Saddam'dan petrol alan Türklere ağır suçlama

Güncelleme Tarihi:

Saddamdan petrol alan Türklere ağır suçlama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2004 02:13

Saddam Hüseyin'in 46 ülkeden 270 devlet adamı, etkin kişi ve özel şirketlere, milyonlarca varil bedava petrol verdiği öne sürüldü.

Irak'ta yayınlanan El Mada gazetesi, Saddam yönetiminin, savaşa karşı çıksınlar diye bazı devletler,  devlet adamları, şirketler ve kişilere bedava petrol dağıtıldığını iddia etti. 270 kişi ve kurumun yer aldığı listedekiler bu iddiayı yalanladı.

Irak'ta yayınlanan ‘El Mada’ Gazetesi, Saddam Hüseyin'in, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 46 ülkeden 270 devlet adamı, şirket ve etkin kişilere milyonlarca varil bedava petrol dağıttığını ileri sürdü. Irak Petrol Bakanlığı'nda ele geçirilen belgelerde yer alan listede Tekfen, Genpa ve Delta Petrol gibi Türk şirketleriyle, Mukadder Sezgin, Muhammet Aslan ve Lütfü Akdoğan gibi Türk isimlerinin yer aldığı dikkat çekti.

Genpa ve Delta Petrol yetkilileri, AFP'ye yaptıkları açıklamada bedava petrol alındığı iddialarını reddetti. Irak Geçici Yönetim Konseyi ise soruşturma açma kararı aldı.

Saddam'ın devrilmesinden sonra yayın hayatına başlayan El Mada'nın haberine göre, Irak Petrol Bakanlığı'nda bulunan belgeler Irak Devlet Petrol Şirketi'ne (SOMO) ait. Bedava petrol aldığı iddia edilenler arasında Rus ve Bulgar komünistleri gibi siyasi kuruluşlar ve Rus Kilisesi gibi dini kurumlar ve gazeteciler de yer alıyor. Ayrıca Saddam'a yakınlığıyla tanınan milliyetçi Rus lider Vladimir Jirinovski de listede bulunuyor.

TÜRK ŞİRKETLERİ YALANLADI

Irak Petrol Bakanlığı Müsteşarı Abdülsahip Salman Kutub, Geçici Yönetim Konseyi'nin ortaya çıkan listeyle ilgili soruşturma başlattığını belirterek ‘‘Irak'ın parasını çalanları bir bir adaletin karşısına çıkaracağız. Bu belgeler, eski yönetimin milletin parasını, özel kişilere, politikacı ve siyasi parti liderlerine ve gazetecilere dağıttığını gösteriyor’’ dedi.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin görüşlerine başvurduğu Delta Petrol ve Genpa yetkilileri, iddiaları kesin bir şekilde yalanladı. AFP, El Mada'nın yayınladığı listede yer alan bazı şirketlerin tamamen BM onayı altında Irak ile iş yaptıklarını belirterek, uzmanların ‘‘Bu şirketlerin şahıs isimleriyle karıştırılması hatalı olabilir’’ diye uyarıda bulunduklarını da belirtti.

Delta Patrol'den Sinan Dallı ajansa açıklamasında şöyle dedi:

‘‘Irak'la yaptığımız bütün işler, BM'nin petrol karşılığı gıda yardımı çerçevesinde gerçekleşti. Mart ayında ABD operasyonunun başlamasından sonra, Irak ham petrolü karşılığında benzin, LPG ve diesel yakıtı gibi işlenmiş ürünleri takas etmek üzere SOMO ile barter anlaşması yaptık. SOMO ile her zaman iyi ilişkilerimiz oldu. Ancak Saddam ve çevresiyle hiçbir zaman yakınlığımız olmadı.’’

Erdem Holding'e ait Genpa'ya yönelik suçlamayla ilgili olarak da Zeynel Abidin Erdem'in bir danışmanı AFP'ye açıklamasında ‘‘Ticari ilişkiler dışında hiçbir şekilde ilişkimiz olmadı’’ dedi. Genpa, petrol karşılığı gıda yardımı çerçevesinde Irak'a fasulye ve mercimek veriyordu.

