‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Güneydoğu Anadolu’nun en ucunda iki küçük il… Hem çok bilinen hem çok ‘unutulmuş’… Yıllarca güvenlik sorunlarıyla gündeme gelen Hakkâri ve Şırnak, artık doğa turizminin dünyada yükselen yıldızı. Cennet Cehennem Vadisi’nden Sat Buzul Gölleri’ne, Ezidi köylerinden Süryani manastırlarına keşfedilecek pek çok şey var. Geçen günlerde bir İtalyan turistin bölgeden videosunu paylaşan turizm gönüllüsü Akif Özek ile konuştuk.

Haberin Devamı

Akif Özek Şırnaklı bir doğa âşığı ve turizm gönüllüsü. 12 yaşında kapıldığı fotoğraf ve video sevdası belirlemiş aslında biraz da rotasını. 20 yılı aşkın zamandır hobi olarak hem fotoğraf hem videolar çekiyor. Bölgenin muhteşem, el değmemiş doğasını ve çok özel tarihi değerlerini, çocukluğundan beri duyduğu hikâyeleri paylaşıyor sosyal medya hesaplarında.
Liseden sonra eğitimine devam edememiş ve aslında yaptığı iş turizm ya da rehberlik de değil. Tamamen gönüllülük esasıyla, yaşadığı coğrafyanın bu, hiçbir yere benzemeyen özelliklerini herkes görebilsin diye bir yola çıkmış. Yıllardır her mecrada duyurduğu ses yankı bulunca Şırnak Valiliği’nde tanıtımla ilgili bölümde çalışmaya başlamış. Bu çalışmaların sonucu özellikle bu yıl yoğun şekilde vermiş meyvesini. “Hakkâri, Şırnak ve Cizre bu sene turizmin parlayan yıldızı, yerli ve yabancı turist gruplarının ilgisi 2023’te zirve yaptı. 79 ili gezmiş, bunu 81 ile tamamlamak isteyenler akın akın geliyor” diyor Özek. 5-6 yıl önce Türkiye turu yapanlar en fazla 79 ili görebiliyordu çünkü güvenlik endişesiyle Hakkâri ve Şırnak bölgesinin yaylaları ve muhteşem güzellikteki dağları kapalıydı.

Haberin Devamı

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

3.200 metre rakımdaki Seyithan Gölü, Hakkâri

‘GÜVENLİK SORUNU YOK’

Geçen günlerde Cilo Buzulları’nı kanguruya oturttuğu bebeğiyle gezen İtalyan turistlerin videosunu paylaşan Özek “Kucağında çocuklarıyla kilometrelerce dağ yolunda keyif alarak buzulları görmeye gitmişler, orada tanıştık. İtalya’dan gelmişler. Yanlarında hiç rehber olmadan kendi başlarına o rotada yürümüşler ve belki kaç yeri böyle gezerek keşfedecekler. Türkiye’de ise hâlâ bana mesaj atıp ‘nasıl gideriz, güvenli mi’ diye soranlar var. Hakkâri çok güzel; hiçbir şey düşünmeden çıkın, gidin, keşfedin” diye anlatıyor… Yüz binlerce kişi izledi videoyu; binlerce yorum arasında “Buralar turizme kapalı, nasıl gezerler” yahut “Kesin casustur” diyenler olsa da çoğunluk Hakkâri ve Şırnak için uçak ve otel arayışına girdi ya da yapılacaklar listesine yazdı bile. Akif Özek yaşanan turizm hareketinin doğuşunun bire bir tanığı olduğu için gözlemlerini anlatmasını istiyoruz: “5-6 yıl öncesine kadar keşfettiğimiz rotalar kapalıydı. Bizler de güvenli olup olmadığını bilmek için valilikten resmi izinler alıp keşifler yaptık, bol bol fotoğraf ve video çektik. Bu gezilerin sonunda verimli olacağını düşündüğümüz bazı rotalarda ilk yürüyüş denemelerini 20-30 kişilik buralı, gönüllü, doğasever grubumuzla yaptık. Ardından farklı illerden bu coğrafyayı merak edenlerin bizimle yürüyebilmesi için her hafta etkinlikler gerçekleştirdik. Başlarda bu tür faaliyetlerin ilk kez yapılması nedeniyle zor tarafları oldu ama zamanla sürekli hale gelen faaliyetlerimiz güvenlik birimlerinin bizleri tanıması ve mülki amirlerin yaptığımız çalışmanın önemini takdir etmeleri sonucunda şu an artık rahatlıkla yapılıyor. Güvenlik önlemi olarak sadece bir kez kimliğiniz kayıt altına alınıyor. Ardından rahatça gezebiliyorsunuz. Bölgede güvenlik sorunu yok” diyor.

