‘Rizzoli ve Isles’ serisinin en iddialı parçası

Güncelleme Tarihi:

‘Rizzoli ve Isles’ serisinin en iddialı parçası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2023 11:25

Amerikalı polisiye-suç-gerilim yazarı Tess Gerritsen’ın ‘Rizzoli ve Isles’ serisinin 10’uncu kitabı ‘Sona Kalan’da üç ayrı aileden üç çocuk, ebeveynlerini yok eden katliamlardan kurtuluyor. Rizzoli ve Isles onları kim ya da kimlerin öldürmek istediğini bulmak için zamanla yarışa giriyor.

Haberin Devamı

Polisiyenin kraliçesi Amerikalı yazar Tess Gerritsen’in televizyon dizisi de olan ‘Rizzoli ve Isles’ serisinde okuyucuyu içine çeken ve ilk sayfadan son sayfaya kadar bırakmayan bir şey var. Serinin kitaplarından bazıları diğerlerine göre daha iyi olsa da hepsi de sürükleyicilik konusunda aynı performansı sağlar. Gerritsen’in son kitabı ‘Sona Kalan’da da değişen bir şey yok. Yazarın kurguda yaptığı dönüşler, harika karakterler ve ürettiği gerilim buluştuğunda, serinin en iyilerinden biri haline geliyor.
14 yaşındaki Teddy Clock kısacık hayatında iki kez katliamdan sağ çıkmayı başarıyor. İki yıl önce tüm ailesi katledildiğinde zar zor kurtuluyor. Koruyucu ailesinin toplu katliamından da kurtulmayı başaran tek kişi oluyor. Bir kez daha öksüz kalan gencin artık gidecek hiçbir yeri kalmıyor. Ta ki Boston polisi davaya Jane Rizzoli’yi verene kadar. Rizzoli kimseyle iletişim kurmayan Teddy ile konuşmayı başarıyor. Ama çocuğun neden öldürülmeye çalışıldığını anlamlandıramıyor. Serinin diğer ana karakteri adli tıp uzmanı Maura Isles, Maine’de şiddet gören çocukları kabul eden ve bu durumla başa çıkmalarına yardımcı olan Evensong adlı okulda benzer geçmişlere sahip iki çocuk daha olduğunu keşfediyor. Üç çocuk arasında bağlantı var mı? Onları hedef alan tek bir katil mi var? Amacı ne? Başka çocuklar da katilin hedefinde mi? Bu sorular Isles ve Rizzoli’yi daha fazla insan ölmeden neler olup bittiğini anlamaya zorluyor.

Haberin Devamı

Gerritsen gerilimi uç noktalara taşımak için bir an bile bırakmıyor. Yazar, diğer romanlarında olduğu gibi belirlediği ana temayı araştırmak için kendine fırsatlar yaratıyor. Yazar burada aile kavramının da araştırmasına girişiyor. Rizzoli’nin yaşadığı şiddet ortamında dikkatini dağıtan ve onu zor durumda bırakan şey yine ailesi oluyor. Çok daha genç bir kadınla yaşamak için annesini bırakan babası, kadın kendini terk edince geri dönüyor. Annesinin babasına bir şans vermek gibi bir düşüncesi olmuyor. Yazar, Isles’ın iki kitap önce Colorado’da yakınlık kurduğu bir çocukla ilişkisinde aile temasına vurgusunu artırıyor. Çocuk onu annesi gibi görüyor ve yazar yalnızlığı seven Isles’a annelik kavramını dayatıyor. Gerritsen’in romanlarında ‘ilişkiler’ kitaplarının özünü oluşturuyor aslında. Kahramanlar arası diyaloglar ve olay örgüsü bunu güçlü bir şekilde ortaya koyuyor.
‘Sona Kalan’da gerilim kurgusu harika bir şekilde işlenmiş. Çok fazla kan yok. Ara sıra gerilimi artırmak için şok duygusuna maruz kalabilirsiniz. Serinin en iyi kitaplarından biri olduğu açıkça görülüyor. Gerritsen Rizzoli ve yardımcısı Frost’la okuyucunun yönünü tayin edebiliyor. Karanlık ve çıkmaz sokaklarda gezinen okuyucu, yazarın yönlendirmeleriyle sürekli tahmin etmeye çalışıyor. Romanın son düzlüğünde katili tahmin etme şansınız çok yüksek ama seçiminizden emin olmanız konusunda yazarın meydan okumasına da hazır olmalısınız. Rizzoli ve Isles’ın her kitabını seriden ayrı okuyabilirsiniz. Ama karakter gelişimlerini görmeyi seviyorsanız birinci macera yani ‘Cerrah’tan başlamalısınız.

Haberin Devamı

‘Rizzoli ve Isles’ serisinin en iddialı parçası
Sona Kalan
Tess Gerritsen
Çeviren: Bahar Yaldız Çelik
Doğan Kitap
328 sayfa.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!