Rus mafya babası Şamil de ‘Kafes’e girdi! Mavi Bülten’le aranıyordu

Güncelleme Tarihi:

Rus mafya babası Şamil de ‘Kafes’e girdi Mavi Bülten’le aranıyordu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2023 07:00

Interpol’ün ‘mavi bülten’le aradığı, acımasızlığıyla tanınan Rus mafyası ‘Thieves in Law’ın kilit isimlerinden Şamil Amirov, İstanbul Sarıyer’de gizlendiği otelde ‘Kafes 15’ operasyonu ile yakalanarak gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Rusya’da ‘Thieves in Law’ (hukuk hırsızları) Stalin döneminde cezaevlerine koyulan üst düzey suçlular tarafından istihbarat servisi KGB’nin ulaşamayacağı karanlık boşlukları yöneten bir suç örgütü olarak kuruldu. Sistemlerini otoriteye karşı tam itaatsizlik olarak kuran suç örgütü, cezaevlerinde gardiyanların talimatlarına uymamakla tanındı. Suç örgütüne girerek bu talimatlara uyanlar örgüt içinde yargılandı, kimi darp edilerek sakat bırakıldı kimi de infaz edildi. Örgüte kabul edilenlere diğer üyeleri tarafından tanınmaları için özel dövmeler yapıldı. Bir kedi dövmesi, suçlunun tek başına hırsızlık yaptığını, birden fazla kedi ise soygun sırasında ortaklarının olduğunu gösteriyordu.

Rus mafya babası Şamil de ‘Kafes’e girdi Mavi Bülten’le aranıyordu


OBAMA YAPTIRIM UYGULADI

Haberin Devamı

Suç örgütü 2. Dünya Savaşı’ndan sonra etkinliğini iyice arttırmaya başladı. 1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rus suç hiyerarşisinde öncü bir rol üstlendi. Suç örgütü Rus suç örgütleri içinde hızla sivrilirken, siyasi ve ekonomik alanlara hızlı bir şekilde sızdı. Uyuşturucudan kara para aklamaya kadar işlenmemiş suç bırakmayan suç örgütü, kendi altında bulunan suç örgütlerinin çatışmalarında da hakem görevi üstlendi. Suç örgütüne katılmak isteyenlerin birden fazla suç işlemesi gerekiyordu ve evlenmelerine izin verilmiyordu. Suç örgütüne katılımda etnik köken önemli bir yer edinmiyordu. Suç örgütü ‘Thieves in Law’ hakkında kitaplar yazıldı, filmler çekildi. 2000’li yıllarda da faaliyetlerini sürdüren suç örgütünün bazı üyelerine 2011 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından yaptırım uygulandı.

Rus mafya babası Şamil de ‘Kafes’e girdi Mavi Bülten’le aranıyordu

Örgüt Stalin döneminde KGB’nin giremediği yerlerde faaliyet gösteriyordu.

İSTANBUL’DA YAKALANDI

Interpol, Rusya’da faaliyet yürüten ve ülkenin köklü mafya gruplarından ‘Thieves in Law’ın yöneticilerinden Şamil Amirov ile ilgili ‘mavi bülten’ çıkardı. Çıkarılan bültende Amirov, ‘Thieves in Law’ın yöneticilerinden olmak ve dolandırıcılıkla suçlanıyordu. Yapılan araştırmalarda, Şamil Amirov’un Türkiye’de olduğuna yönelik bilgiler elde edilince bu bilgi Türk güvenlik makamlarıyla paylaşıldı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gelen bilgiler ışığında yaptıkları araştırmada, Şamil Amirov’un Sarıyer’de bir otelde gizlendiğini belirledi. Bu adres bir süre sıcak takip altına alındı. Bir süre devam eden takibin ardından dün adrese ‘Kafes-15’ adı verilen operasyon düzenlendi. Şamil Amirov yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan sağlık kontrolünün ardından da işlemleri için emniyete götürüldü.

Haberin Devamı

DED HASAN’DAN LOTU QULİ’YE

Rusya’nın başkenti Moskova’da öldürülen Ded Hasan olarak tanınan Aslan Usoyan, Beşiktaş’ta otel çıkışında öldürülen Rövşen Caniyev ve Antalya’da öldürülen Lotu Quli lakaplı Nadir Salifov’un da arasında bulunduğu mafya babalarının bu yapılanma içinde yer aldıkları belirtiliyor.

‘NEFESLERİNİ KESECEĞİZ’

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonu sosyal medya hesabından, “Uluslararası ve ulusal organize suç odaklarıyla, zehir tacirleriyle mücadelemiz artarak devam edecek. Nefeslerini keseceğiz. Operasyonu düzenleyen kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Ülkemizi uluslararası ve ulusal organize suç örgütlerinden temizlemeye kararlıyız. Bir bir yakalayıp adalete teslim edeceğiz” diye duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!