Ne çok baÅŸ aÄŸrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı!

Güncelleme Tarihi:

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 09, 2023 12:33

Geçen hafta Ürdün'ün başkenti Amman'da yapılan kraliyet düğününü hatırlıyorsunuz değil mi? Veliaht Prens Hüseyin ile Rajwa Al Saif'in, bütün dünyanın tanıklığında evlendiği o gösterişli töreni yani... Aslına bakılırsa ardından uzun uzun konuşulmayacak bir tören de değildi o. İki gencin evliliğine "yılın düğünü" ya da "yılın kraliyet düğünü" diyenler hiç haksız değil.

Haberin Devamı

KAYITSIZ KALINACAK BİR TÖREN DEĞİLDİ
Çünkü bir kere evlenen genç çift, özellikle damadın anne ve babası yani Kral 2. Abdullah ve Kraliçe Rania, dünyanın kayıtsız kalınacak kraliyet ailesi üyelerinden değil.

Buna ek olarak belki de bu coğrafyada örneğine hiç rastlanmayacak şekilde Avrupa'nın dört bir yanından gelen hükümdarlar ya da onların veliahtlarıyla bir tür taçlı zirve de gerçekleşti o düğünde. Kral 3. Charles'ın 6 Mayıs'taki taç giyme töreninden sonra böylesi ilk kez oldu. 

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

KAYNANADAN MÄ°RAS
O tören sırasında da sonrasında da en çok konuşulan kişi Kate Middleton oldu. Yani Büyük Britanya tahtının ilk sıradaki varisi Prens William'ın karısı Galler Prensesi Catherine.

Haberin Devamı

Giyimi, kuşamı bir yana onun bu kadar çok konuşulmasının bir başka nedeni de var. Her ne kadar, Kral 2'nci Abdullah ile Kraliçe Rania'nın protokolde karşıladığı konuklar arasında yer almasalar da Kate'in annesi Carole ile kardeşi Pippa ve eşi James Matthews da oradaydı. Herkes onların neden ve nasıl orada olduğunu sorup durdu.

Bütün bu ayrıntılar işin bir yanı. Şimdi asıl konumuza dönelim. Yani Kate'in nikah sonrası düzenlenen resepsiyonda taktığı ve kayınvalidesi Diana'dan sonra artık kendisiyle özdeşleyen o taca.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

GÖRÜNTÜSÜ KUSURSUZ AMA 'YAN ETKİLERİ' ÇOK
Hemen soralım... Bir zamanlar Diana'nın başını süsleyen o taç şimdi gelini Kate'e ne kadar da yakışıyor değil mi?

Zaten Kate de Lotus Çiçeği adlı taç dışında en çok bunu kullanıyor. Ve taç üzerindeki incilerle, pırlantalar ne kadar da güzel ve göz kamaştırıcı görünüyor!

Peki ya bu görüntünün ardında başka bir ayrıntı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yani pembe pırıltılı elbisesi içinde, dimdik duruşuyla saçlarının üzerine yerleştirdiği Cambridge Aşığın Düğümü olarak bilinen o tacın Kate'in başını ağrıttığını. 

Haberin Devamı

Buna ek olarak üzerindeki o incilerin, Kate adım attıkça ses çıkardığını! Yani epey gürültülü bir taç olduğunu. 

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

KOLEKSİYONDAKİ EN AĞIR TAÇLARDAN BİRİ
Hiç aklınıza geldi mi bilinmez ama işin gerçeği bu. Öncelikle şunu söyleyelim ki Kate her ne kadar yüzünde gülümsemeyle bu tacı başında taşıyorsa da o değerli taç göründüğü kadar hafif değil. Hatta İngiliz kraliyet ailesinin koleksiyonundaki en ağır taçlardan biri.

Ünlülerin tasarımcısı olarak bilinen Miranda Holder, Mirror gazetesine yaptığı değerlendirmede "Görünüşe göre taç çok ağır olduğu için onu takanlar korkunç baş ağrıları çekiyordu" dedi.

Haberin Devamı

Zaten uzun süredir basında da yer alan haberlere göre Diana da bu tacı taktığında ciddi baş ağrıları çektiğinden yakınıyordu.

Yine de bu durum, Kate'i, neredeyse katıldığı her tür etkinlikte bu tacı kullanmaktan alıkoyamıyor. İşte geçen hafta Amman'da yapılan kraliyet düğünü de bunlardan biri.

