WWW'nun mucidinden 'Magna Carta' çağrısı

Güncelleme Tarihi:

WWWnun mucidinden Magna Carta çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 04:59

İnternet ağı World Wide Web'in mucidi, icadının 25. yıldönümünde kullanıcıları korumak için bir haklar 'Magna Carta'sı yaratılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BBC'de sabah programı Breakfast'a katılan Sir Tim Berners-Lee konunun insan haklarının önemine benzer bir önem taşıdığını söyledi.

Berners-Lee, eski bir ABD istihbarat çalışanı olan Edward Snowden'ın eski kurumunun dünya çapındaki istihbarat faaliyetlerine ilişkin bazı belgeleri sızdırmasının ardından 'devletlerin gözetimi'ni eleştirmişti.

Berners-Lee, Snowden'ın faaliyetlerinin kamu yararına olduğunu söyleyerek eski istihbaratçıyı desteklemişti.

Tim Berners-Lee insanları harekete geçmeye ve bu tür gözetimi protesto etmeye çağırdı.

'Birbirine bağlı insanlık'

İnternet ortamının katılımcılarının artık bir kavşağa ulaştıklarını belirten Berners-Lee internetin "biri bizi gözetliyor" hissi olmadan kullanılabilecek "nötr" bir ortam olması gerektiğini söyledi.

Berners-Lee, bu gözetimin internetin demokratik doğasını tehdit edebileceği konusunda uyarıda bulunurken, 25 yıl önce internetin insanların hayatında böylesine büyük bir rol oynayacağını söyleyene "deli" gözüyle bakıldığını söyledi.

Berners-Lee, internetin "birbirine bağlı insanlığı" temsil ettiğini ancak hem "harika" hem de "korkunç" yönler içerdiğini de kaydediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!