Rusya’nın önerisi olumlu

Güncelleme Tarihi:

Rusya’nın önerisi olumlu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2013 01:29

ABD Başkanı Barack Obama G-20 toplantısından döner dönmez Amerikan halkını ve dün tatilden dönen Kongre üyelerini Suriye’yi vurmanın iyi bir fikir olduğu konusunda ikna etmek için harıl harıl çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Obama, Suriye’nin vurulması konusunda Kongre’de yapılacak oylamalar öncesinde kamuoyu oluşturma girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede dün ülkesinde 6 TV kanalına birden konuşan Obama Kongre’deki oylamaları kaybetme ihtimalinin olduğunu ve bu durumda ne yapacağına ise karar vermediğini söyledi. Obama “Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahlarla ilgili teklifi ABD’nin olası askeri eylemini önler mi” sorusu üzerine, “Önerinin potansiyel olarak olumlu olduğunu” söyledi. Ancak Obama’dan önce ajanslara bilgi veren bazı ABD’li yetkililer, Rusya’nın teklifini inceleyeceklerini ancak Kongre’den saldırı için onay alma sürecini devam ettireceklerini duyurdu.

OYLAMA İPTAL

Bu arada ABD Senatosu, Rusya’nın teklifi üzerine yaşanan gelişmeler nedeniyle, Suriye’ye yönelik askeri güç kullanma yetki tasarısının çarşamba günkü oylamasını erteledi. Bu karardan saatler önce konuyla ilgili ilk oylamanın yarın yapılacağı açıklanmıştı.

Haberin Devamı

CNN’in yaptığı bir ankete göre Amerikan halkının yüzde 70’i Suriye’ye düzenlenecek sınırlı bir saldırının Amerika’nın amaçlarını gerçekleştireceğine inanmıyor. Reuters/Ipsos anketine göre ise Amerikan halkı kimyasal saldırı iddialarıyla ilgili bilgilendikçe müdahaleye daha fazla karşı çıkıyor. 30 Ağustos’ta halkın yüzde 53’ü Suriye’ye müdahaleye karşıyken bugün bu rakam 63.

Öte yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, “dünyanın kaçınılmaz lideri ABD’nin, kimyasal silah trajedisinin tekrar yaşanmaması için dikkatli, sorumlu ve amaçlı şekilde harekete geçmesinin bir zorunluluk olduğunu” söyledi.

Vekiller kararsız

ABD Kongresi bu hafta Suriye’ye askeri müdahale yapılmasını oylayacak. Yapılan araştırmalar, Kongre üyelerinin kararsızlığı sürmekle birlikte, ‘hayır’ oyuna daha yakın olduğunu gösteriyor. AP Ajansı’nın anketindeki durum şöyle:

Senato: 100
Evet 34
Hayır 32
Kararsız 32

Temsilciler Meclisi: 433
Kararsız 211
Hayır eğiliminde olanlar 192
Evet 30

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!