Okur Temsilcisi'ne mektuplar

Güncelleme Tarihi:

Okur Temsilcisine mektuplar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2004 01:22

Sanatçı köşe yazarları

HÜRRİYET, zaman zaman tanınmış ünlü isimlere köşelerini açıyor. Bu, ekonomi sayfalarında, siyaset sayfalarında olduğu gibi, Kelebek gibi magazin eklerinde de yaşanıyor. Halen Kelebek ekinde, Hülya Avşar, Armağan Çağlayan ve Nil Karaibrahimgil köşe yazıyorlar. Bazı okurlarımız, Hürriyet’te bu ünlü isimlere köşe açılmasını, bazıları da bu ünlü isimlerin bazı görüşlerini eleştiriyorlar.

Okurlarımızdan Dr. Çağatay Oysu, özellikle dil ve imla açısından bu yazarları eleştirdi, ‘Cümleler devrik; özne, yüklem nerede belli değil. Bazı yazılar gerek kompozisyon ve içerik, gerekse dilbilgisi açısından yetersiz’ diye yazdı. Oysu, ‘Gazetenizde bu köşeleri hakkıyla yazabilecek çok iyi eğitim almış kişiler olduğuna eminim. Neden onlara haksızlık yapılıyor ?’ diye sordu.

Ajans France Press’in (AFP) Türkiye şubesinde gazetecilik yapan Mustafa Özer ise, ‘Sütunu yetmediği için yazısını kısa kesmek zorunda kalan yazarlarımız varken bu gibi ünlü isimlere neden çarşaf gibi sayfalar sunuyoruz?’ diye sordu.

Gazetelerin, bu tür ünlü isimlere köşe açmaları çok rastlanan bir durum. Özellikle spor sayfalarında pek çok eski ünlü futbolcu veya eski futbol antrenörü yazıyor. Ekonomi ve finans sayfalarında uzmanlara köşe açtırmak da çok yaygın. Türkiye’nin önemli gazetelerinde, fiili olarak siyaset yapan parlamenterlere bile köşe açıldığı, bu kişilerin siyasi görüşlerini rahatça yazdıkları biliniyor. Sporda, ekonomide, siyasette yapılanın magazinde de normal karşılanması gerekir.

Burada önemli olan, bu köşelerin Hürriyet’in Yayın İlkeleri’ne uyup uymaması.

Hürriyet, geçtiğimiz aylarda Yayın İlkeleri’ne bu konuda bir madde ekledi (Bu madde Doğan Medya Grubu Yayın İlkeleri’ne de eklendi). Madde şöyle:

- DMG basın organlarına dışarıdan katkıda bulunanların da DMG Yayın İlkeleri’ne uymaları beklenir.

Eğer Hürriyet’e dışardan yazı yazanlar, Hürriyet’in Yayın İlkeleri’ne uyuyorlarsa, bence ortada bir sorun yok. Eğer uyulmadığı düşünülüyorsa, bu durumda zaten Hürriyet, okur eleştirilerine açık.

Tren faciası

ERKENDEN gazetemi aldığımda şoke oldum. Saat 20.00 civarlarında olan bir kazanın haberlerini gazetemde okumak istediğimde en ufak bir yazıya rastlayamadım. 50 yıldır Hürriyet okuruyum, böyle bir şey beni çok üzdü. Bulunduğum yer Yalova-Esenköy. İstanbul’a 2 saat mesafede. Selamlar.

Erhun ÖZİSTEK eozistek@yahoo.com

TEMSİLCİNİN NOTU: Hürriyet’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Necdet Tatlıcan, kaza haberinin, sadece bir-iki ilde, birkaç bin baskıda yer almadığını söyledi ve şöyle dedi: ‘Haberi aldığımız anda baskı makinelerinin durdurulması talimatını verdim. Ancak Trakya ve Samsun baskıları maalesef bitmiş ve gazeteler yola çıkmıştı. Bu bölgelere sonradan ek olarak şehir baskıları yolladık, ancak yetersiz kalmış.’


