GeriSeyahat Neden Dalyan neden şimdi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Neden Dalyan neden şimdi

Neden Dalyan neden şimdi

Ne Bodrum ne Çeşme... Türkiye’nin en güzel tatil yeri neresi deseniz, benim için daimi istikamet Muğla Dalyan. Plaj isteyene İztuzu, tarih arayana kaya mezarları... Lezzet düşkünlerine mavi yengeç, doğa meraklılarına göller, dereler, kumullar... Sportmenseniz rafting yapın, kaşif ruhluysanız ATV kiralayın. Burada herkese yapacak bir şey var, üstelik şimdi tam zamanı!

Dalyan’a belki de Türkiye’deki en sevimli havaalanından ulaşıyorsunuz. Uçak Dalaman havaalanına eğer deniz tarafından inerse mutlaka dışarı bakın... Sazlıklar, palmiyeler, sanki Küba’ya iner gibi... Su, sazlık ve göller bütün Dalyan tatili boyunca size kardeş olacak. Ama şimdi en başa dönelim: Ulaşım.
Havaalanından Dalyan’a taksi ücreti sabit: 75 lira alıyorlar. Eğer önceden bir otelle anlaşırsanız size 60 liraya taksi ayarlıyorlar. Şehir merkezine gelir gelmez hemen bir scooter kiralıyorum. Günlüğü 30, dört gün için 100 lira. Scooterla beldeyi kolaylıkla gezebilir, kendinize bütçenize göre bir otel/motel/pansiyon seçebilirsiniz. İki kişi için kahvaltı dahil gecelik fiyatlar 60 liradan başlıyor, nehir kordonunda yeni yapılan lüks apartlarda 130 liraya kadar çıkıyor.
Otele bavulu attıktan sonra serpme kahvaltı için İztuzu yolu... Kent merkezi-İztuzu plajı arası 12 kilometre. Motorla 20-25 dakikada varabilirsiniz. Yol boyunca üç yer aklınızda olsun: Sağda rastlayacağınız taze nar suyu satan çiftlik ve soldaki göl kenarına kurulmuş iki lokanta. İlkinin adı Gölbaşı. Burayı bir akşam yemeğine saklayın. Meze-balık-içki adambaşı 50 lira civarında. İkinci lokantanın adı Ekin. Burada da serpme kahvaltı yapmak lazım. Çay dahil adam başı 13 lira. Ördekler, tavşanlar, balıklar, kuşlar arasında kahvaltı ediyorsunuz.
İztuzu’na doğru devam ettiğinizde Gökbel adında bir köyün içinden geçecek, sağda gözleme-mantıcıları göreceksiniz. Yayla Gözleme’yi tercih edin, size ailenin kızı Burcu servis yapsın: Kıymalı gözleme 4, mantı 7 lira. Gökbel Köyü’nden sonra ormanlık yolun içinden İztuzu Plajı beş dakika.

HATIRASI PAHA BİÇİLEMEZ

Girişte 3 lira koruma payı ödüyorsunuz. Aracınızı oraya bırakın, hırsızlık falan asla olmuyor. Bütün plajı uçtaki boğaza kadar yürüyün. Korkmayın en uçta susuzluğunuzu giderecek ve açlığınızı bastıracak bir küçük kafeterya var. Bira 5, köfte-ekmek 6 lira. Bütün gün bu boğazda denize girin ama hava kararmadan geri dönüşe geçmek gerek. Çünkü akşama doğru yarımadada kum fırtınası çıkabiliyor. Akşamüstü kızıllığında yengeç ve martılar eşliğinde kilometrelerce deniz kenarında yürümenin ücreti yok ama hatırası paha biçilemez. Akşam yemeği için kordon boyundaki lokantalardan birini tercih edebilirsiniz. Mesela Love Street restoranda nehri aydınlatmışlar, testi kebap 18 lira. Kahve için tekrar kent merkezine dönün, kahvenizi belediyenin işlettiği çay bahçesindeki Dalyanlı genç hanımlar getirsin. Geceleri ışıklandırılan kaya mezarlarının görüntüsü en güzel buradan izleniyor, kahve 3 lira.
Merkezde ve barlar sokağında 15 dakikalık kısa bir tur atarak bütün gece hayatının hakimi olabilirsiniz. En popüler mekanlar canlı rock yapılan Tintin ve diğer uçtaki Ottoman. Bir duble rakı hepsinde 7 lira. Arta kalan günlerinizi yine İztuzu’nda geçirebileceğiniz gibi Ekincik, Kargıcak, Aşı koyları ve Köyceğiz Gölü ve Yuvarlakçay Köyü gibi yerleri keşfe çıkabilirsiniz. Her yan, ya deniz ya göl ya da nehir olduğu için bu saydıklarımın birçoğuna günlük turlar ve özel kiralanabilen tekneler de var.

