GeriSeyahat Bali’ye gitmek için neden
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bali’ye gitmek için neden

Bali’ye gitmek için neden

Endonezya’nın en popüler adası ve turizm merkezi Bali’nin sloganı “Bali Shanti Shanti Shanti”. Shanti; Sanskrit dilinde huzur ve barış demek. Bali, huzurla birlikte deniz, güneş ve kum üçlüsüne, ayrıca zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip. İlkbahardan, sonbahara adada yedi önemli festival gerçekleştiriliyor. Bali takvimi Pawukon’a göre düzenlenen festivaller ada halkını turistlerle kaynaştırıyor, şehirleri müzik, renk ve ışık şölenine dönüştürüyor.

Galungan Festivali

Mayıs boyunca süren Galungan Festivali iyiliğin (Dharma) kötülüğü (Adharma) yenmesinin şerefine kutlanıyor. Dans eksenli festivalde, Bali Tanrıları adeta dünyaya iniyor. Dansçılar tanrıçayı simgeleyen aslan maskesi ve kostümüne bürünüyor. Bu dansın farklı versiyonları bulunsa da, en tehlikeli ve kutsal sayılanı Barong. Çünkü insanları kötü cadı Rangda’dan koruyor. Barong, festival sırasında tapınak tapınak dolaşıyor, diğer dansçı ve müzisyenler halkı eğlendirirken ani, sürpriz gösteriler sergiliyor. Festival, Kuningan töreniyle sona eriyor.

Waisak Festivali

Dünyanın en büyük Budist tapınaklarından Borobudur’da, mayıs dolunayında Buda’nın doğumu, aydınlanması ve ölümü kutlanıyor. Borobodur’un zirvesinde Buda’nın huzur içinde oturduğu Mendut’a kadar yaklaşık 9 kilometrelik kutsal yolda safran rengi kıyafetler giymiş rahipler çiçekler ve mumlar sunuyor. Ay gökyüzünde belirdiğinde bu tarihi tapınağa yumuşak beyaz bir ışık düşüyor ve rahipler mumlar yakarak duaya başlıyor. Gece boyunca meditasyon yapıp şarkı söyleyerek etkileyici bir atmosfer yaratıyor. Borobudur, Budist evrenini temsil ediyor. Tapınağın zirvesine doğru yapılan yolculuk da hayat yolculuğunu simgeliyor. Tapınağın en aşağı bölümündeki taşlara, “ölümlüler”in suretleri kazınmış. Biraz daha yukarıdaki halkada Buda’nın öğretilerini izleyenler ve daha yüksek yaşam formlarıyla ödüllendirilenler yer alıyor. Kıvrılarak ilerleyen patikayı takip edenlerse sonunda tapınağın en yüksek bölümüne ulaşıyor. Burası Nirvana, yani acının bittiği yer. Buda’nın cenneti.

Kasada Festivali

Haziran boyunca Brumo Yanardağı’nın eteklerinde düzenleniyor. Dualar ve Bali danslarıyla başlıyor. Ardından halk yanardağın oluşturduğu kumsala akın ediyor. Volkana meyve, sebze, canlı tavuk, hatta boğa sunuluyor. Hayvanseverler de canlarını tehlikeye atıp kratere fırlatılan bu hayvanları kurtarmaya çalışıyor. Töreni yöneten rahip Brumo’nın Tanrısı Betoro’ya bağlılıklarını bildirip dilekte bulunuyor. Yanardağ bölgesindeki çok bereketli topraklarda sebze yetiştiren Tenggerese’li çiftçilerin yanı sıra törenlere binlerce turist katılıyor. Gece yarısı dilekte bulunmak için zorlu ve özel bir yoldan bir kez daha kratere tırmananlar yine adak sunuyor. Festivali izlemek istiyorsanız halen aktif olan yanardağda adımlarınıza dikkat edin, sıkı giyinin.

