TSK'dan son dakika El Bab açıklaması... İşte son durum

Güncelleme Tarihi:

TSKdan son dakika El Bab açıklaması... İşte son durum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2016 09:52

Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'da terör örgütü DEAŞ'a ait 158 hedef imha edildi, 13 terörist etkisiz hale getirildi. Öte yandan El Bab kentine yönelik TSK ve desteklediği ÖSO operasyonları sürüyor. Askeri kaynakların gönderdiği raporlarda ise her yerin uzaktan kumandayla patlatılacak şekilde bombayla tuzaklandığına dikkat çekilerek, “El Bab değil, sanki El Bomba” değerlendirmesi yapıldı. Özellikle çimentoyla kaplanan büyük taşların “Türk askeri bu taşları siper olarak kullanır” diye tuzaklandığı düşünülüyor. AA'nın haberine göre ise ÖSO bünyesinde oluşturulan patlayıcı imha ekibi de Bab çevresini mayın ve patlayıcılardan temizlemeye çalışıyor. Fotoğraf: Arşiv

Haberin Devamı

Son Dakika: TSK, Fırat Kalkanı Harekatının 126'ncı gününde meydana gelen olaylar hakkında bilgi verdi. TSK’dan yapılan açıklamada, gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 2 muhalifin şehit olduğu, 1 muhalifin yaralandığı ve 13 DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği bildirildi. Hedef tespit vasıtaları ile tespit edilen 158 DEAŞ terör örgütü hedefinin ateş destek vasıtaları ile ateş altına alınarak, terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlarının bir bölümünün imha edildiği, bir kısmının ise kullanılamaz hale getirildiği kaydedildi. 

TSK, DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelerde muhaliflere destek sağlayan patlayıcı madde tespit ve imha timleri tarafından 52 EYP’nin imha edildiğini, harekatın başından bugüne kadar, çoğu tuzaklanmış 2 bin 387 EYP ve 42 mayının kontrollü olarak etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK TAKTİĞİ UYGULUYORLAR

Hürriyet muhabiri Uğur Ergan'ın haberine göre ise örgütü DEAŞ, Türkiye sınırına 30 km uzaklıktaki Suriye’nin El Bab kentinde PKK taktiği uygulamaya başladı. DEAŞ’ın, PKK/PYD’nin Kobani, Cizre, Sur, Nusaybin ve benzeri ilçelerde yaptığı gibi evlerin duvarlarında delikler açarak silah mevzisi haline getirdiği bildirildi. DEAŞ ayrıca düzenli orduların sahip olduğu ‘RDX’ patlayıcıları evlerin kapı önleri ve yollara yerleştirerek tuzaklamaya başladı. Bölgedeki askeri kaynakların Ankara’ya geçtiği raporlarda her yerin uzaktan kumandayla patlatılacak şekilde bombayla tuzaklandığına dikkat çekildi.

TSKdan son dakika El Bab açıklaması... İşte son durum

DEMİR BİLYELER

Askeri kaynaklar, keşif ve gözetleme vasıtaları, yerel kaynaklar ve telsiz konuşmaları üzerinden elde edilen istihbaratlara dayanarak yaptıkları değerlendirmede, DEAŞ’ın ev duvarlarına delikler açarak hem Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin ilerleyişini, hem de sivil halkın kentten ayrılmasını önlemeyi hedeflediği görüşünde. DEAŞ’ın her birinde 400-500 demir bilye kullanarak etkisini artırdığı RDX patlayıcılarını da Suriye Ordusu’ndan ele geçirmiş olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı

TAŞLI TUZAKLAR

Patlayıcıların evlerin önlerine ana yol ve sokaklara tuzaklayan, yollarda barikat ve engeller kurarak sivillerin çıkışını engelleyen DEAŞ’ın ayrıca mayın ve el yapımı patlayıcılarla harekete duyarlı sensörlerle çok sayıda tuzak hazırladığı tespit edildi. Özellikle çimentoyla kaplanan büyük taşların “Türk askeri bu taşları siper olarak kullanır” diye tuzaklandığı düşünülüyor. Yetkililer bir el yapımı patlayıcının etkisiz hale getirilmesinin 3-4 saati bulduğunu, bazı özel el yapımı patlayıcıların etkisizleştirilmesinde uzmanların 8-12 saat harcadığına dikkat çekerek, çalışmaların bu nedenle büyük zaman kaybına neden olduğu ve uzmanları açık hedef haline getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

BAB ÇEVRESİNDE MAYIN TEMİZLENİYOR

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise terör örgütü DEAŞ, muhaliflerin ilerleyişini engellemek için yollara mayın ve patlayıcılar yerleştirirken, sivillerin kentten kaçmasının önüne geçmek için ise tarım arazileri ile zeytin bahçelerinin arasında patlayıcı ve mayınlar döşemiş durumda.

