Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor

Duygu Özmen (32) avukat. Seyahat etmek yaşamının bir parçası. Onun için İstanbul’da günlük trafikte harcanan vaktin daha azını harcayarak dünyada bir çok yer görmek mümkün. Yurtdışına gidemediği zamanlarda Türkiye'de farklı rotalar çizerek seyahatler gerçekleştiriyor. Bugüne kadar Antarktika ve Avustralya dışında tüm kıtalara ayak bastı. 52 ülke ve 100'dan farklı şehrin kültürüne karıştı. Şimdi ise beş aylık kızı Zeynep ile birlikte ilk kez bir seyahate çıkacak...

Haberin Devamı

Nasıl başladı seyahate olan bu tutku?
- Küçük yaşlardan itibaren hem tek başıma hem de ailemle birlikte seyahat etme imkanım oldu. Seyahat etmek kuşkusuz insanın özgüvenini arttıran bir aktivite. Başka kültürleri görmek, bu kültürlerden farklı insanlarla tanışmak insanın iç dünyasını zenginleştiriyor. Kısaca gezdikçe insanın hayata karşı bakış açısı değişiyor. Önyargılarınızdan arınıyor, farklı kültürlere sahip insanlara daha olumlu bir gözle bakıyorsunuz. Tüm bunlar seyahate olan tutkumun bir parçası. 

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Peru

İlk seyahatiniz nereye oldu, neler yaptınız?
- Ailemle Londra’ya gittim. Çok küçüktüm ve Londra o kadar büyük bir şehir gelmişti ki, dışarı çıktığımız zamanlar annemin elini sıkı sıkı tuttuğumu hatırlıyorum. Bu ilk seyahatim beni çok etkilemişti. Yıllar içerisinde birkaç kez ailemle, arkadaşlarımla ve yalnız Londra’ya gittim. Ama o ilk seyahatin heyecanı her zaman ayrı oldu.  Sonrasında zaten bu tutkuyla 52 ülke gezdim.

Haberin Devamı

 Onca ülkeyi gezip ne gibi deneyimler elde ettiniz?
- 52 ülke ve 100’ün üzerinde şehir gördüm. Antarktika ve Avustralya dışındaki tüm kıtalara ayak bastım. Seyahat ettikçe dünyanın ne kadar küçük bir parçası olduğunuzu anlıyorsunuz. Birçok ülkeden insan tanıdım, kimi zaman o kişilerin evlerini gezme imkanım oldu. Floransa’da üzüm bağlarını gezdim, İran’da aşure günü anmasına, Washington'da bağımsızlık günü kutlamalarına katıldım. Ürdün’de vaftiz töreni izledim, Ermenistan’da konyağın yapılışını öğrendim. Hayatı güzel ve yaşamaya değer kılan tam da bu hafızalara yer eden 'an'lar diye düşünüyorum. 

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Tayland

En çok hangi  ülke sizde güzel izler bıraktı?
- İran... Gezilecek yerlerin çokluğu ve insanlarının yakınlığıyla İran gezginler için ideal bir ülke. Ama önyargılardan dolayı çok da fazla gezginin gittiği bir ülke değil. Eskiden az sayıda çok özel turizm şirketleri İran’a tur düzenlerken artık birçok turizm şirketi İran’a tur düzenlemeye başladı. Çok farklı bir dünya İran...

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
İran

Haberin Devamı

Neler yaptınız İran'da?
- Tahran ve İsfahan’ı gördüm. Tahran çok büyük bir şehir ve bir o kadar da kalabalık. En çok etkilendiğim yer şah ve ailesinin de yaşamış olduğu Sadabad Sarayı ve kraliyet mücevherlerinin bulunduğu Ulusal Mücevher Müzesi oldu. Sadabad Sarayı çok güzel bahçeleriyle insanı kendisine hayran bırakıyor. Ulusal Mücevher Müzesi ise sadece kadınların değil gezen herkesi etkileyen bir müze. İsfahan’ı görmek ise dünyanın yarısını görmüş olmak hisse veriyor insana...  

Hem çalışıp hem de geziyorsunuz, bu durumu nasıl ayarlıyorsunuz?
- İstanbul’da günlük trafikte harcadığınız vaktin daha azını harcayarak dünyada bir çok yer görmek mümkün. Tüm resmi ve dini tatillerde mutlaka seyahat ediyorum. Yolculuktan kısa süre öncesinde uçak biletinizi aldığınızda biletler oldukça pahalı olabiliyor. Bu nedenle biletimi yedi-sekiz ay önceden alıyorum. Onun dışında seyahatlerimi yıllık iznimi kullanarak yapıyorum. Çok uzak olan yerler dışında, bir yerde üç veya dört geceden fazla kalmayı sevmiyorum. 

Haberin Devamı

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Polonya

Bu süre yakın mesafeli ülkeler için iki gece ve bazen bir geceyi de bulabiliyor. Örneğin Balkanlar'ın tümünü tek bir uzun seyahatte gezmek yerine her birine iki veya nadiren de olsa üç gece ayırıp ayrı ayrı gezdim. Zamanı doğru kullanınca daha çok yere seyahat edip, işlerinizi de ona göre düzenlemek kolay oluyor.

