HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Zelenski’den ortak açıklama: Adil bir barışın kaybedeni olmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Vahdettin Köşkü'ndeki ikili görüşmesi bitti. 2,5 saat süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi kabul etti. İkilinin görüşmesi saat 21.00 sıralarında başladı ve 2,5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sayın Zelenski ve heyetini İstanbul'da misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Kıymetli dostumla son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında gerçekleştirmiştik. Kendisiyle birçok telefon görüşmesi de yaptık, yapıyoruz. 500. gününe uyanacağımız zamanda Ukrayna halkı ülkesinin toprak bütünlüğünü savunuyor. Savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik. Gerilimin sıcak çatışmaya döndüğü günden beri de hakkaniyete aykırı bu savaşı reddettiğimizi kayda geçirdik.

2014'te Kırım'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhakından bu yana Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne egemenliğine ve bağımsızlığına olan desteğimizi tüm platformlarda ilan ettik. Ukrayna'ya olan dayanışmamızı verdiğimiz somut yardımlarla fiiliyatta da sergiledik. Savaşın müzakereler yoluyla sona erdirilmesi için en çok çaba harcayan ülke olduk. Geçen sene Mart ayında iki ülke müzakere heyetleri arasında son derece önemli bir görüşmeye İstanbul'da ev sahipliği yaptık.

"ADİL BİR BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ"

Geçen sene Temmuz ayında ise BM ile yürüttüğümüz arabulucuk neticesinde İstanbul'da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi'ni hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyona yakın tahıl ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz'da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Barış arayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna'nın yeniden ayağa kalkmasında her türlü desteği vereceğiz.

Ukrayna'nın geleceğine güvenle bakmamızın en önemli sebeplerinden biri Kırım Tatar Türklerinin canla başla mücadele etmesidir. Soydaşlarımızın haklarının garanti altına alınmasındaki ve özerklik statülerin tahkim edilmesindeki emeklerinden dolayı Zelenski'ye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ukrayna ile dayanışma içerisinde olurken savaşın sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Görüşmemizin hayırla vesile olmasını diliyorum. Bu vesilesiyle dünkü talimatlarımız çerçevesinde maaş iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemeyi Meclis'e sunduk.

KREMLİN YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün İstanbul’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile gerçekleştireceği görüşmeyi yakından takip ettiklerini duyurdu. Görüşmeyi “önemli” olarak niteleyen Peskov, “Sonucunu yakından takip ediyoruz. Erdoğan ve Zelenski arasında konuşulanlar bizim için ilginç olacak. Bu önemli” dedi.

GÜNCELLENME

Bunları da beğenebilirsiniz

Son Dakika Haberler