ÖSO BÜNYESİNDE BOMBA İMHA BİRİMİ KURULDU

ÖSO bünyesinde kurulan bomba imha birimindekiler, DEAŞ'ın Bab çevresine döşediği binlerce patlayıcı ve mayınları temizleyerek ilçeye yaklaşıyor. ÖSO'ya bağlı Mutasım birliğinin bomba imha uzmanı Hüseyin Raşid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu birimin yeni kurulduğunu söyledi. Birimin, terör örgütü DEAŞ'ın bölgeye döşediği mayın ve patlayıcıları bulup imha etmek amacıyla kurulduğunu ifade eden Raşid, "DEAŞ çekildiği yerlerdeki evlere, tarım arazilerine ve bahçelere mayın ve patlayıcılar yerleştirmişti. Örgütün yerleştirdiği patlayıcılardan siviller zarar görüyor. Cerablus'a operasyon düzenlendiği günden bu yana sadece birliğimiz 5 binden fazla mayın ve patlayıcı imha etti" dedi.

Haberin Devamı

3 TÜR PATLAYICI VAR

Raşid, "DEAŞ bölgeye üç çeşit patlayıcı yerleştirdi. Biri uzaktan kumandalı patlayıcılar, ikincisi hassas titreşime bağlı veya basmalı patlayıcılar, üçüncüsü ise uzun kablolara bağlı tahrip gücü yüksek patlayıcılardır. Bölgede en çok işimizi zorlaştıranlar hassas patlayıcılar. Örgüt bu patlayıcılara bir düzenek değil birkaç düzenek bağlamış. Biz birinci düzeneği kesip topraktan çıkardığımızda patlayıcı infilak ediyor" diye konuştu. 

"Örgütün Bab çevresine yerleştirdiği patlayıcıları imha ederek ÖSO'ya yardım ediyorum. Edindiğim tecrübeyle yerlere döşenen patlayıcılardan bomba yüklü araçlara kadar artık her türlü bombayı imha edebiliyorum. Mare çevresindeki 20'den fazla tarlayı patlayıcılardan temizledik. Ahterin, Türkmen Barik, Şimerin ve Sindif'te de öyle. En çok patlayıcı ve mayını Şimerin'de imha ettik" diye konuşan Raşid, örgütün Bab'ta tuzak patlayıcılar kullandığını dile getirdi.

Haberin Devamı

TUZAK PATLAYICILAR

Raşid, "Tuzak patlayıcılar sivil hayatta kullandığımız eşyalardan, mesela alüminyum. DEAŞ, alüminyumu eriterek patlayıcılarda kullanıyor. Örgütün kontrolündeki bölgelere bazı maddelerin geçişi yasaklandığında DEAŞ Tedmur'da ele geçirdiği maddeleri patlayıcılara dönüştürerek bu bölgede kullanmaya başladı. Sivillerin evlerinden tarım arazileri, zeytin bahçeleri ile yol kenarına döşenen 5 binden fazla mayın ve patlayıcı etkisiz hale getirildi." ifadelerini kullandı.

Mutasım birliğinin diğer bomba uzmanlarından Kasım Nasır da "Bölgede 15-20 tarla hala mayınlı. Bu mayınları da en kısa sürede etkisiz hale getireceğiz.” şeklinde konuştu.

KAYSERİ’DEN 500 KOMANDO DAHA

-TSK’dan 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı harekâtının 125’inci gününe ilişkin dün yaptığı bilgilendirmeye göre de El Bab’dan kaçmaya çalışan en az 30 sivil, önceki gün DEAŞ terör örgütünün mayın ve el yapımı patlayıcılarla düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti, çok sayıda sivil de yaralandı.

- TSK’nın kuşatması altında olan El Bab için Kayseri 1’inci Komando Tugayı’ndan 500 komando daha sevk edildi. Kuzey ve batı yönünde kente sıfır noktaları ele geçiren ve şehrin dış mahallelerine giren birlikler, teröristlerin canlı bomba eylemlerine karşı da her an teyakkuz halinde.

- El Bab bölgesinde 16 askerin şehit olduğu çatışmalar sırasında bombalı aracın patlaması sonucu yaralanan Kırıkkaleli Uzman Onbaşı Niyazi Pekdoğan, “Tanklar, obüsler ve uçaklar sürekli bombaladığı için teröristler kafalarını bile kaldıramıyor. En fazla yapabildikleri, bombalı araç yolluyorlar. Onu da bir şekilde durdurarak imha ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!