Türkiye’nin ikinci yüz nakli operasyonu tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ikinci yüz nakli operasyonu tamamlandı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2012 11:26

Antalya Akdeniz Üniversitesi’ndeki Türkiye’nin ilk yüz naklinin ardından Türkiye'yi gururlandıran bir haber de Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden geldi. Sabah saatlerinde başlayan yüz nakli operasyonu 17.50 itibariyle sona erdi ve operasyonun başarılı geçtiği açıklandı. Geçirdiği kazada hayatını kaybeden N.K'nın yüzü, 5 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70’i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür’e nakledildi. İlk yüz nakli olan Uğur Acar'dan sonra Türkiye'nin ikinci yüz nakli kahramanları N.K ve Cengiz Gür oldu.

Haberin Devamı

NÄ°YET ÇOK ÇOK Ä°YÄ° AMA TAÅžIMA ÇAÄžDIÅžI  Â

Ä°zmir’de bir trafik kazası geçiren hastanın beyin ölümü gerçekleÅŸince yakınları yüzü dahil tüm organlarını nakil için bağışladı. Bu haberi alan Hacettepe uzmanları derhal Ä°zmir’e uçtu. Bağışçının yüzü, iki kolu ve bacakları nakledilmek üzere alındı. Ä°zmir Dokuz Eylül Ãœniversitesi’nde bu organlar özel olarak kutulandı. Yine özel uçakla Ankara’ya oradan da Hacettepe Ãœniversitesi’nin kapısına kadar getirildi. Doktorlar, hasta bakıcılar tüm hastane seferberdi. Ancak kötü bir sürpriz oldu. Organ kutularından birinin taşıma sırasında altı çıktı ve yere düştü. Görevliler anında müdahale etti. Ancak akıllara, ‘KeÅŸke bu tür hayati organların taşınmasında karton kutular yerine daha özel araç gereç kullanılsa’ sorusu geldi.Â

Haberin Devamı

PROF. DR. ÖZKAN: YOLU BİZ AÇTIK

Ä°KÄ°NCÄ° YÃœZ NAKLÄ° 25 YAÅžINDAKÄ° CENGÄ°Z GÃœR’E  Â

Antalya Akdaniz Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde UÄŸur Acar’a Türkiye’nin ilk tam yüz naklinin yapılmasının ardından ikinci yüz nakli, Ankara Hacettepe Ãœniversitesi Hastanesi’nde gerçekleÅŸiyor. Ä°zmir’de beyin ölümü gerçekleÅŸen 40 yaşındaki N.A.’nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü Hacettepe Ãœniversitesi Hastanesi’nde getirildi. Yüz nakli, 25 yaşındaki Cengiz Gür’e yapıldı. Â

YENÄ° YÃœZÃœYLE SPÄ°KER OLMAK Ä°STÄ°YOR

Türkiye’de ikinci tam yüz naklinin yapıldığı Cengiz Gül’ün en büyük hayalinin ekranda haber sunmak olduğu öğrenildi. Sabah saatlerinde başlayan ameliyat halen devam ederken, hastane önünde yakınlarının heyecanlı bekleyişi de sürüyor. Gül’ün yakınlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş ve basın mensubu da hastane önünde beklemeye devam ediyor.

Gazetecilerle sohbet eden Gül’ün halası Münevver Oral, canlı bağlantı yapan televizyon muhabirlerine, "Cengiz’in en büyük hayali kamera karşısına geçip haber okumak. Umarım bu ameliyattan sonra hayaline kavuşur, şimdi bir adım daha yaklaşıyor. Hayat dolu, kendisiyle barışık biri. Bundan da başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

ORGANLAR HACETTEPE'YE ULAŞTIRILDIĞINDA YERE DÜŞÜRÜLDÜ / WEB TV

BAKAN AKDAĞ: ÇOK BAŞARILI NAKİLLER İZLEYECEK

Haberin Devamı

Bugün saat 11.00 sıralarından operasyonla alınan N.A.’nın 2 kolu, 2 bacağı ve yüzü, Hacettepe Ãœniversitesi Hastanesi’ne ulaÅŸtırıldı. Kol ve bacakların, 1998 yılında elektrik akımına kapılan 27 yaşındaki Åževket Çavdar’a, yüzün ise 5 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70’i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür’e nakledildi.    Â

Türkiye’nin ikinci yüz nakli operasyonu tamamlandı

Beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındaki N.A (Solda) ve yüz nakli yapılacak 25 yaşındaki Cengiz Gür

ORGANLARIN BULUNDUĞU TORBA YERE DÜŞTÜ

Bu arada organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeng etirilen N.K.’nın organlarından bacaklarının bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığı sırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup, ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

