Olimpos antik kentine hayat öpücüğü

Güncelleme Tarihi:

Olimpos antik kentine hayat öpücüğü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2023 07:00

Antalya’da kazı çalışmaları sürdürülen Olimpos Antik Kenti’nde yeni buluntulara ulaşıldı. Likya dönemine ışık tutan kentteki kazılar 26 noktaya genişletildi. Bölgeyi ziyaret eden Bakan Nuri Ersoy antik kentin siluetinin ayağa kaldırılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kazı çalışmalarında yeni buluntulara ulaşılan Antalya Kumluca’daki Olimpos Antik Kenti’ni ziyaret etti. Ersoy 26 farklı noktada kazılara devam edileceğini ve daha sonra bu alanlarda restorasyon yapılarak antik kent siluetinin ayağa kaldırılacağını ifade etti. Antalya’nın Kumluca ilçesinde kazı çalışmaları sürdürülen Olimpos Antik Kenti’nde yeni buluntulara ulaşıldı. Yeni sezonda başlatılan kazı ve onarım çalışmaları, antik kenti mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesinin önemli bir merkezi haline getirdi.

ERSOY’DAN ZİYARET

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Likya Dönemi’ne ışık tutan Olimpos Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Bakan Ersoy, aralarında milattan sonra 3’üncü yüzyıla tarihlenen Kaptan Eudomos Mezarı mozaikleri ile yine milattan sonra 5 ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaiklerin bulunduğu antik kentte yürütülen çalışmalar hakkında kazı başkanı Doç. Dr. Gökçen Öztaşkın’dan bilgi aldı. Kazı ekibiyle de sohbet eden Ersoy, Olimpos’ta sürdürülen çalışmalara bu yıl yeni alanların da eklenmesiyle birlikte 26 farklı noktada kazılara devam edileceğini ve kazıların tamamlandığı alanlarda restorasyon uygulamaları hayata geçirilerek antik kent siluetinin ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

NELER BULUNDU 

* Bu sezon Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı Kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi’nde yoğunlaşan kazılar antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip opus-tesselatum tekniğinde mozaiklerin yoğun olarak tercih edildiğini ortaya çıkardı.

* Piskoposluk Sarayı peristyl çevresinde bulunan mekânlardaki mozaiklerde refrigerium sahnesi, thalassa (deniz), gaia (yer), ktisis (kurmak, yaratmak), truphe (sefahat), kharis (zerafet, güzellik) ve apolausis (servet) kişileştirmeleri gün ışığına kavuşturuldu.

GEMİ TASVİRLİ MOZAİKLER

* Olimpos Antik Kenti’ndeki 3 numaralı Kilise’nin atrium portiklerinde de andreia (cesaret) ve dikaiosyne (adalet) kişileştirmeleri tespit edildi. Kilise atriumunda “Yedi Erdem” kişileştirmesinin yer aldığını tahmin eden uzmanlar Liman Anıtsal mezarlarında Kaptan Eudomos’un lahdini barındıran tonozlu mezar odası zemininde Aslan Avı sahnesi ile mezar odasının giriş bölümünde ise bir limana girmekte olan gemi tasvirli mozaik açığa çıkardı.

 

BAKMADAN GEÇME!