Üç aylarda hangi ibadetler yapılır? İşte üç aylarda yapılması gereken ibadetler

Güncelleme Tarihi:

Üç aylarda hangi ibadetler yapılır İşte üç aylarda yapılması gereken ibadetler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2021 19:45

Üç aylarda yapılması gereken ibadetler, mübarek ayların gelmesi ile Müslümanların odaklandığı konulardan oldu. Receb, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan mübarek üç ayların tarihi Diyanet tarafından açıklandı. Dini günler takvimine göre, üç aylar 13 Şubat Cumartesi günü başlayacak. Hazreti Muhammed recep ayı geldiğinde ‘Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır.’ diye dua etmiştir. İşte, üç aylarda yapılması gereken ibadetler ile ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Üç aylarda yapılacak ibadetler, bu mübarek zaman dilimine az bir zaman kala yoğun ilgi görüyor. Müslümanlar her yıl, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen tarihler aralığında bereket ve manevi yenilenme mevsimi üç ayları idrak ediyorlar. Bu yıl recep ayı 13 Şubat tarihinde başlıyor. İşte üç aylarda neler yapılabileceği hakkında bilgiler

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADELER NELERDİR?

Üç aylar, Müslümanların diğer aylara oranla daha fazla ibadet, dua, zikir, hayır ve hasenat işleriyle meşgul oldukları zaman dilimleridir. Hazreti Muhammed recep ayı geldiğinde "Ya Rabb, recep ve şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi ramazan ayına ulaştır." diye dua etmiştir. Hazreti Muhammed, recep ve şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tutmuştur.

Haberin Devamı

Üç aylarda hangi ibadetler yapılır İşte üç aylarda yapılması gereken ibadetler

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt, ‘Hazreti Peygamber, mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir. Ancak bu gün ve gecelere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsedilmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çeki düzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli, hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.’ açıklamasında bulundu.

ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı, üç aylarda oruç tutma konusunda bazı bilgiler verdi. İşte o bilgiler;"Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir."

BAKMADAN GEÇME!