Haberin Devamı

BAĞIŞÇI AİLE İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR

Antalya’daki Akdeniz Ãœniversitesi’nde Türkiye’nin ilk yüz ve kol naklinin ardından ikinci yüz nakli Ä°zmir’den yapılan bağışla Ankara’da Hacettepe Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleÅŸtirildi. Â

İLK YÜZ NAKLİ UĞUR ACAR'A YAPILDI / FOTO GALERİ 

Uşak’da Ahmet Kaya’nın yüz, kol ve bacakları ailesi tarafından bağışlanmış ve böylece Türkiye’nin ilk yüz, ikinci kol nakli ameliyatı 21 Ocak’ta Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilmişti. İkinci yüz nakli ameliyatı hazırlığı haberi bu kez Hacettepe Üniversitesi’nden geldi. İzmir’in Çeşme İlçesi’nde 10 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 40 yaşındaki N.A.’nin tedavi gördüğü İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşti. N.A.’nın ailesi tüm organlarının bağışlanmasını kimliğinin açıklanmaması kaydıyla kabul etti. Aile kimliğin açıklanmaması için hastaneye dilekçe de verdi.

Haberin Devamı

Bu gelişmenin ardından Türkiye’nin ikinci yüz nakli için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki ekibinin hazır olduğu bilgisi geldi. Hemen İzmir’e ulaştırılan ekip, N.A.’nın bağışlanan organlarını almak için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde operasyona başladı.

Çalışmayı tamamlayan ekip, N.A.’nin yüzü, kol ve bacaklarını bekleyen hastalara nakletmek üzere Ankara’ya götürdü. Â

TÃœM ORGANLARI BAÄžIÅžLANDI

"OĞLUM BENİ HİÇ ÜZMEDİ"

Dokuz Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç.Dr. Cenk Ecevit, beyin ölümü gerçekleştikten sonra yüz, kol, bacak dahil tüm organları bağışlanan N.A. ve gerçekleştirilen operasyonla ilgili açıklama yaptı. Doç. Dr. Ecevit yüz, kol ve bacaklarının Hacettepe Üniversitesi’den gelen ve başkanlığını Prof.Dr. Gökhan Tunçbilek’in yaptığı 3 kişilik ekip tarafından alındığını söyledi. Doç.Dr. Ecevit, şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Donörün karaciğer, böbrek, kornea, kol, bacak ve yüzü nakledilmek üzere gece saat 03.00’e kadar süren operasyonla alındı. Yüz, kol ve bacaklar nakledilmek üzere Hacettepe Üniversitesi’ne, karaciğeri Gülhane Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, böbrekleri İzmir Eğitim Hastanesi’ne gönderildi. Korneaları ise uygun bir alıcı bulunana kadar hastanemizde bekletilecek. Nakil de hastanemiz tarafından yapılacak."

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin organ nakli konusunda Türkiye’nin en ileri teknolojisine sahip hastanesinden biri olduğunu ifade eden Doç.Dr. Ecevit, 2011 yılında beyin ölümü gerçekleşen kişilerden en fazla naklin kendileri tarafından yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Ecevit, yüz, kol ve bacakların vücut dışında kalma süresinin kısa olması nedeniyle nakillerin başlamış olabileceğini söyleyerek, "Türkiye organ nakilleri konusunda son derece tecrübeli bir ülke. Son günlerde yapılan yüz nakili ne kadar ileri bir seviyeye gittiğimizin göstergesi" dedi.

MOTOSÄ°KLETÄ° Ä°LE KAZA YAPMIÅž

Donör 40 yaşındaki N.A.’nın, 17 Şubat cuma günü kullandığı motosiklet ile Alaçatı’da kaza yaptığı öğrenildi. N.A.’nın, saat 11.30 sıralarında Alaçatı Belediyesi yakınlarında motosiklet ile seyir halindeyken tali yoldan geri geri çıkan bir otomobile çarptığı, olay yerine çağrılan ambulansla önce Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi’ne, ardından da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildiği belirtildi. Bir hafta yaşam savaşı veren N.A’nın dün beyin ölümü gerçekleşti ve ailesi organlarını bağışladı.

"UMARIM ARAYIP SORARLAR"

Alaçatı’da oturan N.A.’nın annesi C.A. gözyaşlarını tutamadı, "Çok üzgünüz. Kendisi artık yok ama organları yaşayacak. İnşallah hayırlı birilerine nasip olmuştur. Umarım sonra da beni arayıp sorarlar" dedi.

NAKİL YAPILACAK HASTANIN YAKINLARI HASTANE ÖNÜNDE

Türkiye’de ikinci yüz naklinin yapılacağı Cengiz Gür’ün yakınları, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde ameliyatın başarıyla tamamlanmasını bekliyor. Cengiz Gür’ün halası Münevver Oral, çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi. Oral, doktorların dün gece aramasıyla İstanbul’dan apar topar uçakla İstanbul’dan Ankara’ya geldiklerini anlattı.

