle güçlerimizi artırdık. Amacımız çatışma başlatmak değil, çatışmayı engellemek. Rusya'nın NATO müttefiklerini böyle bir şey yapabileceğini kimse düşünmesin."

DOĞU'DA ARTIRILAN GÜÇLER YENİ Mİ, ESKİ DÜZENLEME Mİ?

Bu işgal bir sürpriz değil, bunun aylardır uyarısında bulunuyorduk. Bu sabah olanlara baktığımızda öngördüğümüz şey ile karşı karşıya kaldığımız gördük. Uzun süredir ağır bedeller ödeneceğini belirtiyorduk."

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler