Şeb-i Arus Havuzu hakkında flaş açıklama

Güncelleme Tarihi:

Şeb-i Arus Havuzu hakkında flaş açıklama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2013 16:50

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi'ndeki Şeb-i Arus Havuzu'nun kaldırılıp yerine yenisinin yapıldığı iddiasına ilişkin; daha önce var olan havuzun kırık taşlarının, ilmi usullere göre, herhangi bir tahribata izin verilmeden yerinden çıkarıldığını belirterek, "Numaralandırılan bu taşlar daha sonra bakıma alındı. Arkadaşlar çalışıyor. Bu taşlar, zaman darlığı nedeniyle, Şeb-i Arus törenlerinden sonra, yerine döşenecek ve havuz orijinal haline yeniden kavuşturulmuş olacak" dedi.

Haberin Devamı

Çıpan, müze bahçesinde yaptığı açıklamada, Mevlana Müzesi'nde 3 yıldır restorasyon çalışmasının devam ettiğini söyledi. Müzede yapılan tüm restorasyon, teşhir ve tanzim çalışmalarının projelendirilerek, Koruma Kurulu onayıyla yapıldığını ifade eden Çıpan, "Bunun dışında bahse konu havuz, muhtelif zamanlarda tamir gören bir havuz. Altında beton döşemeler ve çelik hasır bulunduğunu, zamanla bunların deforme olduğunu, ayrılan taşların aralarında otların bittiğini, bu nedenle de su sızıntılarının olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Bin yıllık Şeb-i Arus Havuzu'nu kaldırıp yenisi yaptılar / Haber

Yeni bir havuz altlığı oluşturuldu

Çıpan, su kaçağını önlemek maksadıyla yekpare taştan oluşan yeni bir havuz altlığı oluşturulup yerine konulduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Daha önce var olan havuzun kırık taşları, ilmi usullere göre, herhangi bir tahribata izin verilmeden yerinden çıkarıldı. Numaralandırılan bu taşlar daha sonra bakıma alındı. Arkadaşlar çalışıyor. Bu taşlar, zaman darlığı nedeniyle, Şeb-i Arus törenlerinden sonra, yerine döşenecek ve havuz orijinal haline yeniden kavuşturulmuş olacak. Yani şu anda havuz olarak gördüğünüz 25 ton ağırlığındaki tek blok, daha önce farklı tekniklerle oluşturulan ama sağlıklı olmayan bir yapının yerine ikame edilmiştir. Burada ne tarihin tahribatı söz konusudur, ne de taşlar paramparça edilip, bir tarafa atılıp kullanılamaz hale getirilmiştir."

Haberin Devamı

Havuzun, bulunduğu alanda sıkışıklığa neden olduğu için 3 metre geriye alındığını anlatan Çıpan, bunun da projelendirmesinin yapıldığını, Koruma Kurulu'ndan gerekli onayların alındığını aktardı.Her şeyin, usulüne uygun ve son derece titiz şekilde yapıldığını dile getiren Çıpan, bakım çalışmaları bittikten sonra taşların eski yerine getirileceğini bildirdi.

Çıpan, Mevlana Müzesi'nin eski müdürü Erdoğan Erol'un, "Yapılan bana göre bir cinayettir" şeklindeki ifadelerinin çok ağır olduğunu dile getirerek, "Açıklamayı yapan Erdoğan Erol Bey büyüğümüz olduğu için bir şey söylemek istemem ama arzu ederdim ki; gelip Müze Müdürü'nden ya da bizden sağlıklı bilgi alıp bu açıklamayı yapsaydı" dedi.

Haberin Devamı

"Havuzun bin yıllık olabilmesi mümkün değil"

Havuzun iddia edildiği gibi bin yıllık olabilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Çıpan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mevlana ailesinin Konya'ya gelişlerinin 1200'lü yılların ortalarında olduğunu düşünürseniz, gerçekler daha iyi anlaşılır. Bu havuz da muhtemeldir ki daha sonraki dönemlerde yapılmış. Zaman zaman etrafında sema gösterileri yapıldığı için Şeb-i Arus Havuzu denildiği rivayetleri vardır, bunlar doğrudur. Üzerindeki su akan aslan başlığının da orijinal olmadığını, 1982'de değiştirildiğini, orijinalinin bizim depomuzda bulunduğunu söylemek isterim. Dolayısıyla 'orijinali atıldı, yerine başka bir şey konuldu' değil. Bu havuzun da bu haliyle birkaç yüzyıldır var olduğunu biliyoruz. Zaten çalışma tamamlandığında ne yaptığımızı ve nasıl bir hassasiyet gösterdiğimizi daha iyi anlayacaksınız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!