Yayın dünyasının çalışkan sahafları

Güncelleme Tarihi:

Yayın dünyasının çalışkan sahafları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2022 12:59

Sahaf Lütfü Seymen’in Müteferrika dergisi 1993 yılından beri çıkıyor, Ankara sahaflarından Sanat Kitabevi’nin sahibi Ahmet Yüksel’in çıkardığı ‘Kebikeç’ de uzun soluklu dergilerden... Yazar ve dergici sahafları tanıyalım.

Haberin Devamı

Geçen hafta kitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasından çıkan yazarları anmıştık. Nasıl ki kitapla ilişkili mesleklerde görev yapan bazı kişiler (müderrislik, öğretmenlik, kütüphanecilik gibi) sahaflık mesleğine geçiyorsa bu isimlerin arasında çeşitli eserlere imza atmış sahaf yazarlar da olduğundan bahsetmiştik. Sahaf yazarları ve eserlerini tanıtmaya devam edelim.
* Sahaf Lütfü Seymen’in Müteferrika dergisi 1993 yılından beri çıkıyor. 60’ıncı sayısı aralıkta çıktı. 29 yıldır sadece dergi çıkarmakla yetinmeyip önemli ve özellikle kitap kültürüyle ilgili yayınlara da imza atmıştır.
* Orhan Koloğlu - Osmanlı Basınının Doğuşu ve Blak Bey Ailesi (1998)
* Necmettin Hilav - Fetvâ Mecmuası (2012)
* Başak Ocak - Tüccarzâde İbrahim Hilmi Çığıraçan (2003)
* Hasan Peter Kraus, ‘Bir Nâdir Kitap Destanı’ isimli anılarını 2004’te yayımlamıştır.
* Ankara sahaflarından Sanat Kitabevi’nin sahibi Ahmet Yüksel de uzun soluklu bir dergi çıkarmaktadır. ‘Kebikeç, İnsan Bilimleri için Kaynak Araştırmaları Dergisi’ adlı bu önemli süreli yayın da 1994 yılı sonbaharından beri sürmektedir.
* Rahmetli sahaf Sami Önal da eser vermiş sahaflarımızdan. Haydar Kazgan ile kaleme aldıkları ‘İstanbul’da Suyun Tarihi’ (1999), ‘Milli Mücadele’de Oltu’ (1968) gibi eserlerinin dışında, yayına hazırladığı bazı anı kitapları da bulunmaktadır.
* İzmir’de Yeşilyurt Kitabevi’nin sahibi sahaf İskender Dereli ‘İkinci Meşrutiyet Yıldönümlerinin Milli Bayram Olarak Kutlanması; Hürriyet Bayramı’ (2016) başlıklı bir tez yazmış ve yayın yapmış sahaflarımızdandır.
* Yayın konusunda önemli işler yapan bir başka sahafımız da Bahtiyar İstekli’dir. ‘1915 Çanakkale Harbi Günlüğü’ (2016), ‘Kutulamare, Yarbay Mehmed Reşid Bey’in Savaş Günlükleri’ (2016), ‘Fatma Cevdet Hanım’dan İhsan Bey’e Yakılmamış Mektuplar’ (2016) gibi çok önemli belgesel yayınlara imza atmıştır.
* Sahaf Ümit Nar da eski Krepen, bugünkü Aslıhan Pasajı ve onun içinde, etrafında kümelenen sahafların tarihini hazırlamış. Yine İzmir’de yayımlanmış fakat ilk kez onun sayesinde keşfedilmiş ‘Zeybek’ mecmuasını bilim dünyasına sunmuştur.
* Ankaralı sahaflar içinde gerçekten büyük usta kabul edileceklerden ‘Aşiyan Sahaf’ Ethem Coşkun Bey şair, araştırmacı, yayınlar yapan, konferanslar veren bir kişiydi. 6 Ekim 2017’de vefat eden bu sahaf ustası için oğulları sahaf Cantürk – Ceyhan Coşkun kardeşler ‘Bir Sahaf Öldü Diyeler/Ethem Coşkun Kitabı’ başlıklı bir anı kitabı hazırlamışlardır.
* Sahaflar hakkında araştırmalarda bulunan, arşiv oluşturan esnaftan biri de Turkuaz Sahaf’tan Emin Nedret İşli’dir. İşli, ‘Sahafname’, ‘Şevket Rado’ya Mektuplar’, ‘Kitaphaneden Yayınevine Babıâli’ isimli eserleri kaleme almış, pek çok makaleye imza atmıştır.

Yayın dünyasının çalışkan sahafları


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!