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz, bir listeniz var mı?
- Daha önce gitmemiş olduğum bir ülke olmasını tercih ediyorum. Ancak gideceğim yerin seçimini çoğu zaman biletin fiyatı belirliyor. Bu durumda kuşkusuz bazı sürprizleri de göze almanız gerekiyor. Yazın sıcağında Dubai’de veya kışın soğuğunda Kiev’de kendinizi bulabilir ya da tüm tatiliniz boyunca yağmur altında gezmek zorunda kalabilirsiniz. Bu bir yandan da avantajlı bir durum aslında. Gideceğiniz yerin en popüler olmadığı dönemde oraya seyahat etmeniz daha ucuz bir seyahat yapmanıza imkan sağlıyor. Turla seyahat etmeyi sevmiyorum, bir gruba bağlı olarak gezmek de beni sıkıyor. Şimdi kızımla ilk kez bir seyahat gerçekleştireceğiz.

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Fransa

Haberin Devamı

Ne gibi bir hazırlık yaptınız, nereye gideceksiniz?
- Kızım Zeynep 5 aylık... Önümüzdeki ay Kotor'a gideceğiz. Önce İstanbul’dan Podgorica’ya uçacağız, oradan araba kiralayıp, Kotor’a geçeceğiz. Karadağ Balkanlar'da görmediğimiz tek ülke. Bebeğimizle yapacağımız ilk seyahatte Karadağ’ı tercih etmemizin daha başka birçok nedeni var. Bunların başında Karadağ’a kısa süreli bir uçuş sonunda ulaşılıyor olması geliyor. Seyahat trendlerine yön veren birçok kaynakta  Kotor 2016 yılının seyahatte en iyiler listesinde yer aldı. Karadağ’a giden herkesin övgüyle söz ettiği, içinde birçok Ortaçağ yapısı barındıran küçük bir körfez şehri. Toplamda üç gece kalacağız, bu süre sadece Kotor’da geçirmek için oldukça uzun bir süre ama bebekle seyahatte daha önce yaptığımız seyahatlerden farklı olarak daha yavaş hareket etmek durumunda kalacağız. 

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Arnavutluk

Gezmek güzel ama bütçenizi nasıl ayarlıyorsunuz?
- Kazandığım paranın bir kısmını mutlaka seyahat için ayırıyorum. Ucuz uçak bileti bulmak konusunda kendimi oldukça geliştirdim. Lüks otellerde kalmıyorum. Benim için otellerin lokasyonunun merkezi olması veya en azından tren, otobüs veya metro gibi toplu taşıma araçlarına olan yakınlığı otelin konforundan çok daha önemli. Gideceğim yeri belirledikten sonra internetteki otel rezervasyon sitelerinden o şehirdeki promosyonları bulmaya gayret ediyorum.

Bizimle unutamadığınız bir anınızı paylaşır mısınız?
- Eşim Portekiz’e yaptığımız bir seyahatte evlenme teklifi etti.  Evlilik teklifinin ardından söz, nişan derken sıra düğünü nerede yapacağımız konusuna geldi. İkimiz de bir düğün organize etmenin yorgunluğu ve yoğunluğunu yaşamak istemedik. Bu güzel günü yine yapmayı çok sevdiğimiz seyahatte yaşayalım dedik. İkimiz de Güney Amerika’yı görmemiştik.

Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Peru

Güney Amerika’da bir ülkede evlenelim istedik. Kısa bir araştırmadan sonra yurt dışındaki bazı temsilciliklerimizde bulundukları ülkenin getirdiği bazı kısıtlamalardan dolayı nikah yapılmadığını öğrendik. Biz de nikah kıyılabilen Güney Amerika ülkelerinden Peru’ya gidip, evlenmeye karar verdik. Nikah için başvuru da bulunduğumuz zaman Lima’daki elçiliğimizin yetkilileri Peru’da evlenen ilk Türk çift olduğumuzu söylediler. Bu bizim için de hoş bir sürpriz oldu.


Trafikte zaman harcayacağına dünyayı geziyor
Romanya

En son nereye gittiniz? Neler yaptınız? 
- Eşimle birlikte Teksas’ın başkenti Austin’e gittik. ABD’de birçok eyaleti görme şansım oldu ama Teksas’a daha önce gitmemiştim. ABD’nin güney eyaletleri insanları, kültürü ve mutfağıyla diğer eyaletlerden gerçekten ayrılıyor. Austin tipik bir güney eyaleti şehri olmamakla birlikte insana sıcak gelen gerçekten çok farklı ve güzel bir şehir. Biz oradayken ABD’nin kendi sınıfındaki en büyük müzik ve film festivali South by Southwest’i de görme imkanımız oldu. Bu sadece bir müzik ve film festivali değil aynı zamanda çeşitli konferans ve seminerlerinde verildiği çok büyük bir etkinlik. En keyifli seyahatimden biriydi.

 

Yazarın Tüm Yazıları