Dünyanın en lezzetli sokakları

Yola çıkmanın tam vakti. Gidilen yerlerden keyif almanın ilk şartı da damakları şenlendirmek. Ben, kent gezilerimde, sabah ve öğle yemeklerini genellikle sokakta yerim. Hem çok lezzetli hem de ucuz olur. Ayrıca kuyruklarda sürpriz dostluklar da kurulur. İşte not defterimdeki sokaklara damgasını vuran lezzetler.

Haberin Devamı

En şanslı gezginler bence Türkiye’ye gelenler. Çünkü ülkemiz bir sokak yemeği cenneti. Turistler üç kuruşa çok lezzetli yemek yeme olanağını bulur. Gelin sokak yemeklerimizi sıralayalım: Lahmacun, simit, ekmek araları, nohutlu pilav, balık-ekmek, kokoreç, turşu suyu, çeşitli dürümler, börekler, tatlılar, kestane kebap, haşlanmış veya közlenmiş mısır, sütlü badem, salatalık, taze ceviz, midye dolması... Mutlaka unuttuklarım olmuştur, siz eklersiniz.

Bu hafta not defterimdeki sokak yemekleri notlarımı aktaracağım. Gezdiğim yerlerde neler yemişim, ne hissetmişim onlardan bahsedeceğim. Belki bir işinize yarar!

Ve sokaklar lezzetlenir...

Dünyanın en lezzetli sokakları

Haberin Devamı

İsterseniz konuya dalmadan önce, sokak yemeklerinin geçmişinden bahsedeyim.

İlk sokak yemeğinin antik Yunan kentlerinde satıldığı öne sürülür. Bu yemekler, kızarmış küçük balıklardı. Antik Roma’da ise yoksul semtlerdeki evlerde mutfak olmadığı için, halk sokakta satılan yemeklerle karınlarını doyurmak zorundaydı. Bu yemekler içinde en çok tüketilen, sade suyla yapılmış nohut çorbası ve bir parça ekmekti.

Çin’de de sokak yemeklerinin müşterileri genellikle fakirlerdi. Ama tezgâhlarda satılan yemekler o kadar lezzetliydi ki, zenginler hizmetçilerine bu yemekleri aldırıp, gözlerden uzakta yemeyi tercih ederlerdi. Burada, bizim tantuni aklıma geldi. O da önceleri Mersin sokaklarında, seyyar arabalarda satılan fakir yemeği idi. Varlıklılar bu arabaların yanına asla yaklaşmazlardı. Belediye, seyyar arabaları yasaklayıp, onların dükkânlarda satılmasını şart koşunca tantuninin önü açıldı.

Dünyanın en lezzetli sokakları

Konumuza dönersek; Mısır’da çok kişi yanlarında deriden yapılmış sofra örtüsü taşırdı. Yemek vakti gelince, örtüler kuytu bir yere serilir, sokak satıcılarından alınan şiş kebap, pilav ve kızarmış hamurdan oluşan yemeklerini yerlerdi.

Haberin Devamı

Aztekler’de sokak yemekleri oldukça çeşitliydi. Satıcılar, hindi, tavşan, sincap, kurbağa ve balık etinden yapılmış yemekler, böceklerden yapılmış yahniler satarlardı.

Osmanlı Devleti ise sokakta yemek satanlar için yasa çıkartan, kurallar koyan, onları organize eden ilk ülke. Gelelim defterdeki notlara:

BALKANLAR
Tabii ki köfte ve börek. Bence en lezzetli köfteyi Boşnaklar yapıyor. Üsküp’te, börekli sandviç en sevilen sokak yemeği.

AMSTERDAM
Küçük arabalarda satılan, bol soğanlı salamura ringalı sandviçlere doyum olmuyor. Birkaç tane ile ancak doyuluyor. Peynirli sandviçler de muhteşem.