Ä°LK KEZ ÜLKE DIÅžINDA KULLANDI: Bu arada bir baÅŸka ilginç ayrıntı. Her ne kadar Kate kendi ülkesindeki etkinliklerde bu tacı sık kulansa da ilk kez bu düÄŸün içir yurtdışına çıkardı, yani baÅŸka bir ülkede tacı taktı.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

BÜTÜN ZAMANLARIN EN ÜNLÜ TACI
Ünlü tacın bir başka özelliği de yine İngiliz kraliyet ailesinin koleksiyonunda bulunan en gürültülü taçlardan biri olması. Çünkü üzerinde yer alan armut şeklindeki inciler, kullanıcı her hareket ettiğinde sallanıp ses çıkarıyor. İsterseniz biraz da bu göz alıcı ve aile için çok özel bir yeri olan taca biraz daha yakından bakalım.

Haberin Devamı

Söz konusu tacı, 1982 yılında Kraliçe 2. Elizabeth'in, o dönemde Prens Charles ile evli olan Prenses Diana'ya hediye olarak verdi. Aslında bu ünlü tacın bu tacın çok eskilere uzanan bir geçmişi var.

Ama modern zamanlarda onu şöhretin doruklarına çıkaran kişi Prenses Diana oldu. Charles ile evli olduğu dönemde bu tacı sık sık kullanan Diana sayesinde Cambridge Lover's Knot, "bütün zamanların en ünlü tacı" unvanını ele geçirdi. Üstelik ailenin koleksiyonunda ondan çok daha gösterişli ve değerli taçlar olduğu halde.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

TACIN 'BOYNU BÃœKÃœK' KALDI
Fakat Diana ile Charles'ın boşanmasından sonra bu ünlü tacın "boynu büküldü." Diana, artık resmen ailenin gelini olmadığı için kendisine hediye edilen tacı Kraliçe'ye geri gönderdi.

Haberin Devamı

Bir zamanlar 'gönüllerin prensesi'nin başını süsleyen taç, yıllarca gün yüzü görmeden kapalı kapılar ardında kaldı. Ta ki Diana'nın hiç tanışamadığı gelini, Prens William'ın eşi o dönemdeki unvanıyla Cambridge Düşesi Catherine'in başında görülünceye kadar.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

18 YIL SONRA Ä°LK KEZ KATE KULLANDI
Cambridge Love's Knot tacı, Diana'nın 1997'deki ölümünden sonra 2015 yılına kadar, yani 18 yıl boyunca İngiliz kraliyet ailesinden hiç kimse tarafından toplum içinde kullanılmadı.

2015 yılında ise Kate Middleton, Buckingham Sarayı'ndaki bir resepsiyona giderken geçmişte Diana ile özdeşleşen bu tacı taktı. Hatta bu taç, yeni Galler Prensesi'nin en çok kullandığı taç haline geldi.

Kate Middleton, 2015 yılından sonra da aynı taçla bazı etkinliklere katıldı. 2017 yılında İspanya Kralı Felipe ile Kraliçe Letizia'nın konuk olduğu resmi yemekte aynı tacı kullandı.

Ardından yine aynı yıl Hollanda Kralı Willem Alexander ve Kraliçe Maxima'nın onuruna verilen başka bir resmi yemeğe de Cambridge Lover's Knot tacıyla katıldı.

Aynı taç, 2019 yılında, dönemin ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania'nın onur konuğu olduğu yemekte yine Kate'in başını süsledi.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

WILLIAM'IN DÜNYAYA GELİŞİ NEDENİYLE KRALİÇE TARAFINDAN HEDİYE EDİLDİ
Biraz da Cambrige Lover's Knot tacını, Kate Middleton'ın başında ilk göründüğünde bu kadar heyecan yaratmasının nedenine bakalım. Elbette milyonlarca hayranının, Kate'i taçla görmek istemesi doğal. Üstelik kocası William'ın annesi Diana ile yani "gönüllerin prensesi"yle özdeşleşen tacın yeniden ortaya çıkması da heyecan verici bir durum.

Ama asıl sebep şu ki, Kraliçe 2. Elizabeth bu tacı Diana'ya, veliahtı Prens William dünyaya geldikten sonra hediye etmişti. Yani bu taç Diana'ya "annelik hediyesi". Taç ile William arasında böyle de bir duygusal bağ var.

