Turizm iyi de atıkları kötü

Güncelleme Tarihi:

Turizm iyi de atıkları kötü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2016 21:04

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yılın 12 ayı devam eden turizm sezonu nedeniyle denizler sürekli kirlilik tehdidi altında. Bu sorunla mücadele etmek için Deniz Ticaret Odası ve Rahmi Koç’un girişimiyle 22 yıl önce DenizTemiz Derneği/TURMEPA kuruldu.

Haberin Devamı

Ege ve Akdeniz’de altı atık toplama teknesiyle bugüne kadar 32 milyon litre siyah suyun ve 500 bin jumbo boy çöp torbası katı atığın denizlere karışmasını önlendi. Sadece son 5 yılda 4 ayrı körfezde 20 bini aşkın tekneden 18 milyon litreyi aşkın atık su, 36 bin litreyi aşkın sintine ve 200 bine yakın jumbo boy çöp torbası katı atık toplandı. Bu çalışmalara destek vermek amacıyla Zen Pırlanta da Marmaris Hisarönü Körfezi’nde hizmet veren ‘Deniz Temiz 3’ adlı atık toplama teknesinin sponsorluğunu üstlendi. İşbirliğini duyurmak için önceki gün bir basın toplantısı düzenlendi.

Turizm iyi de atıkları kötü

‘SIVI ATIK ALTYAPISI YOK’

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan DenizTemiz TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, Marmaris’in uluslararası yat turiminin merkezi olduğunu söyleyerek yaşanan kirliliğe şöyle dikkat çekti:

Turizm, artan kazanç demek. Ancak turizmle gelen çok yat da kirlilik demek. Katı atıklar bir şekilde teknelerde tutulabiliyor ama sıvı atık daima bir problem ve mecburen denize bırakılıyor. Koylarda sıvı atıklar için yeterli altyapı yok. Yalnızca Deniz Temiz 3 teknesi son 3 yılda 2 bin 251 tekneden 1 milyon 361 bin 192 litre evsel atık su, 5 bin 892 litre sintine suyu ve bin 211 adet jumbo boy çöp torbası katı atık topladı. 1 buçuk milyon litre atık su, 78 bini aşkın damacana miktarına eşittir. Hisarönü’nde ortalama sezonda yıldan yıla 380-554 bin litre arasında potansiyel toplama oluyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!