Uykusuzluk kilo aldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Uykusuzluk kilo aldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 15:17

Uykusuz kalmanın iştahı açtığını belirten uzmanlar, bu sebeple kişilerin yüksek kalorili yiyeceklerin seçtiğini söyledi.

Haberin Devamı

Uykusuzluğun kişiyi daha hareketsiz bir yaşama sürüklediğini aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Rahşan Çalışkan, bu sebeple de kişinin fazla kalori almasına yol açabileceğini vurguladı. Uyku düzenine dikkat edilmesinin önemine değinen ve günde ortalama 7-8 saat uyunması gerektiğinin altını çizen Çalışkan, şöyle devam etti:

İŞTAH ARTMASINA SEBEP OLUR

“Gece uykularınızın 4 saat civarında olması, üstelik bunun birde 6 gece boyunca sürmesi, vücudunuzda kortizol, büyüme hormonu gibi hormonların seviyelerini artırırken, troid uyarıcı hormon olan TSH’da düşüşe neden olur ve böylece stres ve iştah artar. 2 gece üst üste yaşanan uykusuzluk ise; vücuda ‘doydum, bu kadar yeterli’ diyen hormon leptinin seviyesinde düşüş, ‘hadi yemek yiyelim’ diyen ghrelin hormonunun seviyesinde ise artışa sebep olur. Bu hormonların oranındaki yükselme açlık hissinizin ve iştahınızın artmasına neden olur. 2 gece üst üste ortalama 5 saatlik uyku, tokluk seviyelerini aşağıya çekmektedir. Aynı zamanda az uyuyan bireyler ertesi gün kendini daha yorgun ve uykulu hissettikleri için daha yüksek enerjili besinlere yönleniyorlar ve yorgun hissetmek fiziksel aktiviteyi düşürerek daha düzensiz bir yaşama sevk ediyor. Bu nedenle uyku düzenine dikkat edilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!