Sosyal medya hesaplarınızı korumanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Sosyal medya hesaplarınızı korumanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 08:28

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal medya ağları milyonlarca insan tarafından her gün yoğun bir şekilde kullanılıyor. Sosyalleşmek, kendimizi ifade etmek, bilgi sahibi olmak ve keyifli vakit geçirmek için kullandığımız Facebook, Twitter, Instagram gibi popüler sosyal ağlar, giderek artan bir şekilde siber suçluların da hedefinde üst sıralarda yer almaya başladı. Hatta son günlerde ülkemizde bazı tanınmış isimlerin sosyal medya hesaplarının saldırganlar tarafından ele geçirildiğini ve bazı yazışmalarının internette paylaşıldığına da şahit olduk. Bu bağlamda Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Ünlü isimlerin sosyal medya hesapları son günlerde hacker'ların iştahını fazlasıyla kabartıyor. Güvenlik hususlarında pek dikkatli davranmayan kullanıcıları gafil avlayan hacker'ların günden güne artan siber saldırılarını Kaspersky Lab Türkiye Genel Müdürü Sertan Selçuk'la konuştuk ve çözüm yolu aradık. 

"Sosyal ağ kullanıcıları sanal dünyadaki tehditler konusunda yeterince bilgilenmeyerek büyük riskler alıyor ve istemeden de olsa özel bilgilerine yabancıların erişimini kolaylaştırıyorlar. Sosyal medya hesaplarımız özel fotoğraflarımızdan tatil planlarımıza kadar birçok kişisel bilgimizi barındırıyor" diyen Selçuk sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bunlara erişebilen bir siber suçlu, kötüye kullanabileceği önemli bir bilgiyi kolaylıkla edinebilir veya hesabınızı tamamen elinizden alabilir. Hatta onları farkında olmadan arkadaş olarak eklerseniz işleri daha da kolaylaşır. Ayrıca günümüzde sosyal ağlara daha çok mobil cihazlardan erişiliyor ve mobil cihazların da en az bilgisayarlar kadar saldırıya açık olduklarını unutmamak gerekiyor. Dolayısıyla sosyal medya hesabına erişim sağlanan cihazlarda mutlaka bir internet güvenlik çözümü kullanılmasını öneriyoruz."

Haberin Devamı

Siber suçlular sosyal ağ hesaplarını hedefledikleri zaman ellerindeki en büyük koz kullanıcıların dikkatsizliği ve dalgınlığı da olabiliyor. Sosyal medya hesaplarınızın güvenliğini sağlamanız için Kaspersky Lab alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:

  • Her bir hesabınız için benzersiz ve karmaşık şifreler kullanın. Uzun ve karmaşık şifreler üreten, onları güvenle saklayan ve düzenli olarak değiştirmenizi sağlayan bir şifre yöneticisi yazılımı kullanmak isteyebilirsiniz. 

  • Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlardan hesabınızın bloke olduğunu söyleyen, bir linke tıkladıktan sonra veya ekli bir doküman içerisine kullanıcı bilgilerinizi girmenizi isteyen mesaj veya e-posta alırsanız:

    • Gönderenin adresini normalde bildirim aldığınız adresle kıyaslayın. Farklı bir adres ise büyük ihtimalle bir kimlik hırsızlığı (phishing) denemesidir.

    • Bilgilerinizi kesinlikle e-postaya ekli dosyalara girmeyin. Sosyal ağlar hiçbir zaman bir e-posta içerisine şifrenizi girmenizi veya e-posta yoluyla onlara şifrenizi göndermenizi talep etmez.

    • İlgili linkin üzerine fare imleciyle gelin ve gerçekten söz konusu sosyal ağın resmi sayfasına gidip gitmediğinden emin olun. En iyisi sosyal ağın adresini tarayıcınızın adres çubuğuna kendiniz yazın, çünkü siber suçlular sizi yönlendirmek istedikleri sayfaların adreslerini başarıyla saklayabilirler.

  • Eğer bir reklama, bir mesaj veya e-posta içerisindeki linke tıklayarak başka bir sayfaya yönlendirildiyseniz, adres çubuğuna bakıp adresin gerçekten doğru olup olmadığını kontrol edin. Bazen sadece 1 harf bile farklı, eksik veya fazla yazılmış olabilir.

  • Kendi elinizle yazdığınız adresleri bile ilgili sayfa açıldıktan sonra kontrol edin ve bir şekilde aldatılmadığınızdan emin olun.

  • Tarayıcınızın adres çubuğuna bakarak söz konusu sosyal ağa güvenli bir bağlantı (https://) üzerinden bağlanıp bağlanmadığınıza bakmayı ihmal etmeyin. Eğer bağlantınız güvenli değilse, adres doğru bile olsa, büyük ihtimalle sahte bir sayfadasınızdır.

  • Arkadaşlarınızdan şüpheli mesajlar veya e-postalar almaya başlarsanız, onlara bu konuda haber vermeye çalışın. E-posta veya sosyal medya hesapları ele geçirilmiş olabilir. Eğer öyleyse, arkadaşlarınızın şifrelerini hemen değiştirmesi gerekir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!