Pager Wesi Festivali

Eylülün farklı günlerinde gerçekleşen festival evreni yarattığına inanılan Sang Yang’a adanmış. Halk kötü ruhları yok eden en büyük Tanrı’ya minnetini ifade ediyor. Bu nedenle törenler gösterişli. Yeni Yıl Festivali’nde kötü ruhlar dünyadan kovuluyor. Zaten tüm dini ritüellerin amacı bu. Bali’deki her evde, her sokakta, her köşe başında, dükkânda ve tapınakta iyi ruhlara küçük sepetlerde armağanlar sunuluyor.

Asya Plaj Oyunları

Ekimde düzenlenecek Asya Plaj Oyunları, Bali plajlarına hareket ve eğlence getirecek. Tek yapmanız gereken havlunuzu ve güneş kreminizi kaparak sahile koşmak. 45 ülkeden 8 bin sporcu 13 dalda yarışacak. Bunların arasında sörf, rüzgâr sörfü, yelken, dragon boating, plaj voleybolu, takraw, plaj hentbolü, plaj futbolu, vücut geliştirme, jetski, triatlon, maraton yüzme, parasailing gibi sporlar bulunuyor.

Bali Sanatları Festivali

12 Haziran-10 Temmuz arasında Denpasar’ın ünlü Kuta Sahili’nde düzenlenecek. Bali’nin en başarılı yerel müzisyenleri ve dansçılarını izlemek için binlerce kişi toplanacak. Orijinal adı Pesta Kesenian Bali olan etkinliğin özellikle açılış töreni çok görkemli. Yedi farklı türde müzik yapan Balili müzik toplulukları, dans, geleneksel kostümler, suda yüzdürülen kuklalar ve geleneksel dev “ogoh-ogoh” bebekleriyle festivalin başlangıç müjdesi veriliyor. Eğlence; dans ve müziğin yanı sıra modern müzik, kukla gösterileri, tiyatro, yürüyüşlerle devam ediyor. Ayrıca yemek, çiçek yarışmaları düzenleniyor.

Bali Moda Haftası

Bali’nin en büyük moda etkinliği ağustosta. Geçen yıl düzenlenmedi ama bu yıl iddialı bir hafta hazırlanıyor. Her yıl özel bir tema seçiliyor. Karnaval havasında geçen moda haftasındaki defile ve sergiler Sanur’daki Golf Kulübü, Seminyak’taki Gado Gado Café, Jimbarand Beach’te gerçekleştiriliyor. Etkinliğin merkez üssü Discovery Kartika Plaza Hotel. Balili Marilena Vlataki, Muji Ananta ve Oka Diputra’nın yanı sıra dünyanın önde gelen tasarımcıları davetli. Açılışta Musro-Kuta arasındaki karnaval yürüyüşü kaçırılmamalı.

TANRILARIN ADASI

3.5 milyon nüfuslu Bali, Endonezya’nın en zengin bölümü. Çoğunluğu Müslüman olan ülkedeki Hindu azınlığın neredeyse tümü Bali’de. 20 bin tapınığın bulunduğu Bali “Tanrıların Adası” olarak biliniyor. Bali Hinduizmi köklerini Hindistan’dan almakla birlikte Budizm’den etkilenmiş. Ayrıca Bali yerlilerinin animistik geleneklerinden de besleniyor. Bali ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı. Ada 8 yönetim ve 33 bölgeden oluşuyor. Başkenti Denpasar. Bali’de zengin bir el sanatları ve zanaat geleneği de var. Batik ve ikat teknikleriyle tekstil, ağaç ve taş oymacılığı, metal üzerine resim ve heykel ilk akla gelenler. Ada ekolojik çeşitlilik açısından çok zengin. Ormanlarında 280 çeşit kuş yaşıyor. Banyan, akasya, bambu, tüm çeşitleriyle hindistancevizi ve muz ağaçları dikkat çekiyor. Bali sahillerindeki zengin mercan yatakları dalış meraklılarını cezbediyor. Tulamben, Amed, Menjangan ve Nusa Penida başlıca dalış noktaları.
False