Anadolu'da istihdam seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Anadoluda istihdam seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 11:36

2017’de, Türkiye genelinde hedeflenen iş gücüne katılım oranının yüzde 52’ler seviyesinde olması ve 890 bin yeni istihdam yaratması beklenirken, atılan adımlar, bu oranın 1 milyonun üzerine çıkacağını gösteriyor. Anadolu’da ise iş gücüne katılımın 600 bine yaklaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Gerek istihdama getirilen teşvik ve destekler, gerek başlatılan seferberlik, gerekse de İŞKUR’un mesleki eğitime ağırlık vermesi büyük şehirlerin dışında özellikle Anadolu’da istihdamı artıracak. Sadece son 15 günde istihdam seferberliği kapsamında birçok ilden yeni eleman alımları için talep gelmeye başladı.

2016’da yaşanan gelişmeler nedeniyle işsizlik oranı yüzde 12’ye çıkarken, Anadolu’da bu oran yüzde 25’lere kadar yükseldi; hatta Adana, Kayseri gibi illerde ise yüzde 49’lara kadar yaklaştı. Tabii Doğu’da, işsizlikteki artışta Suriyelilerin de büyük etkisi oldu.
Sene başından itibaren hükümetin istihdamı artırma girişimleri ise rüzgarı tersine çevirdi. Bu kapsamda ekonomik planlarda, 2017’de, Türkiye genelinde hedeflenen iş gücüne katılım oranının yüzde 52’ler seviyesinde olması ve 890 bin yeni istihdam yaratması beklenirken, atılan adımlar, bu oranın daha da artacağı, 1 milyonun üzerine çıkacağını gösteriyor. Anadolu’da ise iş gücüne katılımın 600 bine yaklaşması bekleniyor.

ARA ELEMAN AÇIĞI
İstanbul, Ankara, İzmir dışarıda bırakıldığında, tarım ve turizm gibi mevsimsel işlerin dışında Anadolu’da genel istihdamın toptan ve perakende alanında yoğunlaştığı görülüyor. 2016’da oran düşse de toplam istihdamın yüzde 25’i yine de imalat sektöründe oluşuyor ki, imalat sektörü özellikle Anadolu’da nitelikli eleman bulunmasında sorun yaşanan alan. Daha açık bir anlatımla, Anadolu’da, en çok kalifiye elaman ya da ara eleman açığı yaşanıyor. Bu tablo 2017’de de değişmeyecek.

2017’ye gelince; başta Marmara olmak üzere İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de istihdamda ciddi artışlar olacağı tahmin ediliyor. Aranan mesleklere bakıldığında da geçen senelerdeki tablo değişmeyecek ve büro memuru, şoför, satış elemanı, muhasebeci, lojistik elemanı, çağrı danışmanı yine istihdamda başı çekecek. İmalat sanayinde ise makine teknisyeni, makine operatörü, kaynakçı, tekniker, elektrik teknisyeni yani, kalifiye eleman açığı bu sene de devam edecek.

ENERJİ, SAĞLIK
BAŞI ÇEKECEK
Tüm bunlara ek olarak 2017’de Anadolu’daki istihdamda farklı alanlar da ortaya çıkacak. Bunun da iki nedeni var; birincisi, enerji yatırımlarındaki artış, ikincisi ise şehir hastaneleri. Sağlık, yıllardır Anadolu’da istihdam açığına ciddi katkı sağlarken, 2017’de başta teknisyen ve hemşire olmak üzere yeni iş imkanı yaratacak. Bu gelişmeler nedeniyle sağlıkta 90 bine yakın yeni iş imkanı olması bekleniyor.

Enerji ise hem yeni hem de teknik elemana en çok ihtiyaç duyulacak alan. Bu çerçevede İŞKUR’un başlattığı mesleki eğitimlerin ise enerji alanında ara eleman açığını kapatması bekleniyor. Özetle, Anadolu’da 2017’de, sağlık ve enerjinin yıldızı parlayacak diyebiliriz.

Haberin Devamı

İllere Göre Aranan Elemanlar
Konya: İnşaat, bilişim, turizm, ulaştırma, depolama, sağlık, satış danışmanı, paketleme işçisi.
Antalya: İnşaat işçisi, şoför, aşçı, oda görevlisi, güvenlik görevlisi, tarım işçisi, mermer işçisi, bilişim uzmanı.
Adana: Sağlık görevlisi, turizmci, güvenlik görevlisi, bilişim uzmanı, dokuma tezgahı operatörü, testil işçisi.
Aydın: Sağlık görevlisi, maden işçisi, satış danışmanı, inşaat makinesi operatörü, tarım işçisi.
Bursa: İmalat sanayi, idari ve destek hizmet, lojistik elemanı, büro memuru, tarım işçisi, sağlık elemanı, metal üretim işçisi, konfeksiyon işçisi.
Gaziantep: Sağlık görevlisi, tarım işçisi, konfeksiyon işçisi, ayakkabı imalatçısı, bilişim uzmanı, büro görevlisi, banka-sigorta uzmanı, sıhhi tesisatçı, şoför.
Eskişehir: Sağlık görevlisi, seramik işçisi, makine-montajcı, kasiyer, muhasebeci, büro elemanı.
Kahramanmaraş: İnşaat işçisi, sağlık görevlisi, tekstil-konfeksiyon işçisi, ayakkabı üretim elemanı, tarım işçisi, gıda satış elemanı, gayrimenkul uzmanı.
Rize: Lojistik elemanı, depolama uzmanı, inşaat işçisi, bilişim uzmanı, büro elemanı, reyon görevlisi, şoför.
Sivas: Gıda satış elemanı, inşaat işçisi, bilişim uzmanı, büro elemanı, sağlık elemanı, makine teknisyeni, kaynakçı, demiryolu teknikeri.
Trabzon: Sağlık, turizm, su ürünleri uzmanı, inşaat uzmanı, lojistik elemanı, depolama elemanı, dış ticaret uzmanı, kasiyer, satış danışması, banka-sigorta uzmanı.
Hatay: Turizm elemanı, konfeksiyon işçisi, dış ticaret uzmanı, depolama-lojistik elemanı, sağlık görevlisi, inşaat işçisi, tarım işçisi, dış ticaret uzmanı.
Malatya: Tarım işçisi, sağlık görevlisi, makineci, finans uzmanı, paketleme elemanı, dış ticaret uzmanı, depolama elemanı, kasiyer.
Yozgat: Ulaştırma-depolama elemanı, inşaat işçisi, veri giriş elemanı, lojistik uzmanı, seramik üretim işçisi.
Tekirdağ: Lojistik elemanı, şoför yük taşıma, bilgi işlem elemanı, büro elemanı, elektrik teknisyeni, kaynakçısı, muhasebe elemanı.
Erzurum: Sağlık görevlisi, bilişim uzmanı, turizm elemanı, ulaştırma-depolama, kasiyer, büro elemanı, tarım işçisi.

Haberin Devamı

Anadoluda istihdam seferberliği

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!