Güneş tutulması Google Doodle oldu! Güneş tutulması nedir?

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulması Google Doodle oldu Güneş tutulması nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2016 09:34

Google bugüne özel hazırladığı esprili Doodle ile ‘Güneş tutulması nedir?” sorusunun yanıtını verdi. Peki, güneş tutulması nedir? Güneş tutulması ne zaman olacak? Güneş tutulması Türkiye’den görülebilecek mi? Tüm detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Google her özel günde farklı bir tema ile kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bu sefer güneş tutulması ile alakalı bir Doodle hazırlayan Google güneş tutulmasını espirili bir dille anlatmış. Güneş, Ay ve Dünya’yı tasvir eden Google güneş tutulmasını Ay’ın Dünya’nın önüne geçerek Dünya’yı sinirlendirmesi şeklinde anlatmış.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay’ın Dünya ve Güneş arasında bulunmasıyla beraber Güneş’in Dünya’dan görülmemesi veya kısmen görülmesi olayı güneş tutulması olarak adlandırılmaktadır. Güneş tutulmasının farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar şunlardır;

Tam Güneş Tutulması: Ay'ın Güneş'i Dünya'dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Haberin Devamı

Halkalı Güneş Tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit Güneş Tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

Haberin Devamı

2016 GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLACAK?

2016 senesinin ilk ve son güneş tutulması 9 Mart 2016 tarihinde Türkiye saati ile 03:57’de gerçekleşti. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre gerçekleşecek olan güneş tutulmasının türü tam güneş tutulması oldu. 

GÜNEŞ TUTULMASI HANGİ BÖLGELERDE İZLENEBİLDİ?

Türkiye bu sene gerçekleşen tutulmayı izleyemedi. Tam güneş tutulması Sumatra, Borneo Sulawesi ve Pasifik Okyanusundaki konumlarında görülürken, Güney/Doğu Asya, Kuzey/Batı Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu gibi bölgelerde ise Parçalı Güneş tutulması şeklinde görüldü.

Türkiye 21 Haziran 2020 tarihinde gerçekleşecek olan halkalı güneş tutulmasını parçalı güneş tutulması olarak izleyebilecek.

BAKMADAN GEÇME!