Yüz nakli yapılacak Cengiz Gür’ün yüzünün 2 yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını belirten hala Münevver Oral, 25 yaşında olan Cengiz Gür’ün yüz nakli olmayı çok istediğini, bunun için de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne başvurduklarını söyledi. Münevver Oral, yeğeninin, Antalya’daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri büyük dikkat ve heyecanla izlediğini söyledi. Oral, Cengiz Gür’ün bir senedir İstanbul’da çalıştığını, internet kablosu bağlantısı yaptığını belirtti. Oral, "Meslek Yüksekokulunun 2 yıllık Haberleşme Bölümü’nü bitirdi. Ardından Açık Öğretim’de Radyo ve Televizyon Bölümüne girdi. Eğitimini burada sürdürüyor" dedi.

Cengiz Gür’ün eniştesi Mustafa Oral da yeğeninin yüz nakli için haberin bugün geldiğini belirterek, Gür’ün sabah ameliyata alındığını söyledi. Mustafa Oral, ameliyata girerken Gür’ün mutlu ve huzurlu olduğunu söyledi.

Antalya’da gerçekleştirilen Türkiye’de ilk yüz nakli ameliyatının kendilerine umut verdiğini söyleyen Oral, Cengiz Gür’ün yüzünün görüntüsü yüzünden mutsuz olduğunu, toplum içine çıkmak istemediğini belirtti. Cengiz Gür’ün annesinin hayatta olduğunu ancak babasını kaybettiğini anlatan Mustafa Oral, "Babası o çocukken akciğer kanserinden öldü. Annesi yıllar sonra ikinci evliliğini yaptı. İstanbul’da yaşıyorlar. Cengiz’in 2 kardeşi var. Radyo Televizyon bölümünde eğitim görüyor. Haber sunucusu olmak istiyordu. Bu ameliyatla, bu hayale bir adım daha yaklaşacak" diye konuştu.

Öte yandan ameliyatın saatler sürmesinin beklendiği bildirildi.

"ÇOK SEVİNDİ VE UMUTLANDI"

Türkiye'de ikinci yüz naklinin yapılacağı  Cengiz Gül'ün yakınları Hacettepe Hastanesi önünde ameliyatın sona ermesini  bekliyor.

Bu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'ün halası Münevver  Oral, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, Gül'ün saat 03.30'da uçakla  İstanbul'dan Ankara'ya geldiğini söyledi.

Gül'ün yüzünün iki yaşında televizyon tüpünün patlaması sonucu yandığını  belirten Oral, 25 yaşında olan Gül'ün yüz nakli olmayı çok istediğini bunun için  de bir ay önce Hacettepe Üniversitesi Hastanesine başvurduklarını söyledi.

Antalya'daki ilk yüz nakline ilişkin haberleri izleyen Gül'ün çok  sevindiğini ve umutlandığını anlatan Oral, yeğenini ameliyata girerken  göremediğini söyledi.

Oral, Cengiz Gül'ün bir senedir İstanbul'da çalıştığını, internet kablosu  bağlantısı yaptığını belirterek, aynı zaman da eğitimini sürdürdüğünü kaydetti.

Cengiz Gül'ün eniştesi Mustafa Oral da yeğeninin yüz nakli için haberin  bugün geldiğini belirterek, Gül'ün sabah saat 09.00'da ameliyata alındığını  söyledi. Oral, ameliyata girerken Gül'ün mutlu ve huzurlu olduğunu söyledi.

Antalya'daki ameliyatın kendilerine umut verdiğini söyleyen Oral, Gül'ün  yüzünün görüntüsü yüzünden mutsuz olduğunu, toplum içine çıkmak istemediğini  belirtti.

Gül'ün annesinin hayatta olduÄŸunu ancak babasını kaybettiÄŸini anlatan  Oral, radyo televizyon ve sinema bölümünde eÄŸitim gören Gül'ün haber sunucusu  olmak istediÄŸini, bu ameliyatla bu hayale bir adım daha yaklaÅŸacağını kaydetti.Â

ORGANLARI BAĞIŞLANAN KİŞİNİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

İzmir'in Çeşme ilçesinde geçirdiği trafik  kazası sonrasında dün beyin ölümü gerçekleşen ve yüzü, kolları, bacakları,  böbrekleri ile karaciğer ve korneaları bağışlanan 40 yaşındaki erkek donör,  Alaçatı'da toprağa verildi.

İsmi ailesi tarafından açıklanmak istenmeyen donör için Alaçatı Pazaryeri Camisi'nde ikindi namazından sonra cenaze töreni düzenlendi. Törene, donörün eşi, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, çalışma arkadaşları ve akrabaları katıldı.

40 yaşındaki donörün cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Alaçatı Yeni Mezarlığı'nda toprağa verildi.
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!