Çağatay Gürtürk ile İTÜ Sözlük ve INSTELA'yı konuştuk...

Güncelleme Tarihi:

Çağatay Gürtürk ile İTÜ Sözlük ve INSTELAyı konuştuk...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 13:50

İTÜ Sözlük ve Instela kurucusu Çağatay Gürtürk ile girişimciliğe, internetin dinamiklerine ve gelecek planlarına dair bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

En başından başlayalım. İTÜ Sözlük ne zaman kurulmuştu, nasıl başladı?

İTÜ Sözlük’ü 2004 yılında, biraz da yeni yeni giriştiğim programcılık merakımı da deneyebilmek için, o zamanlarda bile oldukça popüler olan interaktif sözlük konseptini bir üniversite özeline taşımak hedefiyle kurdum. İTÜ Sözlük, kısa süre içerisinde üniversite sınırlarını aşarak Türkiye’den geniş kitlelerin buluştuğu bir platform haline geldi. Sonra “her ile bir üniversite sözlüğü“ hareketini de başlattı diyebilirim.

 Peki, bu, öğrenciliği nasıl etkiledi?

İTÜ Sözlük kurulduğunda severek başladığım Gemi İnşaatı Mühendisliği eğitimimin 2. yılındaydım. Öğrenciliğimi aksatmadan bu bölümü bitirdim, ancak üniversite bittiğinde hali hazırda İTÜ Sözlük’ü yönettiğimiz bir şirketin ortağıydım ve o andan itibaren sadece bilişim sektöründe çalışmaya başladım. Hatta bu alandaki akademik eksikliğimi kapatmak için Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansı yaptım. 

Haberin Devamı

Yılların İTÜ Sözlük’ünü, Instela'ya döndürmek büyük bir karar. Bu kararı nasıl aldınız?

Zor bir karar elbette. Her ne kadar var olanı sürdürmenin verdiği rehavet insana çekici gelse de, kesinlikle internet ve sosyal medyanın gittiği yönü incelediğimizde bunun kaçınılmaz olduğuna karar verdik. Yaş ortalamamız İTÜ Sözlük döneminde 29'un üstüne çıkmıştı. Bu da genç kullanıcının gözünde alışılmış sözlük konseptinin artık güncelliğini yitirmiş olduğunu gösteriyordu. Özellikle görsel ve video gibi elementlerin yalnızca galeri gibi bir alanda sergilenmesi yerine site ile tam entegre edilmesi gerekliliği doğmuştu. Öte yandan site kurallarının daha güncel standartlara bağlanması gibi ezber bozan hareketler gerekiyordu. Diğer bir önemli sebep ise söylediğim gibi uzun bir süredir projeyi yurtdışına genişletme isteğimiz olmasıydı. İTÜ Sözlük bu noktada içerdiği Türkçe karakterler nedeni ile imkansız bir seçenekti. Bu sorun instela isminin doğuşuna giden yolu açtı, öncelikli hedef pazarımız olan Avrupa ülkelerinin tamamında yazıldığı gibi okunabilen bir kelime instela ve kaynağını "stela" kelimesinden alıyor. Üstünde yazıtlar olan dikili taş, içindeki bilgi ve anıları saklayıp geleceğe iletebilen bir yapı.

Haberin Devamı

Instela'nın diğer sözlüklerden ya da sosyal ağlardan farkı ne?

Görsel - video entegrasyonunu hariç tutarsak eğer, en temel fark yazarların kullanım pratiklerinden geçiyor. Site oluşturulurken interaktif sözlüklerin en büyük gücünü miras alarak geçtik, bu da popüler tabirle “takipçi kasmaya“ gerek duymadan, yazdığını binlerce kişiye ulaştırma, sesini duyurabilme gücü. İçeriğin zenginleştirilmiş sunumu ile bazı kullanıcılar doğrudan kişisel blogları yerine instela'yı kullanıp ürettikleri içeriği kendi sosyal medya kanallarından paylaşmaya başladılar. Bu sayede hem kendi kemik kitlelerine erişimlerine devam edebiliyor, hem de instela'nın organik olarak sağladığı yüksek erişimden faydalanarak seslerini iki kat fazla duyurabiliyorlar. Bu noktada bir blog servisinin sağladığı her şeyi daha fazlasıyla sağlamış oluyoruz. 

Haberin Devamı

Parlak fikirleri olan gençlere ne önerirsin?

Bol bol araştırma yapsınlar, yeni teknolojileri takip etsinler ve asla umutsuzluğa kapılmasınlar. Başarılı olmak bizim ülkemizde algılandığı gibi sadece zengin olmak ve çok para kazanmak değil, dünyaya iyi şeyler sunabilmek ve ismiyle iyi hatırlanabilmektir. Hayata geçirecekleri fikri seçerken buna dikkat etsinler. Zor günlerinde dirençlerini düşürmesin ve rahat günlerinde de rehavete kapılmasınlar.

 

GİRİŞİMCİ GENÇLERE ÖNERİLERİ NELER?

- Bol bol araştırma yapın.

- Yeni teknolojileri takip edin.

- Umutsuzluğa kapılmayın!

- Başarı sadece zengin olmak değil, dünyaya iyi şeyler sunabilmek.

- Zor günlerinizde direnciniz düşmesin ve rahat günlerde rehavete kapılmayın.

Haberin Devamı

Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!