Okurlarına emanet kütüphane: Nöbetçi Kütüphane

Güncelleme Tarihi:

Okurlarına emanet kütüphane: Nöbetçi Kütüphane
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 11:06

İki yıl önce Adana’da bir hayalin peşinden giderek kurulan ve bugünlerde o hayali gerçekleştirip yenileriyle çoğaltanların emeği, göz nuru Nöbetçi Kütüphane ile tanışın. Nöbetçi Kütüphane’nin yaratıcılarından Cemil Sobacı ile sizin için konuştuk.

Haberin Devamı

Öncelikle bilmeyenlere anlatmakla başlayalım. Nöbetçi Kütüphane nedir, fikrin doğuş ve bugüne geliş sürecinin hikayesi nasıl şekillendi? En başta hayalini kurduğunuz noktanın neresindesiniz?

Nöbetçi Kütüphane, benim için yeni nesil sosyal kütüphane. Eksikleri olsa da okurlara emanet ve okur odaklı bir felsefe üzerine kafa yoran bir şimdiki zaman ütopyası. En belirgin özelliği gece ikiye kadar açık olması ve geleneksel kütüphanelere göre okurların karar alma mekanizmalarına katılabilmeleri. İşin aslı Nöbetçi Kütüphane, geceleri okumak için kendime yer ararken aklıma geldi. Bence şehirde bir kütüphane mutlaka gece açık kalmalı, çünkü okumak benim için acil ihtiyaç olabiliyor, bu nedenle kendime kitaplardan bir dünya kurabilir miyim, diye düşündüm. Param yoktu ama hayalim vardı, para kazanmayı beklemeyip evimi kütüphane yaparım öyleyse diye düşünerek çıktım yola. Evimin terasında yer alan odayı da küçük bir kütüphaneye çevirip yola koyuldum. Şu anda şehirde üç NK olsa da hayalini kurduğum yerin uzağındayım elbette :) Söz, o noktaya ulaşabilirsem anlatacağım hikayesini:) Hala hayalim olması ama paramın olmaması da en mutlu olduğum şey!

Haberin Devamı

Â

Okurlarına emanet kütüphane: Nöbetçi Kütüphane

Atölyeler, etkinlikler de yapıyorsunuz. Nedir onlar ve bu etkinlikler önceden belirlenmiş ilkeler çerçevesinde bir mantığa dayalı şekilde mi planlanıyor? Asla yapmayız ya da daima olsun dediğiniz etkinlikler var mı?

Atölyeler ve etkinlikler topluluğun içindeki yeteneklerin paylaşılabilmesi için yapılıyor. Adana'da uzak olduğumuz ama görmek istediğimiz etkinlikleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Konser, söyleşi, NK için forum gibi sürekli tekrar eden etkinliklerimiz oldu. Önceden belirlenmiş net ilkeler yok, tartışmaya ve üzerine düşünmeye açık bir alan bırakıyoruz. Etkinliklerde gözettiğimiz şey NK'nın kütüphane formunu değiştirmesi, ki bu konserlerde çok güzel görünüyor. Kitapların olduğu bir alanda okurlar yerlere oturup kalplerine dokunan şarkılara eşlik ediyorlar. Ben bu deneyimi büyüleyici buluyorum! Yazar buluşmalarındansa konserleri tercih ediyorum bu nedenle:) 

 

Haberin Devamı

Ezel Akay ile Hikâye Anlatıcılığı söyleşisi yaparak başlayan süreç bize uğurlu geldi.

Büyük Ev Ablukada, Nilipek, Can Güngör, Biz, Ricardo Moyano, Gizem Aksoy gibi isimlerle konserlerimiz oldu, hepsi de büyüleyiciydi benim için. 

Asla yapmayız dediğimiz etkinlik yok ama yaparsak kendi değerlerimize uygun hale getiririz dediğimiz çok etkinlik var:) 

 

Kitapların alınıp satılması değil bağışlanıp paylaşılması üzerinden bir yöntem izliyorsunuz. Biraz açıklar mısınız, kitapların paylaşımı nasıl oluyor?

Aslında her kütüphanede olduğu gibi üyelik üzerinden ilerliyor ama biz daha çok çalışma alanıyız. Kitaplarla ilgili bir alandan çok, bir ortak kullanım alanı olarak kütüphaneleri yeniden tanımlayıp okurlar arasında etkileşimi artıracak bir yeri kaplamak istiyoruz. Okumak isteyene de kitapları almanın yolunu bir şekilde açıyor ve kolaylaştırıcı olmaya çalışıyoruz. Okurlar NK'la uğrayıp kendi kitaplarını okuyor ve sonra bize armağan ediyorlar biz de kitapları zaman zaman okurlara armağan ediyoruz. Böyle şeyler işte:)

 

Haberin Devamı

Nöbetçi Kütüphane’nin ziyaretçileri kimlerden oluşuyor? En başta belirlediğiniz hedef kitle mi daimî ziyaretçileriniz yoksa sizi de şaşırtan bir seyir mi var? Üniversite öğrencilerinin bu kitle içindeki yeri ne?

Her yaştan okur NK'ları ziyaret ediyor, etkinliklerde yaş grubumuz daha yukarılara çıkıyor, üniversite sınavları olduğunda üniversite öğrencilerinin yoğunluğu artıyor, yıl içinde sınavlara hazırlanan lise, üniversite mezunu insanlar mekâna uğruyor. 18- 26 yaş ağırlıklı bir mekân diyebiliriz belki...

Â

Okurlarına emanet kütüphane: Nöbetçi Kütüphane

Nöbetçi Kütüphane’ye destek olmak isteyen kişiler neler yapabilir?

Destek olmak isteyen insanların mekânı ziyaret etmesi en büyük destek oluyor bizim için.

Haberin Devamı

Paylaşmak istedikleri kitapları -roman, öykü ve şiir olursa mutlu oluruz- bize gönderebilir ya da kitaplığını işe yarar bir yere bağışlamak isteyen insanları bize yönlendirebilirler.

Para göndermek isterlerse bireysel olarak iletişime geçip gönüllerinden geçtiği kadar bir desteği bize ulaştırabilir ve karşılığında NK'ya üye olabilirler.

 

Gelecek planları, koyduğunuz yeni hedefler, kurguladığınız yeni projeler var mı?

Elbette var :) Şimdiki zaman ütopyalarından biri NK ama yolda başka ütopyalar da var :) Coğrafya müsait olur olmaz, uygun iklimi bulur bulmaz hayaller ve projeler gerçeğe dönüşecektir.


Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!