Kuşların peşinde Türkiye’nin en güzel yerlerine

Görmek için peşine düşeceğiniz her farklı tür, sizi coğrafyamızın farklı karakterdeki en nadide noktalarına götürecek. “Vay be! Memleketimizde böyle bir yer de varmış” dedirtecek. Kuş göçünün başladığı bugünlerde, gökyüzündeki şovu en iyi izleyebileceğiniz ve aynı zamanda “İyi ki gitmişim” diyeceğiniz, 7 bölgeden 7 yer.

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi
Burnunuz mimozada, gözünüz mavide olsun

Kuş göçü açısından Türkiye’nin en şanslı bölgesi Marmara, en şanslı ili ise İstanbul... Hem Karadeniz’den giren hem de güneyden Antakya’dan Türkiye’ye giren kuşların önemli bir bölümü İstanbul üzerinde bir araya gelip, Avrupa yolculuğuna İstanbul’u geçtikten sonra dağılarak devam ediyor. Sarıyer ve Çamlıca tepeleri kuş göçünün İstanbul’da en güzel izleneceği alanlardan. Ama hem kuşları izleyeyim hem de hoş bir gün geçireyim diyorsanız size önerim İstanbul Prens Adaları’nı ziyaret etmeniz. Baharın ilk hissedildiği noktalardan olan adalarda kuş göçünün izlendiği bugünler aynı zamanda mimozaların çiçek açtığı, bahar çiçeklerinin yüzünü gösterdiği günler. Mimozaların en zengin olduğu yer ise Büyükada. Gözlem yapabileceğiniz diğer yerler: Meriç Havzası, İğneada Ormanları, Manyas, Uluabat ve İznik gölleri.

Kuşların peşinde Türkiye’nin en güzel yerlerine


Karadeniz Bölgesi
Dünyada benzeri yok

Türkiye semalarına kuşlar, kuzey ve güney olmak üzere iki koldan giriyor. Yani göçün en önemli kollarından biri Kars-Ardahan’dan ülkemize girip Karadeniz üzerinden geçiyor. Açık havada tüm Karadeniz boyunca göçü izlemek mümkün. Ama Karadeniz’de bir nokta var ki, eğer tek bir yer seçmek durumunda kalırsanız kesinlikle oraya gidin derim. Kızılırmak Deltası... Samsun’a 30 km. mesafedeki delta, Türkiye’de görülen 460 kuş türünden 356’sının gözlemlenebildiği bir alan. Göç zamanı sayıları 100 bini bulan kuş sürüleri alanı kullanıyor. Baharın etkisiyle en renkli ve canlı olduğu günler de tam olarak bugünler. Gitmişken, Bafra’da manda lokumu yemeden dönmeyin. Diğer yerler: Kızılırmak Deltası, Kelkit Vadisi, Sarıkum Çölü; Doğu Karadeniz ve Ilgaz Dağları.

Kuşların peşinde Türkiye’nin en güzel yerlerine


Akdeniz Bölgesi
Akdeniz’in hayat pınarı

Uluslararası öneme sahip Göksu Deltası, Mersin merkeze 85 km. uzaklıktaki Silifke ilçesinde bulunuyor. Toplam alanı 15 bin hektar olan ve Türkiye’de yaşayan 450 kuş türünden 334’ünün görülebildiği deltada çok nadir kuşları da izlemek mümkün. Göç zamanı 10 binleri bulan sürülerin ziyaret ettiği alan, baharda büründüğü renklerle Akdeniz’in en güzel noktalarından. Hazır yolunuz düşmüşken Cennet-Cehennem mağaraları, Adam Kayalar, Jüpiter Tapınağı, Astım Mağarası ve Silifke Kalesi gibi önemli tarihi ve doğal güzellikleri görmeden dönmeyin. Bölgede gözlem yapabileceğiniz diğer yerler: Seyhan ve Ceyhan deltaları, Amanos, Bolkar ve Beydağları, Tuzla Gölü, Yumurtalık Lagünü.