Rus taraftar kazasında Bulgar kadın fotoğrafı

23 Haziran tarihli gazetede ‘Rus Taraftarlar Ölümden Döndü’ başlıklı bir haber yayınlandı. Haberde şöyle deniyor: ‘Takımlarının elenmesinin ardından ülkelerine dönmek isteyen Rus taraftarları taşıyan bir uçak, Faro Havalimanı’nda pistten çıktı. 86 yolcunun bulunduğu uçakta yaralanan olmadığı açıklandı.’

Doğal olarak haberde kullanılan fotoğrafta uçak, yolcu, Rus taraftar vs. aradım ama bulamadım. Çünkü kullanılan fotoğrafta üzerinde ‘Bulgaria’ (Bulgaristan!) yazan, göğüs dekoltesi açıkta bir kadın vardı. Bu fotoğraf ile haber arasında nasıl bir bağlantı kurulduğunu Spor Servisi’ndeki arkadaşlarınız açıklayabilirlerse çok mutlu olacağım.

Mine K.

TEMSİLCİNİN NOTU: Spor editörleri, fotoğrafın yanlış olduğunu, teknik bir hata sonucu çok az bir baskıda kullanıldığını, hatanın fark edilmesinden sonra hemen değiştirildiğini söylediler ve özür dilediler.


Nilüfer haberi

O gece oradaydım ben... 15 Haziran 2004 Salı gecesi. Manhattan’da muhteşem bir tanıtım vardı. Nilüfer’in, ilki 30 yıl önce çıkmış üç albümünün CD ve kaset formatında yeniden piyasaya sürülmesini kutluyorduk. Muhteşem geceden Hürriyet sayfalarına yansıya yansıya bu haber mi yansıdı? Böylesi bir haberin başlığı, ‘Bir Tek Kayahan’a Teşekkür Etmedi’ olmamalıydı. Koskoca gece yalnız bu konu üzerine oturtulup harcanmamalı. Ayrıca haberde şu bilgi yanlışları vardı: Sadece bir albüm değildi piyasaya sürülen. Nilüfer’in ilk üç albümü idi. Nail değil, Naim Dilmener’di. Hürriyet gibi büyük ve yıllarca tarafsız olarak addettiğimiz gazeteye yakışan budur.

Işık ÖNOĞLU

Karikatür eleştirisi

12 Temmuz tarihli gazetenizin Tüketici Köşesi’ndeki bir karikatür için üzüntülerimi iletmek istiyorum. Pek çoğu asgari ücretle çalışan, genci yaşlısı on binlerce kasiyer ve perakende sektörü çalışanının bu şekilde küçük düşürüldüğü ve perakendeci firmalara büyük haksızlık yapıldığı inancındayım. Böyle düzeysiz bir karikatür Hürriyet’te nasıl yayınlanabildi şaşırdım kaldım. Bu haber, Hürriyet Gazetesi’nin gizli Genel Yayın Yönetmeni dediğiniz Vahap Munyar’ın nasıl gözünden kaçmış olabilir? Bu karikatürün, bütün sekreterlere kötü gözle bakan zihniyetten ne farkı var? Bu zihniyet değil mi zaten bütün Rus ve Doğu Bloku ülke vatandaşlarına ‘Nataşa’ ismi takıp kötü gözle bakan?

Murat SOLAK

OKURLARIMIZDAN KISA KISA...

ALİ RIZA ARSLAN Gazetenizin verdiği ‘Aile Doktoru’ serisi sağlık kitaplarınız için teşekkür ederim. Bir de ricam var. Piyasada çok pahalı olan ‘Renkli Anatomi Atlası’ veya kitabının kupon yahut bedelle verilmesini saygıyla beklerim.

ALPER MUMUN
Ben Bulgaristan’da doğup büyüdüm. Beş yıldan beri başkent Sofya’da çalışıp okumaktayım. Benim sormak-önermek istediğim şu: Bulgaristan’da yaklaşık olarak 800 bin Türk yaşıyor. ABD’yle kıyaslanmamız mümkün değil, ama burada da Hürriyet Gazetesi’nin yayınlanması, haberlerin böyle saygın bir medyadan ulaşması için bizlere yardımcı olun.

KADRİ YALÇINKAYA Gazetenizden bir başlık: ‘Erkeklerden Çok 241 Bin Kadın Var.’ Bu bozuk bir Türkçe. Hürriyet’in baş sayfasının bile Türkçemiz açısından gözden geçirilmeden yayımlanmasını ayıpladım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!