19 TANE Ä°NCÄ°: Madem Ä°ngiliz kraliyet ailesinin en ünlü tacından söz ediyoruz, biraz daha geçmiÅŸe gidelim... Söz konusu taç, 1913 yılında, Kralı 5. George'un eÅŸi Konsort Kraliçe Mary'nin isteÄŸiyle dönemin en ünlü mücevher tasarımcısına yaptırıldı. Taç, pırıltılı elmaslar ile altın ve gümüÅŸlerle süslenmiÅŸ armut ÅŸeklinde 19 tane inciden oluÅŸuyor. Tacın deÄŸerinin 2 ile 3 milyon sterlin arasında olduÄŸu söyleniyor.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

İLK OLARAK KRALİÇE MARY KULLANDI, ELIZABETH DE ZAMAN ZAMAN BU TACI TAKTI
Bu değerli taç, ilk olarak Kraliçe Mary tarafından kullanıldı. Onun ölümünün ardından Kraliçe 2. Elizabeth'e miras kaldı. Kraliçe, bu aile mirasını gelini Diana'ya hediye etti.

Fakat Diana ile Charles'ın yuvası dağılınca taç yine kraliyet koleksiyonuna döndü. Bir süredir de ailenin gelini Kate Middleton ya da yeni unvanıyla Galler Prensesi Catherine tarafından kullanılıyor. Kraliçe 2. Elizabeth, 1958 yılında katıldığı bir galada bu taçla başını süslemişti.

Â

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

AĞIRLIĞI YÜZÜNDEN KULLANAN KİŞİNİN BAŞI AĞRIYABİLİYOR
Cambrigde Lover's Knot tacı değerli olmasına değerli, güzel olmasına çok güzel ama bu tacın bir de yan etkisi var. Takan kişinin başını ağrıtıyor. Hem de gerçek anlamda.

Kate Middleton'dan önceki sahibi Prenses Diana, hayranlarının kendisine çok yakıştırdığı bu tacı takmaktan çok da hoşlanmıyordu. Çünkü tacı her taktığında korkunç baş ağrısı çektiğinden yakınıyordu.

Moda ve mücevher uzmanlarına göre bu beklenmedik bir durum değil. Çünkü Cambridge Lover's Knot tacı, üzerindeki pırlanta, inci, altın ve gümüşler nedeniyle hatırı sayılır bir ağırlığa sahip. Bu da tacı kullanan kişide baş ağrısına yol açabiliyor.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

AYNI ZAMANDA 'GÜRÜLTÜLÜ' BİR TAÇ
Değerli mücevher uzmanı Alexandra Michell, bu konuda bazı açıklamalarda bulunmuştu. Buna göre tacın üzerinde 19 tane kemer var. Bu kemerlerin üzerleri de çeşitli boyutlarda pırlanta, altın, gümüş ve inciye sahip. Özellikle incilerin büyüklüğü kayıtsız kalınamayacak türden.

Taç üzerinde bulunan tüm bu değerli mücevherler de belli bir ağrılık oluşturuyor. Bu arada Cambridge Lover's Knot tacı "gürültülü" bir taç. Çünkü kullanan kişi her hareket ettiğinde, kemerler üzerinde bulunan armut şeklindeki iri inciler sallanıyor ve bu da bir titreşim yaratıyor.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

ASLINDA ÜNLÜ TACIN KOPYASI
İngiliz kraliyet ailesinin en ünlü tacını kısaca bu şekilde tanıdık... Peki aslında bu tacın "bir taklit" olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü işin aslı bu. Kraliçe Mary, bu ünlü tacı yaptırırken anneannesi Prenses Augusta'nın sahip olduğu orijinal taçtan esinlenmiş.

Mary'nin büyükannesi Augusto, dönemin Cambridge Dükü Adolphus'un karısıydı. Bugün bildiğimiz taca esin kaynağı olan orijinal taç, Prenses Augusta'ya ailesi tarafından 1818'de düğün hediyesi olarak verildi.

Augusta da yıllar sonra aynı tacı en büyük kız çocuğu Augusta Caroline'e evlilik hediyesi olarak verdi. Bugünkü Cambridge Lover's Knot işte bu değerli tacın bir kopyası. Ona esin kaynağı olan orijinal tacın ise bilinmeyen bir ailenin koleksiyonunda muhafaza edildiği düşünülüyor.

Ne çok baş ağrısı çekti, ne çok gürültü çıkardı

Kate Middleton aileye katılıp da yine 'taç takacak döneme' gelinceye kadar gözlerden uzak kalan bir başka parça da Lotus Çiçeği. Onun da tıpkı diğer incili taç gibi dillere destan ve geçmişi çok gerilere uzanan bir öyküsü var.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!