Hücrelerimizin de Duyguları Var!

Eylül ayı detoks ayıdır. Yediklerimize, içtiklerimize dikkat etmek, spor yapmak, vitaminlerle desteklemek gerekir. Ama kış öncesi duygusal detoks yapabilmek de vücut detoksu kadar önemlidir.

Haberin Devamı

Dünyada emotional (duygusal) detoks olarak da geçen arınma biçimi, olumsuz duygulardan arınmanız gereken bir süreci yaşatır size. İçinizde tutabileceğiniz olumsuz duygular (öfke, üzüntü, hayal kırıklığı, korku, endişe, kıskançlık, düşük benlik hali) gibi stres nedeni hisler, kronik hastalıkların başlangıç noktası sayılır.

İlk olarak Dr. Candace Pert’ün “duygu molekülleri” başlığı altında kaleme aldığı “duyguların, hücrelerin biyolojisini değiştirebileceğini” anlattığı makalesinden bahsetmek gerek. Yazıldığı 1997 yılında pek önemsenmeyen ama bugün tıp fakültelerinde referans eser kabul edilen yazı, hücrelerimizin hem olumlu hem de olumsuz duygulardan müthiş derecede etkilendiğini anlatıyordu.

Kanıtlanan araştırma, neşe, sevgi, nezaket, şefkat, empati, mutluluk ve mutluluk gibi iyi duygular yeni ve sağlıklı hücre büyümesine, olumsuz duygular ise hücre bozulmaları ve ölümlerine yol açıyor.

Haberin Devamı

Örneğin, boşanma, sevilen birinin ölümü, fiziksel ya da duygusal taciz, çok hasta bir ebeveyne bakmak, işte stres yaşamak ya da işini kaybetmek gibi stresli duygular size ilk önce, mide rahatsızlıkları, ağrılar, cilt döküntüleri, saç dökülmesi, kalp çarpıntısı ve anksiyete atağı gibi çok fiziksel belirtilerle geliyor, hücrelerinizde yaşananlarla ilgili fikir verebiliyor.

Bol bol ağlayın ki duygular içinize değil, dışarı aksın

2013 yılında vefat eden ama tıp literatürüne giren Dr. Candace Pert duygusal detoksun ne derece zorunlu olduğunu adım adım şöyle anlatıyordu; “Hepimiz hayatımız boyunca çeşitli zor zamanlar yaşıyoruz. Ve asla yalnız değiliz. Olumlu duygular kadar olumsuz duygular da hayatın bir parçası. İlk olarak ağlamaya başlayın. Hayatınıza ağlamayı dahil edebilirseniz duyguların içe değil, dışa aktığını göreceksiniz. Ağlamak fiziksel bir yayılımdır ve sizi duygu boşalımı yaparak sağlınızdan olmaktan korur.

İkincisi “Derin kazma” dediğimiz işlemi kendinizde uygulayın. Günde en az 10 dakika sessiz ve karanlık bir ortamda içinizdeki olumlu duygulara odaklanın ve olumsuz olanların geçeceğine dair kendinizi inandırın. Yanı sıra arkadaş ve ailenizle bir destek grubu kurun ve düşüncelerinizi sadece bu insanlara aktarın. Kimler olacağını dikkatli seçin ve sürekli konuşmaktan, anlatmaktan korkmayın.
Derin kazmak yani hem kendini dışarı açıp, hem kendinle korkusuzca baş başa kalabilmek bazen acı verebilir ama bir süre devam ettirildiğinde kötü duyguların tamamen dışarı aktarıldığı ve bedenimize zarar veremediği görülecektir.

Haberin Devamı

Hayatınızda kötü şeyler yapmış, toplum normlarına uymayan alışkanlıklar edinmiş olabilirsiniz. Bunlardan temizlenmenin yolu da “Derin Kazma’ yönteminden geçiyor.

Bu yüzden (fiziksel) detoks yapmayı düşündüğünüzde, duygusal detoksu da göz önünde bulundurun. Unutmayın, duygular karmaşık bir şekilde biyofiziksel bedeninize bağlı. Sağlığınızın duygusal bileşeni genel sağlığınız için hayati bir rol oynuyor ve hepsi birlikte sizin daha uzun ve mutlu yaşamanız için çalışıyor.

YASEMİN CANDEMİR

https://www.instagram.com/yaseminycandemir/?hl=en

Yazarın Tüm Yazıları