Her adımda tarih: Venedik

Charles Dickens, “Venedik’le ilgili okuduğunuz hiçbir şey, şehirdeki muhteşem ve etkileyici gerçeğe eşdeğer değildir” demiş. Venedik, tarihi ve mimari sayısız değerle dolu. Sadece saraylarıyla bile baş döndürüyor; şehirde bazıları 14. yüzyıldan kalma 200’e yakın saray var. Her defasında keşfedecek bir şeyler sunacak zenginlikteki bu kentte, yönünüzü bulmakta zorlanabilirsiniz ama korkmadan kaybolun! Venedik'in tadını çıkarmanın en güzel yolu

Haberin Devamı

Venedikliler, 9. yüzyılda şehrin azizi olan Marco’nun (Mark)  kemiklerini İskenderiye’den getirtmişler ve en büyük meydanlarına da adını vermişler. San Marco Meydanı’nda 96 metre yüksekliğinde bir Çan Kulesi var;  geçmişte kafeslere konulan mahkûmları tepeden meydana atarlarmış.  Açık havalarda, kulenin tepesinden Hırvatistan’ı, hatta Alp Dağları’nı bile görmek mümkün.

Dört İncil yazarından biri olan Aziz Marco’nun kemikleri San Marco Bazilikası’nda muhafaza ediliyor. Önünde hep uzun kuyruklar var. 13. yüzyıl Bizans ve 16. yüzyıl Rönesans mozaiklerinin güzel örnekleriyle dolu olan kilisenin üzerinde, 1204 yılındaki Haçlı yağması esnasında İstanbul’daki At Meydanı’ndan getirilen dört bronz atın (Quadriga diye geçiyor) kopyalarını da görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Her adımda tarih: Venedik

Palazzo Ducale adı verilen Dükler Sarayı, inanılmaz sanat eserleriyle dolu. Dükaların taç giyme törenlerinin yapıldığı Devler Merdiveni’nde (Scala dei Giganti) Mars ve Neptün isimli tanrıların heykelleri var. Dükaların yaşadığı bölümdeki odalar tahta oymalar, altın varaklar ve yağlıboya eserlerle süslenmiş. Dükalardan biri olan Henricus Dandolo 4. Haçlı Seferi sırasında İstanbul’u ele geçirmiş, bugün mezarı Ayasofya’nın ikinci katında bulunuyor.

3 km. uzunluğa, 50 metre genişliğe sahip olan Büyük Kanal’ın üzerinde üç tane köprü sıralanmış: Scalzi, Rialto ve Accademia. Rialto Köprüsü Venedik’in tanıtım yüzü gibi ve popülerliği nedeniyle her zaman kalabalık.

Her adımda tarih: Venedik

Santa Maria della Salute isimli barok kilisede, Tintoretto’nun Hz. İsa’nın ilk mucizesini resmettiği ‘Kana Düğünü’ isimli eserini görebilirsiniz. Venier dei Leoni Sarayı’nda yer alan Peggy Guggenheim Müzesi’nde ise Dali, Kandinsky, Picasso ve Klee gibi sanatçıların eserleri bulunuyor. Gallerie dell’Accademia, dünyanın en büyük Venedik sanatı koleksiyonuna sahip. Müzede kronolojik bir sıralamada Venedik sanatının 500 yıllık öyküsü var.

Haberin Devamı

İtalya Tatili Hiç Bu Kadar Ucuz Olmamıştı. Turlar İçin Tıkla

Her adımda tarih: Venedik

Venedik’te Nerede Kalınır?

12. yüzyıldan kalma bir manastırda yer alan San Clemente Palace Kempinski, unutulmaz bir konaklama deneyimi sunabilir. Clemente Adası’nda yer alan otelin tekneleriyle San Marco Meydanı’na ulaşmak 10 dakika. Yani hem Venedik’in turist kalabalığından uzakta dinlenebilir hem de dilediğiniz zaman şehri keşfe çıkabilirsiniz. Hotel Cipriani & Palazzo Vendramin Venedik’teki lüks seçenekler arasında bulunuyor. Lobiye gondolla girdiğiniz tasarım harikası otel IQ’s Charming House diğer önerim. “Saraylar şehrinde olduğumu hissetmek istiyorum” diyenler için 14. yüzyıldan kalma bir sarayda yer alan Hotel Danieli, 15. yüzyıl sarayı La Residenza ve 16. yüzyıldan yadigâr bir sarayda yer alan Ca’Pisani alternatifler arasında. Hilton Molino Stucky Venice, Hotel Gritti Palace, Bertoli Resort, Palazzo Duodo Gregolin, Albergo San Samuele, Foresteria Valdese, Hotel Agli Alboretti ve La Calcina da listenizde bulunsun. Konaklamaya sınırlı bir bütçe ayırmak isterseniz, www.casagerottocalderan.com veya www.hotelbernardi.com adreslerine göz atabilirsiniz.

Haberin Devamı

Genç Osman’ın fermanından Mimarlık Bienali’ne

Geçen günlerde Venedik’teki Clemente Adası’na, bir tarihçi için heyecan ve gurur dolu bir törene tanıklık etmek üzere gittim. Venedik Devlet Arşivi’nde yer alan ve içerdiği konular itibariyle oldukça önem taşıyan, 1619 yılında Genç Osman’ın hazırlattığı bir ferman restore ettirildi. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da aralarında bulunduğu tarihçi ve akademisyenlerin bir araya geldiği çok güzel bir açılış töreni ve seminer düzenlendi. Ev sahibi Sevim-Selim Uyar çifti, konuklarını -yine Permak Grup bünyesinde yer alan- muhteşem otelleri San Clemente Palace Kempinski’de ağırladı. Baktığım her şeye hayran kaldığım bir atmosferde, tarihimizi korumak adına üstlenilen sorumluluğu görmek, geleceğe bırakacağımız kültür mirası adına umut vericiydi. 

Haberin Devamı

Her adımda tarih: Venedik

Bu daha başlangıç 

Permak Grup Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, fermanın restorasyonunu ilk adım olarak nitelendirdi ve Venedik Devlet Arşivi’ndeki diğer Osmanlı belgelerinin sırada olduğunu müjdeledi. Geçmişteki sıkı ikili ilişkiler nedeniyle, Venedik’te Osmanlı İmparatorluğu’na ait çok sayıda belge bulunuyor. Bir diğer güzel haber ise fermanın İtalyanca ve İngilizce çevirilerinin yaptırıldığını duymak oldu. Bu oldukça önemli. Ferman, Osmanlı İmparatorluğu’nun insan hakları, ticaret ve diplomasi kuralları ile ilgili tüm Akdeniz’de geçerli olacak düzenlemeleri içeriyor. Venedik seyahatim, dünyanın en önemli sanat-kültür buluşmalarından biriyle aynı tarihe denk geldi. Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi kasım ayında bitecek. 

Haberin Devamı

Her adımda tarih: Venedik

Yazarın Tüm Yazıları