Son dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmen Devlet Başkanı ile basın toplantısı yaptı: 13 alanda iş birliği anlaşması imzaladık

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 18:31

Son dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ile ortak basın açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "13 alanda iş birliği anlaşması imzaladık" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ortak tarih dil din ve kültüre dayanan münasebetlerimiz karşılıklı saygı işbirliği ortak çıkarlar temelinde gelişerek devam ediyor. İlişkilerimiz değerlendirdik, işbirliği imkanlarını ele aldık. Anlaşmalar imzaladık. Türkmenistan'ın daimi tarafsızlık statüsü temelinde Gazze başta olmak üzere görüş alışverişinde bulunduk.

Son dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmen Devlet Başkanı ile basın toplantısı yaptı: 13 alanda iş birliği anlaşması imzaladık

"TÜRKMENİSTAN'LA BİRÇOK KONUDA BENZER BAKIŞ AÇISINA SAHİBİZ"

Türkmenistan enerji kaynakları bakımından dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Türkmenistan'ın doğalgazının Türkiye'ye, Türkiye üzerinden küresel piyasalara arzı stratejik değer kazandı. Azerbaycan'ın dahili ile 3'lü işbirliği önemlidir. Hazar geçişli Doğu Batı Orta Koridoru'nun geliştirilmesine dair görüşlerimizi paylaştık. Türkmenistan'la birçok konuda benzer bakış açısına sahip olduğumuzu gördük.

Haberin Devamı

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI 

Türkmenistan'ı Türk Devletleri Teşkilatı'nda aile meclisimizde görmek istediğimizi bu vesileyle tekrar vurgulamak istiyorum. Türkmenistan'da faaliyet gösteren şirketlerimiz 50 milyar doların üzerinde müteathitlik projesine imza attı. Bununla iftihar ederken işbirliğimizin artarak sürmesini temenni ediyoruz.

"TÜRKİYE, TÜRKMENİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKE"

Bugün düzenlenen iş formu da karşılık etkileşimin gelişmesine etkili oldu. Türkiye, Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Bağımsızlığından bugüne geçen sürede örnek bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdi. Türkiye, her zaman Türkmen kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. 13 alanda iş birliği anlaşması imzaladık. İmzaladığımız 13 başlıkta Türkiye Türkmenistan arasındaki gücün nereye vardığını görüyoruz. Bundan sonra bunları hayata geçireceğiz. Sayın başkana tüm heyetine teşekkür ediyorum.

BERDİMUHAMMEDOV: ETKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ise "Ziyaret çerçevesinde etkili görüşmeler gerçekleştirdik. İkili işbirliğine dair konuları konuştuk. Bölgesel ve uluslararası konularda fikir teatisinde bulunduk. Hazar Denizi üzerinden Türkmen doğalgazının iletilmesi konusunda yakın işbirliğini geliştirmeyi teyit ettik. Mevcut ulaştırma koridorlarının Hazar geçişli ve Hazar denizi ve Karadeniz koridorunun etkinliğinin artırılması karşılıklı çıkarlara uygun olduğunu belirttik. Yüzyıllara dayalı işbirliği münasebetlerinin geliştirilmesi, güçlendirilmesi için kültür, eğitim, bilim, spor ve sağlık alanlarında ikili münasebetleri gelecekte de geliştirmeye hazır olduğunu belirttik. Yapılan görüşmelerde sağladığımız mutabakatlarımızın, imzalanan belgelerimizi gelecekte de geliştirmeye, yeni ivme kazandıracağına inancım tamdır" ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME!