DNS ayarları nasıl değiştirilir? Google DNS ayarları değiştirme

Güncelleme Tarihi:

DNS ayarları nasıl değiştirilir Google DNS ayarları değiştirme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 08:03

IP adreslerini eşleştiren devasa bir veri tabanına sahip olan DNS (Domain Name System) sunucuları bazı durumlarda servis sağlayıcılarında soruna neden olabiliyor. Böyle durumlarda, DNS sunucularından birini bilgisayarınız veya modeminize girerek DNS kaynaklı bağlantı sorunlarından kurtulabilirsiniz. Peki, DNS ayarları nasıl değiştirilir? İşte, Google DNS ayarları değiştirme yöntemi ile ilgili ayrıntılar...

Haberin Devamı

Tüm işletim sistemlerinde DNS ayarlarınızı değiştirmek için yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz.

Domain Name Server (DNS), internetin telefon rehberi gibi çalışır. Sürekli güncellenen DNS sunucuları, alan adlarıyla IP adreslerini eşleştiren devasa bir veritabanına sahiptir. Web tarayıcınıza bir web adresi girerek istek gönderdiğinizde, bilgisayarınızın bu alan adının nerede olduğunu öğrenmesi gerekir. Bu bilgi, bilgisayarınıza DNS tarafından sağlanır. Bilgisayarınız, alan adını DNS'e gönderir ve DNS, alan adının sayısal IP adresini bilgisayarınıza geri döndürür. Bunun ardından bilgisayarınız, DNS'ten gelen adrese bağlanır.

İnternet servis sağlayıcıları, kullanıcılarına genellikle kendi DNS sunucularını sunarlar ve bu sunucular DHCP yoluyla otomatik olarak yapılandırılır. Ancak servis sağlayıcınızın DNS sunucusunu kullanmak zorunda değilsiniz. Herkese açık birçok DNS bulabilir ve dilediğinizi kullanabilirsiniz. DNS ayarlarınızı değiştirdiğinizde, DNS üzerinden yapılan engelleri aşmanız mümkün olacaktır ancak IP tabanlı engellemeyi ancak VPN ile aşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Alternatif DNS Sunucuları

DNS ayarları nasıl değiştirilir Google DNS ayarları değiştirme

DNS Nasıl Değiştirilir?

DNS ayarlarını nasıl değiştireceğiniz, kullandığınız işletim sistemine göre değişiyor. DNS adresini değiştirmeden önce, önceki ayarlarınızı bir yere not etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede sorun yaşamanız halinde, ayarlarınızı eski haline geri getirebilirsiniz.

DNS ayarları nasıl değiştirilir Google DNS ayarları değiştirme

Windows 10 DNS Ayarlarını Değiştirme

1. Denetim Masası'nı açın.

2. "Ağ durumunu ve görevleri görüntüle" üzerine tıklayın.

3. Pencerenin sol tarafındaki "Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir" seçeneğine tıklayın.

4. Kullandığınız internet bağlantısı üzerine çift tıklayın. Bu, çoğu zaman "Yerel Ağ bağlantısı" veya servis sağlayıcınızın adı olarak görünecektir. Wi-Fi ve ethernet bağdaştırıcısı için DNS ayarlarını iki kez değiştirmeniz gerekebilir.

5. Özellikler düğmesine tıklayın.

6. "İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)"e tıklayarak seçin ve Özellikler'e tıklayın.

Haberin Devamı

7. Seçili değilse "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" üzerine tıklayın.

8. Yeni DNS adreslerini girin ve Tamam'a tıklayarak tüm açık pencereleri kapatın.

DNS ayarları nasıl değiştirilir Google DNS ayarları değiştirme

Android Cihazlarda DNS Değiştirme

Android'de DNS sunucunuzu değiştirmek için Wi-Fi bağlantıları listesini açın ve bağlı olduğunuz ağa uzun dokunun. "Ağ ayarlarını değiştir" seçeneğine dokunun ve "Gelişmiş ayarları göster" üzerine dokunun. "IP ayarları" altında Statik seçeneğini seçtiğinizde DNS ayarlarını değiştirebileceksiniz.

iOS Cihazlarda DNS Değiştirme

iOS'ta DNS sunucunuzu değiştirmek için Wi-Fi Ayarları ekranını açın ve bağlı olduğunuz ağın yanındaki ok simgesine dokunun. DNS alanına dokunun ve DNS sunucularının adresini girin.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: BİLGİSAYARINIZ İÇİN 49 MÜTHİŞ DUVAR KAĞIDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!