Saddam'ın ‘bedava petrol listesi’ndeki ülkeler

ABD, Cezayir, Avusturya, Bahreyn, Beyaz Rusya, Brezilya, İngiltere, Bulgaristan, Kanada, Çad, Çin, Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır, Fransa, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İtalya, İrlanda, Ürdün, Kenya, Lübnan, Libya, Malezya, Fas, Nijerya, Umman, Panama, Filipinler, Filistin Yönetimi, Katar, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Slovakya, Güney Afrika, İspanya, Suriye, Tayland, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen ve Eski Yugoslavya.

Pasqua: Saddam dostu değilim petrolle ilgim yok

SADDAM'dan bedava petrol alan Avrupalılar arasında bulunduğu iddia edilen Fransa İçişleri Bakanı Charles Pasqua, suçlamaları reddetti. 1980'lerin sonu ve 90'ların başında İçişleri Bakanlığı görevinde bulunan Pasqua, ‘‘Bunların tamamı uydurma. Ben asla petrolle ilgilenmedim, Saddam'ın dostu değilim, adımın listeye nasıl girdiğini bilmiyorum’’ diye konuştu.

Rus Kilisesi ile FKÖ'ye suçlama

Devrik Irak lideri Saddam'ın bedava petrol verdiği iddia edilenler arasında bir Arap devlet başkanının oğulları, Arap bakanlar, önde gelen bir Endonezya lideri, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Jirinovski'nin partisi de bulunuyor. Rusya listesinde Vladimir Jirinovski birinci sırayı alırken, Rusya Komünist Partisi ve hatta Rus Ortodoks Kilisesi Saddam'dan rüşvet almakla suçlandı.

Kutub: ABD biliyordu

Irak Petrol Bakanlığı Müsteşarı Abdülsahip Salman Kutub'a göre ABD yönetimi de bu listenin varlığından haberdar. Ancak özellikle savaşa başından beri karşı çıkan Fransa ve Rusya gibi ülkelerle ilişkileri daha fazla bozmamak için ses çıkarmamayı tercih ettiği vurgulanıyor. Yeni Irak yönetiminin Saddam Hüseyin döneminde dağıtılan rüşvetler konusunu uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirme düşüncesinde olduğunu söyleyen Kutub, ‘‘Milyarlarca doları Irak'a geri kazandıracağız. Gerekli belgeleri toplamaya devam ediyoruz’’ dedi.

Akdoğan: Bu liste tümüyle saçmalık

Irak'tan bedava petrol alanlar arasında ismi sayılan emekli gazeteci Lütfü Akdoğan, söz konusu listenin bütünüyle bir saçmalık olduğunu ifade etti. Akdoğan, Irak'taki yeni dengelerin yeniden oluşması sırasında bu tip saçmalıkların ortaya çıkmış olabileceğini belirterek, ‘‘Irak'ta uzun zaman kalmış, gazetecilik yapmış biri olarak geniş çevrem olduğu doğru. Türk ve yabancı çok sayıda şirketin Irak ile ilgili ticari ilişkilerinde rolüm oldu. Ancak ben Irak ile ilgili her hangi bir ticari faaliyette yer almadım. Irak'ta ticaret yapan Türkler ve Türk şirketleri, Türk Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) kontrolü altındadır. Bütün işlemler, evraklar, mal ve para değişimi BM tarafından denetlenir. Bu petrol ticaretinde de böyledir. Irak'tan petrol alan şirketlerin bütün kazancı son derece düşük bir komisyondur. O da BM denetiminde elde edilir. Bedava petrol almak söz konusu değil, ayrıca, bu işe girenlerin bir kısmı zarar etti. Çünkü son zamanlarda ABD şirketleri, Irak petrolünü almadı. Bedava petrolden zarar edilir mi?’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!