Son dakika haberi... Yerinde Dönüşüm Projesi'ne yoğun ilgi... Bakan Özhaseki açıkladı! '6 ay içinde köy evleri bitecek'

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi... Yerinde Dönüşüm Projesine yoğun ilgi... Bakan Özhaseki açıkladı 6 ay içinde köy evleri bitecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2023 21:15

Son dakika haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye bir deprem ülkesi, bunu herkesin bilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı. Yerinde Dönüşüm Projesi'ne yoğun ilgi gösterildiğini belirten Bakan Özhaseki ayrıca "6 ay içinde köy evleri bitmiş olacak. 6-8 ay içerisinde 300 bine yakın konut teslim edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, A Haber'de açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki'nin açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

Malatya'da deprem olduğunda biz Adıyaman'daydık. Kısa bir mesafe içerisindeydik. Salonda Adıyamanlı Belediye Başkanları, siyasiler, sivil toplum örgütleri ile bir toplantı tertip etmiştik. O sıra bir deprem oldu. Salonda bir anda insanlar bir telaşla kalktılar.

Şunu bir kere herkesin bilmesi gerekiyor, Türkiye bir deprem ülkesidir, nokta. Bunun tartışması yok. Bilim adamları Himalayalar'dan başlayarak, Alplere doğru uzanan çizgi üzerinde 5 ülke vardır diyorlar. Bunlardan bir tanesi de Türkiye.

Deprem bölgesinde 850 bin bağımsız bölüm inşa edilecek. 

TOKİ yüz akımız oldu. Bu konutları yapmaya devam ediyorlar. 2 ay önce Deprem Şura’sını topladık. Türkiye’nin deprem gerçekliğinin üzerine tartıştık. Çelik sisteme geçiş doğru olur üzerine bir durum oldu. Çünkü çelikler sıkı şekilde tutturuluyor. Çelikten yapılan evlerin yıkılma ihtimali çok zor. Bir taraftan da kış günlerinde bile yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Köy evlerinin bir kısmı teslim edildi. Bir kısmını da çelik yapacağız ihalelerini yaptık. İnşallah 6 ay içinde köy evleri bitmiş olacak. 

Yerinde dönüşüm ile muradımız şu. İnsanlar doğup büyüdükleri yerde yaşamak istiyorlar. Yapıya yasak yerler var asla vermiyoruz orayı. Fay kırıklarının olduğu yerlerde yapı yasağı var, bu artık kırmızı çizgimiz. 

Vatandaşa kolaylık olsun diye vergi harç istemiyoruz, mühendislik hizmetleri bizim tarafımızdan verilir, anlaştığınız kişiler yarıda bıraktı gittiyse biz tamamlayacağız sözlerini veriyoruz. 

100 metrekarelik bir evin maliyeti 1.5 milyon lira. Biz size bunu verelim diyoruz. Anlaşın böyle devam etsin diyoruz. 1.5 milyon liralık konutun yarısını biz karşılıyoruz. 10 katlı binada 6'sı bir araya gelirse yıkıp yapabilirler.  245 bin kişi 'Yerinde dönüştürmek istiyoruz' dedi.

Ahırsız köy eviyse 750 artı 750 bin lira ile evini yapsın. Ahır varsa 1 milyon lira kredi verelim ahırını da yapsınlar istiyoruz. Metrekare yükseldikçe miktar da artıyor. 

Haberin Devamı

Yıkılan şehirlerimizin meydanlarını yeniden yapacağız. Hatay için aylardır çalışıyor ve muazzam projeler ortaya çıkıyor. Azerbaycan Mahallesi'nde zemin artı 2 veya en fazla 3 şeklinde yapacağız. Her yerin kendi özelliğine göre yapıyoruz. 

Kahramanmaraş'ta 1 ayda 10 bin evi teslim edebiliriz. Toplam 850 bin bağımsız bölüm yapılacak. Verdiğimiz sözleri tutuyoruz. 

6-8 ay içerisinde 300 bine yakın konut teslim edeceğiz. Biz deprem bölgesinde yapılan işleri anlattık. Biz biliyoruz ki Türkiye genelinde de dönüşüm gerekiyor. Geçtiğimiz 1 ayda TBMM'de Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nı kurduk. Bir taraftan Yarısı Bizden Kampanyası var. Bunları tek tek İstanbullulara ilan edeceğiz.   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!