Dünyanın en lezzetli sokakları
Currywurst

BERLİN
En sevilen sokak yemeği dönerli sandviç veya dürüm. Onu sosisli sandviçler izliyor. Sosisler o kadar uzun ki ekmek arasına sığmıyor. En sevdiğim sosis ise currywurst. Tabii yanında buz gibi bir birayla.

Haberin Devamı

NAPOLİ
Bir sokak yemeği cenneti. Yağda kızartılan pizza, hem lezzetli hem doyurucu hem de ucuz. Kızartma ağır gelirse normal pizza dilimlerini tercih edebilirsiniz. Benim favorim ise focaccia di recco. Bu bizim peynirli gözlemeyi andırıyor.

Dünyanın en lezzetli sokakları
Churros

İSPANYA
Özellikle sabahları sıcak churros. Bu, bizim tulumba tatlısının uzunu veya yuvarlağı. Bizde de sokaklarda satılan bir tatlı çeşidi (kerhane tatlısı). Üstüne biraz da erimiş çikolata gezdirilirse, tadı daha da doyumsuz oluyor. Ucuz, lezzetli, doyurucu bir kahvaltılık.

BANGKOK
Sokak yemeklerini sevenler için tam bir cennet. Tezgâhlarda ne ararsan var. En sevilenler, kızarmış erişte. İplere asılmış, nar gibi kızarmış tavuklar ve ördekler ağız sulandırıyor. Kızarmış deniz mahsulleri, çekirdek gibi yenen haşlanmış minyatür karidesler, ızgara kedi balığı, çeşit çeşit çorba, isteyenlere kızarmış böcekler. Acılı, tatlılı onlarca sos. Papaya salatası mutlaka tadılmalı. Her şey çok lezzetli.

Haberin Devamı

MARAKEŞ
El-Fna Meydanı, akşamları gerçeküstü bir görünüme bürünüyor. Meydanın ortasındaki tezgâhlarda yemekler lezzetli ve ucuz: Tajin, şiş kebap, patates kızartması, ayıklanmış kelle, haşlanmış salyangoz, meyve suları, onlarca çeşit tatlı. Bunca yemeği hazmetmek için de naneli çay.

BOMBAY
Bu ülkede sanki kimse evinde yemek yemiyor. Her köşebaşında yemek tezgâhları var. Çiğ börek benzeri kızartmalar, pide arası kebaplar, yoğurt soslu tavuk kızartması, inek memesi kızartması... Yemekler saymakla bitmez. Benim favorim: Bhelpuri; Nohut unu, haşlanmış pirinç, patates, soğanla yapılan çok lezzetli bir yemek.

RİO
Lokantalar pahalı olduğu için sokak yemeklerine rağbet fazla. En çok sevilen sokak yemeği, pao de queijo denen peynirli sandviç. Plajlar ise haşlanmış ve ızgara karides satıcılarının hâkimiyetinde. Sokak kebapçıları da oldukça lezzetli etler sunuyor.

Haberin Devamı

REYKJAVİK
Başkentteki küçük büfenin şöhreti tüm dünyaya yayılmış durumda. Bu büfenin duvarında, “Burada dünyanın en lezzetli sosisli sandviçi satılıyor” yazılı. Michelin Guide bu küçük kulübeyi öneri listesine almış. Bill Clinton ve Anthony Bourdain de müşterilerinin arasında. Sosisler, dağlarda özgürce dolaşan kuzuların etinden yapılıyor.

MISIR
Bu ülkenin en sevilen sokak yemeği pek yabancımız değil. Bakla ile yapılan kızartılmış falafel (ta’amiya), pide arasında, özellikle kahvaltıda çok rağbet edilen bir sokak yemeği.

VİETNAM
Panh mi denen sandviç, bugüne kadar yediğim en lezzetli sandviçlerin başında geliyor. Baget ekmeğin arasında ister salam, ister sosis, ister pate ve bol yeşillik. Sandviç ekmeği başlı başına bir harika. Fransız işgalinden miras kalmış. Panh mi, bence sokak yemeklerinin en kralı.

Yazarın Tüm Yazıları