Yargıda bilişim reformu

Güncelleme Tarihi:

Yargıda bilişim reformu
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2019 08:30

YARGITAY Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in başkanlığındaki Yargıtay Başkanlar Kurulu kararıyla, temyizdeki dava dosyaların fiziken mahkemelere geri gönderilmesi yerine bilişim teknolojisi ile tamamlanması için yeni bir sistem kuruldu. Artık dosyalar bir tıkla bir haftada tamamlanacak.

Haberin Devamı

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun 1 Ocak 2018 tarihli kararı ışığında Yargıtay Dosya İzleme Sistemi’ne (DİS) faaliyete geçti. Başkanlar Kurulu kararıyla, hangi dosya türlerine öncelik verileceği belirlendi ve buna dönük bilişsel altyapı oluşturuldu. Hizmet standartları çerçevesinde artık müzakere sırasında karar verilen dosya 60 gün içinde mahaline gidiyor, daireler arası görevsizlik kararı 30 günde veriliyor, inceleme için ayrılan dosya 30 günde inceleniyor.

‘DET’ TEST AŞAMASINDA

Klasik usulde en basit eksikliğin bile tamamlanması amacıyla dava dosyası fiziki olarak mahaline geri gönderilip eksik tamamlandıktan sonra dosya tekrar Yargıtay’a geliyordu. Bu durum zaman, emek ve para kaybına neden olurken, adil yargılanma hakkının da zedelenmesine yol açabiliyordu. Dosya Eksik Tamamlama Sistemi (DET) ile artık dosyalar fiziki olarak yerel mahkemesine geri gönderilmiyor. Test aşamasında, DET’le bir ayda 400’ün üzerinde temyizdeki dosyanın eksikliği UYAP üzerinden bir haftada tamamlandı ve esastan incelenerek karara bağlandı. DET sistemi ile yılda yaklaşık 20 bin dosyanın eksiklerinin bir haftada tamamlanması ve karar verilmesi sağlanacak. Yargıtay Başkanı Cirit, geçen yıl 20 bin hukuk,
8 bin ceza dosyası olmak üzere 28 bin dava dosyasının salt eksiklik nedeniyle geri çevrildiğini ve Yargıtay’dan fiziki olarak mahkemelerine geri gönderildiğini açıkladı, Bu rakam iki Yargıtay dairesinin çıkardığı iş sayısı kadar dosyanın bilişim teknolojisi kullanılarak, bir tıkla sonuçlandırılması anlamına geliyor.

 

BAKMADAN GEÇME!