Haberin Devamı

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Kayaboyun Şelalesi, Gabar Dağı, Şırnak

Akif Özek’in sosyal medyasında paylaştığı karelere şaşıp kalmamak elde değil. Her yıl Romanya’ya sırf Transfagaraşan Yolu’nu geçebilmek için binlerce turist akın ederken Şırnak Uludere Tanin Tanin Geçidi’nin adını bile duymadığımız için üzülüyorum… Ya da buzul gölleri görmek için İzlanda yerine Hakkâri Cilo Dağı, Sat Buzul Gölleri’ne koşarak gitmemiz gerekiyor aslında… Uludere’deki Tanin Tanin geçidinin videoları gibi izlerken büyüleneceğiniz onlarca video ve fotoğraf var Akif Özek’in hesabında. “Yıllarca bölgede yaşayan insanların bile bilmediği bir doğanın, kültürün ve tarihin olduğunu gösterip hem bölge insanının hem Batı’daki insanların farkında olmasını sağladık. Çok güzel kültürler, inançlar, tarihi ve doğal yerler keşfettik. Bu durumun manevi değeri benim için paha biçilmez” diyerek değerlendiriyor Özek memleketine gösterilen ilgiyi… Şimdiye kadar farklı yürüyüş rotaları çizerek parkurlar oluşturmuş, henüz bu rotalar işaretli değil ama gezginlerin kullandığı akıllı telefon uygulamalarında bulabiliyorsunuz. Rotalar kolay, orta ve zorlu parkurlardan oluşuyor. 8, 15, 25 ve 30 kilometrelik etaplar var. Kendisi herhangi bir tur organizasyonu yapmıyor ama onu bulup yardım isterseniz, sizi yönlendiriyor ya da birlikte yürüyüşe de çıkıyor.

Haberin Devamı

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Feraşin Yaylası, Beytüşşebap, Şırnak

Akif Özek’e bölgeyi hangi dönemde gezmenin en verimli olacağını da sordum: “Mart, nisan, mayıs ayları Şırnak için en uygun dönem. Şırnak’ta kış çok sert olmaz ve sonbaharda da gezilir. Hakkâri’de her yeri rahatlıkla gezmek için mayıs ve haziran ideal zaman. Sert kış dışında diğer aylarda da gezilir ama Hakkâri kışı çok sert olur. Kışın da kayakseverler gidebilirler çünkü Mergabüt Kayak Merkezi var.”

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Feraşin Yaylası, Beytüşşebap, Şırnak

‘BİR GELEN BİR DAHA GELİYOR’

Hakkâri ve Şırnak’ı gezmek için yola çıkacaklara öneriler verdi Akif Özek: “Hakkâri, Yüksekova, Cizre ve Şırnak’ta birer tane 5 yıldızlı ve birçok da şehir oteli var. Bunun dışında resmi kurumların misafirhaneleri de konaklamak için kullanılıyor. Ancak şu sıralarda hepsi dolu. Rezervasyon yaptırmadan yola çıkmayın. Türkiye’nin Alpler’i olan Cilo Dağı’nı görmelisiniz. Cennet Cehennem Vadisi artık bir milli park. Bölgede çok sayıda yayla var. Kültür rotası için iki gün ayırabilirsiniz. Havalimanı, Yüksekova’da ve Cizre’de var. İkisini de kullanabilirsiniz. İnince otomobil kiralayabilirsiniz. Şırnak’taki 30 yıldır boş Ezidi köyünün taş binaları, tapınakları ayakta; ilk orayı görüp devamında Süryani köylerini, binlerce yıllık manastırları ziyaret edebilir, bölge halkıyla sohbet ede ede gezebilirsiniz. İkinci günde de Cizre merkez ve Beytüşşebap’tan Hakkâri’ye geçmelerini öneririm. Orada da doğal güzellikler için bir gün yetmez. Zaten daha önce de söylediğim gibi bir gelen bir daha geliyor. Keşfedilecek çok yer var.”

Haberin Devamı

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Cehennem Deresi, Şırnak

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Bölgede doğa sporları, kampçılık, bisiklet, trekking çok yaygın. Şırnak Tanin Dağları (üstte) baharda çiçeklerle kaplanıyor.

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Cennet Cehennem Vadisi, Cilo Dağı, Hakkâri

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Sulak Köyü, Şırnak

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Buzul Şelalesi, Cilo Dağı, Hakkâri

‘Hakkâri ve Şırnak turizmde bu yıl rekor kırıyor’

Cennet Cehennem Vadisi, Hakkâri

Yazarın Tüm Yazıları