GARANTİLİ AKŞAM YEMEĞİ

Dalyan’ın şu sıralar en popüler lokantalarından biri nehrin karşı yakasına kurulmuş tek yer olan Other Side/Diğer Taraf. Lokantaya sizi tekneyle geçiriyorlar. Hani bir nevi Dalyan’ın Suada’sı gibi. Meze-balık-rakı için kişibaşı ortalama 60 lira ödüyorsunuz. Yemekler ortalama. Ama bir özelliği burayı eşsiz kılıyor: Caretta garantili akşam yemeği. Masalar dolup, müşteriler yemeklerini bitirdikleri zaman garsonlardan biri bir mavi yengeçe misina bağlıyor ve nehre atıp çekmeye başlıyor. Bir süre sonra beklenen assolist beliriyor: Popi. Popi bir Caretta Caretta. Denizden gelip, kanaldan geçip Dalyan kent merkezine kadar yüzen, belki de en cana yakını. Mavi yengece bayılıyor, lokantanın dibine kadar gelip insanların elinden yemekten çekinmiyor. Bazen garsonlar onu karaya çıkarıp scotch brite’larla kabuğunu ovuyor, yosunlarını temizliyor. 

 Ticari bir ilişkim yok bu beni özgür kılıyor

Geçen hafta sonu Göcek’te Shop&Miles’ın yelken kupası vardı. 22 tekne arasından Les Voiles de Saint Tropez’ye katılacak ekip belli oldu: By Farr Lemon. Diğerleri gibi bu ekip de erkeklerden oluşuyor ve aralarına bir kadın almayı şimdilik düşünmüyorlar. Yelken ilk bakışta bir erkek sporu gibi. Ama 9 bin 627 lisanslı yelkencinin 2 bin 180’i kadın. Futbolda ‘yeterince erkek’ bulunmayan hakemlere tahammül bile edilemezken, Göcek Cup’ın baş hakemi elinde telsizi ve dürbünüyle bir kadındı: Sevinç Emek Tuncalı...

“Sürekli yelkenle ilgili kuralları, yönetmelikleri takip ediyor, federasyonumuzun açtığı seminerlere katılıyorum. Kadınların detaycı, titiz olmaları da sanırım başarımda da etkili... Yelken camiasında birçok hakem, kulüp yöneticisi, TYF üyesi, sporcu, sporcu velileri önemli bir oranda birbirleriyle sektörel anlamda ticari ilişkiler içinde ki bu son derece doğal. Benimse bu anlamda hiç kimseyle ilişkim yok. Bu da beni özgür kılıyor” diyor.

Neden Dalyan

Tatlı suyla tuzlu suyun,
yeşille kumun, tarihle gelenekselin buluştuğu bir yer olduğu için
Mavi yengeç gibi bölgeye has, özel bir lezzete hemen her restoranda/balıkçıda doyabileceğiniz için
Konaklama, yeme-içme, ulaşım ucuz, aradığınız kolay bulunuyor, esnaf tokgözlü ve arkadaş canlısı
Ekincik, Kargıcak, Aşı koyları, Köyceğiz Gölü ve Yuvarlakçay Köyü gibi civarda keşfetmekten keyif alacağınız yerler için
Bir yudumu bile ömür uzatan, bahçelerden toplanıp sıkılan mis gibi nar suları içebileceğiniz için
Off road sürüşten raftinge, çamur banyosundan kanoya kadar pek çok etkinliği yapabileceğiniz için

 Neden Şimdi

Caretta carettalar iki-üç hafta içinde bölgeyi terkedecek, hala bir tanesiyle karşılaşabilirsiniz
Bütün otel/motel/pansiyonlar boş ama çoğu ekime kadar açık; havuzlar, şezlonglar, kahvaltılar tamamen size ait
Hava ne soğuk ne çok sıcak, gündüz güneşlenebiliyorsunuz ama akşamları hafif bir serinlik oluyor
Dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nda, martı ve yengeçler eşliğinde kilometrelerce kimseyle karşılaşmadan yürüyebilirsiniz
Barlar, kafeler sakin, bir küçük turla Dalyan gece hayatının hakimi olabilir, sıkı muhabbetler kurabilirsiniz
Sivrisinekler bile yaz boyunca kana doymuş, sanki sonbbahar gezginlerine daha müsamahakar davranıyor

False