Doğu Anadolu Bölgesi
Kanatlı uygarlık

Van Gölü’nün doğusunda oluşmuş bir set gölü olan Erçek Gölü, Türkiye’nin kuşlar için cennet unvanı taşıyan alanlarından. Burayı 230’un üzerinde kuş türü kullanıyor. Kılıçgaga, büyük cılbıt, kara boyunlu batağan, angıt, flamingo, yaz ördeği, Van Gölü martısı gibi onlarca kuş türü barınıyor. Hazır oradayken kahvaltının anavatanında olduğunuzu da unutmayın. Bölgedeki diğer gözlem noktaları: Munzur Dağları, Bulanık ve Malazgirt Ovası ile Arın ve Haçlı gölleri.

Kuşların peşinde Türkiye’nin en güzel yerlerine


İç Anadolu Bölgesi
Erciyes’teki cennet

Develi ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarında yer alan Sultan Sazlığı, sadece önemli bir kuş gözlem alanı olarak değil, hafızanıza kazınacak bir güzellik olarak da görülmeye değer. Sazlıkların ardındaki başı karlı Erciyes Dağı manzarası buranın kendine has ışığı nedeniyle olağanüstü. Alan, tatlı ve tuzlu suyu bir arada barındırıyor ve tam da göç yollarının kesiştiği noktada. Yani binlerce kuş için hayati önemi var. Bu nedenle Manyas Gölü’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti konumunda. Bugüne kadar 301 kuş türünün burayı kullandığı tespit edildi. Alandan ‘Kuş Müzesi’ni görmeden dönmeyin. Bölgede gözlem için uygun diğer yerler: Tuz, Akşehir, Eber, Kula, Seyfe ve Palas gölleri.

Ege Bölgesi
Flamingoların aşk dansı

Ege Bölgesi’ndeki sulak alanlar deniz geçmeden önce kuşların dinlendiği, beslenerek güç topladığı alanlar. Ege Bölgesi’nin kuşlar açısından en önemli noktası ise İzmir halkı tarafından UNESCO Listesi’ne dahil edilmesi istenen ve bunun için kampanya başlatılan Gediz Deltası. İzmir Körfezi’nin batı kıyısında Gediz Nehri’nin denizle buluştuğu noktada oluşmuş geniş bir sulak alan sistemi. 289 kuş türünü gözlemlemek mümkün. Göçe denk gelemeseniz dahi Gediz Deltası flamingo ve pelikan gibi efsane kuşların her daim görülebileceği bir alan. Baharda flamingoların eşsiz kur danslarıyla şenleniyor. Gitmişken, alanın hemen kıyısındaki Sasalı’nın sucuklarıyla meşhur olduğu da aklınızda bulunsun. Gözlem yapabileceğiniz diğer yerler: Büyük Menderes Deltası, Marmara ve Bafa gölleri.

Haberin Devamı

Kuşların peşinde Türkiye’nin en güzel yerlerine



Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Hiçbir yere benzemiyor

Her ne kadar bozkır iklim kuşağı içinde yer alsa da Urfa Birecik, yarı çöl iklimi özellikleri gösteren bir bölge. Başka bir deyişle burası Türkiye’de gördüğünüz hiçbir yere benzemediği gibi burada gördüğünüz canlıların birçoğunu başka yerde görmeniz de mümkün değil. Çöl iklimi özelliği gösteren yerlerde yaşayan ceylan, çöl varanı, çöl koşarı gibi canlıları görebilirsiniz. Göçteki kuşların da önemli bir geçiş noktası olan Birecik’te gezegenimizin en nadir canlılarından olan kelaynakları ziyaret etmeyi unutmayın. Gözlem için gidilebilecek diğer bir yer de Güney Fırat Vadisi.

Yazarın Tüm Yazıları