Mevsimsel depresyon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Mevsimsel depresyon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 12:15

İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Yasemin Meral Öğütcü, mevsimsel depresyonun 4 -5 ay sürdüğünü, bunun basit bir ruh hali olmadığını, ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu belirtti.

Haberin Devamı


Mevsimsel depresyonunun belirtilerinin de normal depresyon gibi görüldüğünü aktaran Öğütçü, "Yorgunluk artıyor, güneş ışınlarının azalmasıyla uyku ihtiyacı daha fazla artıyor. Karbonhidratı fazla besinleri yeme isteğimiz daha da artıyor. Bunlar, bu mevsimde hissettiğimiz şeyler ama ciddiyetini düşünmemiz gerekiyor. Normal depresyondan farkı yok. Mevsim bitiminde sonlanıyor ancak bu daha da ağırlaşabilir. Bu nedenle yardım alınmasında yarar var. Neden insanlar 4-5 aylarını bu şekilde yaşasın" dedi.


Kadınların yüzde 13'ünde, erkeklerde ise yüzde 8 oranında depresyon görüldüğünü belirten Öğütçü, mevsimsel depresyonun da hafife alınmaması, kişilerin ufak ufak aktivitelerini arttırmaları gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de ilaç tedavisinin yaygın olduğunu, ilacın kısa sürede yarar sağladığını aktaran Öğütçü, psikoterapide kişilerin sorunla nasıl başa çıkabileceğine ilişkin yönlendirmeler yapıldığını kaydetti. Ögütçü, "Kişiler yardım almalı ve kendi kendine tedavi etmemeli. Konsantrasyon bozukluğu, kilo kaybı veya alımı, isteksizlik, libodunun azalması, severek yapılan işlerin yapılmaması, arkadaşlarla dışarı çıkmamak belirtiler arasında yer alıyor. Tedavi ise kişiye göre değişiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı


'AKTİVİTELERDEN VAZGEÇMEMELİ'
Kişilerin günlük aktivitelerinden uzaklaşmamasını öneren Öğütçü, şunları söyledi:
"Umutsuzluk ve çaresizlik duyguları, isteksizlik kişileri rutinlerinden vazgeçirebilir. 'Neden dışarıya çıkayım?' 'Neden arkadaşlarımla görüşeyim?', 'Spor yapamama gerek yok' gibi çeşitli olumsuzluklarla günlük yaşam aktivitelerinden vazgeçebilirler. Bu nedenle ufak ufak aktiviteler içinde yer almalılar. Arkadaş görüşmelerine çıktıklarında görüşme öncesi ve sonrası 0 -10 arasında bir puanlama yapabilirler. Görüşme sonrası puanın arttığını göreceklerdir. Bu gibi çeşitli yöntemlerle negatiflikten uzaklaşmaları yararlı olacaktır."



 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!