Tarihi namazda imam krizi

Güncelleme Tarihi:

Tarihi namazda imam krizi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2013 00:00

Yunanistan’ın Selanik kentinde 90 yıl aradan sonra ilk kez bugün bir camide bayram namazı kılınıyor. Ancak Yunan hükümetinin Yeni Cami’deki namazı kendi tayin ettiği imamlara kıldırma kararı, bu önemli gelişmeye gölge düşürdü.

Haberin Devamı

SELANİK Belediye Başkanı Yiannis Butaris, geçen mart ayında Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye’nin 50 öğrencisine 1923’ten beri kapalı olan Yeni Cami’de namaz kılma izni vermişti. Yıllar sonra ilk kez camide namaz kılınmıştı. Butaris, bu kez de dün “Yeni Cami, bayram namazına açılacak” diye mesaj yolladı. Aynı mesajda, namazı kıldıracak imamların Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından belirlenip gönderileceği belirtildi. Hürriyet’e konuşan Selanik’teki “Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı” Osman İsmailoğlu, “Derneğimizin biri tayinli, iki imamı varken, başka bir şehirden İskeçe’den imamların gönderilmesini kabul etmiyorum. Ben o adamların arkasında namaz kılmam” diyerek Yeni Cami’ye gitmeyeceğini söyledi. İsmailoğlu, bayram namazını dernekteki mescitte kılacaklarını belirtti. Tepki, Yunan hükümetinin Batı Trakya’da müftülerden sonra imamların da devlet tarafından atanmasını öngören ve “240 imam yasası” olarak bilinen yeni uygulamasından kaynaklandı. Selanik’teki bayram namazını da bu yasa çerçevesinde tayinli müftülerin atadığı ve Yunan devletinde kadrolu imamlar kıldıracak. Ayrıca, müze olarak kullanılan Yeni Cami’nin bayram namazına açılacağının son anda duyurulması da memnuniyetsizlik yarattı.

Haberin Devamı

Alaca İmaret’i istiyorlardı

Edinilen bilgilere göre, Selanik’teki Müslümanlar, bayram namazı için Yeni Cami’ye itirazları bulunmamakla birlikte şehir merkezindeki Alaca İmaret’in tahsis edilmesini tercih ediyorlardı. Ancak, Belediye Başkanı Butaris, Alaca İmaret’in böyle bir etkinlik için yeterli ve hazır durumda olmadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Bir başka adı Hamidiye Camisi olan Yeni Cami’yi 1902 yılında İtalyan mimar Vitaliano Poselli inşa etti. Yeni Cami, Selanik’te “Dönmelerin (Sabetaycıların) Camisi” olarak da biliniyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!