10.000 kat az güç kullanan Wi-Fi geliyor

Güncelleme Tarihi:

10.000 kat az güç kullanan Wi-Fi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 11:17

Test aşamasında olan yeni bir Wi-Fi teknolojisi, pil sorununu kısmen çözebilir.

Haberin Devamı

Wi-Fi harika bir teknoloji olsa da mobil cihazlarda pilin hızlı tükenmesinin sorumlularından bir tanesi. Bilim adamlarının geliştirdiği yeni bir teknoloji ise Wi-Fi'ın ihtiyaç duyduğu enerjiyi Bluetooth bağlantısının bile altına düşürüyor.

"Pasif Wi-Fi" olarak adlandırılan yeni sistem, normal Wi-Fi noktalarının ve Bluetooth Low Energy'nin en az 1.000'de 1'i kadar güç harcıyor. Sistem, en üst performansta çalıştığında yalnızca normalin 10.000'de 1'i kadar güce ihtiyaç duyuyor. Fikir yeni olmasa da çalıştığı, ilk kez gerçek hayatta ispat edilmiş durumda.

10.000 kat az güç kullanan Wi-Fi geliyor

University of Washington araştırmacıları, yeni sistemde Wi-Fi ağlarının çalışma yönteminde bazı değişiklikler yaptılar. Öncelikle tek bir cihaz, elektrik prizine bağlanıyor. İhtiyaç duyulan gücün çoğunu, pasif Wi-Fi sensörlerine analog dalgalar gönderen bu cihaz harcıyor. Sensörler ise çalışmak için güce ihtiyaç duymuyor. Bir dijital anahtar yoluyla gelen dalgaları yansıtan sensörler, "Wi-Fi paketlerini" oluşturuyorlar. Sensörler, telefon, router gibi cihazlara 11 megabit’e kadar düşük güçlü internet dağıtıyor. Testlerde sensörlerin 30 metreye kadar mesafeden çalıştığı doğrulanmış bulunuyor.

Haberin Devamı

National Science Foundation, University of Washington ve Qualcomm'dan fon desteği alan araştırmanın sonuçları, önümüzdeki ay yapılacak olan USENIX Symposium'da açıklanacak. Teknolojinin yeni Wi-Fi standardı haline gelmesi zaman alabilir, ancak beklediğimize değecek gibi görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: WiFi PERFORMANSINI ARTIRMAK İÇİN 10 YÖNTEM

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!